Två musiker som underhåller på ett demensboende

Utvecklingscentrum – Musik i Vård • Omsorg • Hälsa

”Publikrekord på öppen verksamhet i Kristianstad! Kaos! Kaffet tog nästan slut! Kak-ansvarig fick springa och fixa mer bullar! En farbrorn i hörnet satt tyst hela konserten. När jag efteråt tagit på mig jacka och gitarr och vinkar hejdå säger han ”Du är välkommen tillbaka – i morgon!” Anders Larsson, musiker Musik i Syd

Musik i Syd har sedan många år tillbaka en uppsökande verksamhet med ett varierat utbud för de grupper som inte själva kan delta i det offentliga musiklivet. Våren 2021 lanseras ett utvecklingscentrum med syfte att utveckla hälsofrämjande metoder och stärka människors rätt till kultur, oavsett sjukdom eller begränsad rörlighet. Forskning och erfarenhet visar på hälsofrämjande effekter inom en mängd områden, samtidigt som behovet av evidens är stort. Forskning blir därför ett av utvecklingscentrums fyra viktiga ben tillsammans med kompetensutveckling, delaktighet och digitalisering. Utvecklingscentrum stöds av Region Skåne och drivs i ett nära samarbete med bl.a. Betaniastiftelsen, Lunds Universitet och Linnéuniversitetet.

Flera pilotprojekt påbörjades under 2021, till exempel ett tvärsektoriellt projekt om musiken som helande kraft för ungas existentiella hälsa Break the silence och Musik på akut- och röntgenmottagningar på SUS Malmö i samarbete med Malmö Opera som sjösätts våren 2022. Läs mer om de olika projekten längre ner på sidan.

Förutom pilot- och forskningsprojekt erbjuder Musik i Syd ett stort grundutbud av konserter inom äldrevården, såväl fysiskt på plats med frilansande musiker som digitala alternativ via Musik i Syd Channel. Under pandemin har ett stort antal uppsökande utomhuskonserter genomförts för att bidra till sociala miljön.

Musik i Syd är även involverade i Likarättsdagarna och Likarättsgalan i samarbete med Likarättsakademin. Likarättsakademin arbetar med begrepp som handlar om att kunna se, förstå och lära sig att alla människor är lika värda och har samma rättigheter. Målet är att alla ska känna sig absolut välkomna till Region Skåne. Likarättsakademin arbetar med mänskliga rättigheter, diskriminering, normer och normkritik, bemötande av patienter och kollegor. Årets tema är Musik som medicin och genomförs på Malmö Arena den 10 maj.

 

Kontaktpersoner

Ulrika Gudmundsson Schönberger

Projektledare Musik i vård • omsorg • hälsa

Björn Kleinhenz

Producent

Tina Dahl

Producent Musik i vård • omsorg • hälsa / UNGA Musik i Syd

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår personuppgiftshantering. Läs mer om hur vi hanterar Cookies och personuppgifter här.