Ensemble Mare Balticum

Ensemble Mare Balticum

Ensemble Mare Balticum med Kristianstad som bas, står för specialkompetens inom verksamhetsområdet tidig musik. Musiken är fram till och med 1600-talet och kommer framför allt från länderna kring Östersjön. Musikerna har stor erfarenhet av att presentera en unik form av renodlade konserter. De ger också historiska, pedagogiska konsertprogram där de levandegör historia med musik, för såväl vuxna som för barn och unga. Ensemble Mare Balticum startade igång 1989 och har tagit sitt namn efter Östersjön – Mare Balticum.

Under årens lopp har Ensemble Mare Balticums program riktat sig till både barn och vuxna i alla åldrar. Deras genuina kunskap och stora kärlek till musik från 1200- till 1600-talen, har lett till många spännande projekt och konserter. De har samarbetat med personligheter som Sven Wollter, Cecilia Frode, Göran Stangertz, Roger Pontare, Marika Lagercrantz, Bo Eriksson och Martin Bagge. Ensemblen har fått nyskriven musik för tidiga instrument av t.ex. Sven-Erik Bäck, Gunnar Valkare, Johan Magnus Sjöberg och Reine Jönsson. De har spelat in skivor som Till konungens førnøjelse, JulaSongh, Triumf att finnas till, Ack, Libertas! och Ice and Longboats.

”… renässansmusik av yppersta klass”
Trelleborgs Allehanda

Kontaktpersoner

Ida Fredriksson

Kommunikationssamordnare Musik i Syd / Kommunikatör UNGA Musik i Syd

Maria Bojlund

Producent UNGA / folk- och världsmusik / Ensemble Mare Balticum

Tre filmtips på musik i syd channel

KONSERT: Stormakttidens musik

Musik från 1600-talets mäktigaste örlogsfartyg sammanflätat med berättelser om fartyget och dess historia berättat av musikarkeolog Cajsa S. Lund. Regalskeppet Kronan förliste 1676 i Östersjön och med henne följde 800 man i djupet. Drygt 300 år senare, 1980, hittades vraket med bl. a. unika fynd av musikinstrument och andra ljudredskap.
Länk till konserten Stormakttidens musik

REPORTAGE: 30 år av tidig musik

Möt ensemblen i ett nära porträtt i samband med deras 30-årsjubileum 2019. Lyssna till musikernas berättelser och grundaren, musikarkeologen Cajsa S. Lund.
Se reportaget 30 år av tidig musik

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.