Ensemble in Residence

Musik i Syds nya Ensemble in Residence

Musik i Syd är en viktig part och arbetsgivare för det fria musiklivet. Under hela pandemin har institutionens mål varit att trots restriktioner och begränsningar skapa förutsättningar för utveckling och musicerande för såväl de egna ensemblerna som för frilansande musiker.

– Post pandemi vill vi bidra till att ge framtidshopp och energi och stärka förutsättningarna för sydsvenska ensembler att leva på sin musik. Därför har vi idag beslutat att välkomna tre nya ensembler som under det kommande 1,5 året får stöd i sin etablering och utveckling inom vårt program Ensemble in Residence, säger Susanne Rydén, VD på Musik i Syd.

De tre ensemblerna har en tydlig vision och representerar olika genrer. Tillsammans med Musik i Syds producenter identifieras behov och önskemål och utifrån dessa skapas en plan för tiden som ensembleresidens.

De tre ensemblerna är:

Rebell Gitarrkvartett som genom samarbeten med såväl tonsättare som videokonstnärer, skapar ett finstämt audiovisuellt koncept som inkluderar och tilltalar lyssnaren.

Duon Vågspel som 2018 vann “Årets Nykomling” på Folk och Världsmusikgalan. Med varsin fiol under hakan, en stabil tradition av västgötalåtar i ryggen samt egna alster förmedlar de sin musik energifullt och med full svängfaktor.

Jazzkvartetten Makross spelar lekfullt och med ett okonstlat uttryck där musiken växer målinriktat framåt med ett öppet sinne och stor lyhördhet.

Det var tre nöjda ensembler som idag fick ta emot beskedet från Susanne Rydén.

– Det är så roligt. Vi ser verkligen fram emot alla kreativa samarbeten som väntar. Vi är taggade på att möta ny publik och nå ut med våra konstnärliga idéer och musikaliska projekt, säger Hannes Wikström för Rebell Gitarrkvartett.

De tre ensemblerna är alla baserade i södra Sverige även om medlemmarna har kopplingar till andra delar av landet.

– Vi ser fram emot att inspireras genom nya möten, spela på nya ställen och sprida vår musik. Vi är väldigt peppade på att få jobba tillsammans med Musik i Syd och hoppas på nya internationella äventyr, säger Kristin Kennemark för Vågspel.

Kontaktpersoner

Magnus Karlsson

Kommunikatör

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår personuppgiftshantering. Läs mer om hur vi hanterar Cookies och personuppgifter här.