​Så blir årets Musik i Äppelriket 3–10 juli 2020

Musik i Äppelriket genomfördes första gången sommaren 2016 och blev en stor framgång både konstnärligt och publikt. Konceptet med festivalen är att blanda konsert- och naturupplevelser vilket gör att flera delar av årets program är möjliga att genomföra i det fria utan att bryta mot rådande restriktioner.

Ensemble Mare Balticum (EMB) och naturum Stenshuvud bjuder på aktiviteter hela veckan för familjer och unga. Det blir vandringar och workshops för att hitta musiken bland naturens ljud. Om vädret tillåter spelar EMB sin föreställning ”Mellan dröm och verklighet” utomhus vid äldreboenden i Kiviks kommun. I samarbete med Stiftelsen Skånska Landskap arrangeras förmiddagsexkursioner bl. a. med Bodil Jönsson vid Haväng 6 juli och vandringen ”Fågel och Flöjt” 9 juli som också inkluderar fågelskådning!

Därutöver kommer två konserter i Södra Mellby att spelas in att sändas vid senare tillfällen. Den ena är en lyrisk konsert med poesi, standardlåtar och originalmusik av och med Österlenbördiga pianisten Elise Einarsdotter, Margareta Bengtson, sång och harpa samt Olle Steinholz, bas. På den andra konserten kommer flöjtisten Anna Norberg och pianisten Bengt Forsberg att bjuda på ett spännande och utsökt franskt program. Båda dessa konserter kommer att kunna ses och höras på Musik i Syd Channel.

MUSIK

Himmel, hav och … kärlek
En lyrisk, glädjefylld sommarkonsert, med musik kommen ur salar av bokskog, massor med himmel och hav, och… kärlek!
Elise Einarsdotter Steinholz, piano
Margareta Bengtson, sång och harpa
Olle Steinholz, kontrabas
Konserten spelas in 3 juli i Södra Mellby kyrka och sänds i efterhand på Musik i Syd Channel.
Inga biljetter kommer säljas till konserten.
Musiken är komponerad av Elise Einarsdotter, i hennes egen högst personliga stil, med en blandning av jazz och folkton. Österlenbördiga pianisten Elise Einarsdotter kommer till Kivik i sällskap med Olle Steinholz och Margareta Bengtson. Elise speciella musik med smaker av jazz och visa, kommer fånga in lyssnarna till en värld av klanger med flygel, röst, harpa och kontrabas.

Den franska flöjten
Fynd i den franska kammarmusikens gömmor
Anna Norberg, flöjt
Bengt Forsberg, piano
Konserten spelas in 5juli i Södra Mellby kyrka och sänds i efterhand på Musik i Syd Channel.
Inga biljetter kommer säljas till konserten.
Vi får ta del av över ett halvt sekel av den franska kammarmusiken, i sällskap med Anna Norberg och Bengt Forsberg. Tillsammans bjuder de på essensen av den franska guldåldern för flöjt och piano.

NATUR

Naturum Stenshuvud
Aktiviteter hela veckan för familjer och unga. Det kommer vara allmänguidningar varje dag kl. 10 såsom kultur-och sägenvandringar och växt- och blomstervandringar. För barnen blir aktiviteter varje dag kl. 13 t. ex naturdetektiver och sagostunder. Ensemble Mare Balticum gästar naturum under veckan och skapar ljud både med naturen och förtidshistoriska instrument.
Till naturums hemsida

6 juli kl. 10.00, Haväng
Förmiddagsexkursion med författare och fysiker Bodil Jönsson
Fysikprofessorn och författaren Bodil Jönsson håller tillsammans med naturguide Anders Rosell i en vandring på Haväng som Stiftelsen Skånska Landskap arrangerar. Begränsat antal biljetter kommer säljas i förväg, mer info kommer på hemsidan. Just nu planeras vandringen dessutom att spelas in.

9 juli kl. 8-10, Naturum Stenshuvud
Guidad tur med flöjt och fågelsång
Tillsammans med biologen Agne Paulsson och musikern Cecilia Kjelldén befinner du dig mitt i fåglarnas sommarkonsert! Sjunger fåglarna i dur eller moll? Cecilias flöjt blandas med skogens kör. Agne vet vem som sjunger!

För fullständigt och uppdaterat program se www.musikiappelriket.se

Musik i Äppelriket 2020 arrangeras av Musik i Syd, Sällskapet Pro Musica, Kiviks församling, Stiftelsen Skånska Landskap, Länsstyrelsen Skåne, Stenshuvud Nationalpark och Kiviks Musteri.

Artikel

Musikens plats i vårdens korridorer

”Vi måste greppa tag i det tvärpolitiska engagemanget för att faktiskt driva de här frågorna, lite pretentiöslöst tillsammans. Det tycker jag är en viktig del, och jag försöker göra det också.” Det är viktigt att lyfta fram och uppmärksamma forskning som stödjer musikens effekter i hälso- och sjukvården, det var en av de slutsatser som panelen för ett av Musik i Syds seminarier kom fram till under förra veckans Folk och Kultur. Men det behövs också tvärpolitiskt samarbete, idéutbyte och inte minst tålamod. Panelen, som bestod av Ulrika Gudmundsson Schönberger (projektledare Musik i Syd), Ola Björgell (regionöverläkare Lunds universitetssjukhus), Eva Johnsson (KD, Region Kronoberg) och Ulrika Lind (moderator/strateg kultur och samhälle), var överens om betydelsen av musik och kultur i vårdsammanhang, och vilken resurs det kan vara. Sedan många år arbetar Musik i Syd med att skapa livskvalitet för personer inom vård och omsorg genom ett subventionerat utbud till äldrevården. 2021 grundades ett utvecklingscentrum, Musik i vård-omsorg-hälsa, som idag har stöd av både Region Skåne och Region Kronoberg. Seminariepubliken fick veta mer om musikens positiva effekt på människors välbefinnande, både förebyggande och uppföljande. Arbetet bedrivs både genom konsertutbud, anpassade produktioner och flera pilotprojekt och sker i nära samverkan med hälso- och sjukvården.  Vi försöker så långt det är möjligt hitta vägar för följeforskning till projekten för att befästa resultaten med evidens. Med avstamp i forskningsprojektet Digitala Kulturmöten resonerade panelen om musikens viktiga plats i vårdens korridorer och kom fram till några slutsatser om hur vi kan fortsatt kan finna acceptans och mer utrymme för musiken som en resurs inom hälso- och sjukvården:  

Läs hela inlägget

15 februari 2023

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.