Två musiker som underhåller på ett demensboende

Utvecklingscentrum – Musik i Vård • Omsorg • Hälsa

”Publikrekord på öppen verksamhet i Kristianstad! Kaos! Kaffet tog nästan slut! Kak-ansvarig fick springa och fixa mer bullar! En farbror i hörnet satt tyst hela konserten. När jag efteråt tagit på mig jacka och gitarr och vinkar hejdå säger han ”Du är välkommen tillbaka – i morgon!” Anders Larsson, musiker Musik i Syd

Våren 2021 lanserades ett utvecklingscentrum med syfte att utveckla hälsofrämjande metoder och stärka människors rätt till kultur, oavsett sjukdom eller begränsad rörlighet. Forskning och erfarenhet visar på hälsofrämjande effekter inom en mängd områden, samtidigt som behovet av evidens är stort. Forskning är därför ett av utvecklingscentrums fyra viktiga ben tillsammans med kompetensutveckling, delaktighet och digitalisering. Utvecklingscentrum som stöds av Region Skåne och Region Kronoberg drivs i nära samarbete med bland andra Betaniastiftelsen, Lunds universitet, Linnéuniversitetet och flera intresseorganisationer.

Flera pilotprojekt har genomförts, till exempel Break the silence, ett tvärsektoriellt projekt om musiken som helande kraft för ungas existentiella hälsa och projektet Musik i Väntrum, ro för själen med musik på akut- och röntgenmottagningar på SUS Malmö i samarbete med Malmö Opera. En uppföljning på barn- och ungdomskliniken på Centrallasarettet i Växjö startar under våren 2023. Läs mer om de olika projekten längre ner på sidan.

Förutom pilot- och forskningsprojekt erbjuder Musik i Syd ett stort grundutbud av konserter inom äldrevården, såväl fysiskt på plats med frilansande musiker som digitala alternativ via Musik i Syd Channel. Under pandemin genomfördes ett stort antal uppsökande utomhuskonserter för att bidra till den sociala miljön.

Musik i Syd bidrar med sin kunskap och erfarenhet genom seminarier, forskningsprojekt och interregionala samarbetsprojekt. Ett återkommande engagemang är till exempel Likarättsdagarna och Likarättsgalan i samarbete med Region Skånes Likarättsakademi. Likarättsakademin arbetar med begrepp som handlar om att kunna se, förstå och lära sig att alla människor är lika värda och har samma rättigheter.

Kontaktpersoner

Ulrika Gudmundsson Schönberger

Projektledare utvecklingscentrum för Musik i vård • omsorg • hälsa

Tina Dahl

Producent Musik i vård • omsorg • hälsa / UNGA Musik i Syd (föräldraledig)

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.