
KONSERT: Ensemble Mare Balticum på Torups slott
Upplev renässansens klanger i sin rätta miljö med musik av bland annat Heinrich Albert, Clement Woodcock och Henry Dowland.
Länk till konserten Lärkans sång är alls intet lång
Mjuka klanger som spelas på fiddla, dulcian och basun. Trummans dova ljud som kontrasteras av virvlande toner på en glad blockflöjt. Slingor av kärlekssånger eller taktfasta dansmelodier, från medeltid till renässans. Allt på tidstypiska instrument. Med stor kärlek och baserat på genuint kunnande bjuds lyssnaren på en fängslande upplevelse av hur det kan ha låtit – för länge sedan.
I över 30 år har Ensemble Mare Balticum spridit den tidiga musiken, dess klanger och dess fascinerande berättelser till både ung och vuxen publik. Ensemblen har sitt fokus på musiken från forntid, medeltid och renässans ända fram till svensk stormaktstid och har presenterat den för publiken i otaliga konserter, på historiska platser, i medeltida kyrkor samt medelst föreställningar i klassrum, på äldreboenden, i bibliotek och konsertsalar.
”… renässansmusik av yppersta klass”
Trelleborgs Allehanda
15/1 VÄXJÖ DOMKYRKA
Konsert tillsammans med sångensemblen Bach Collegium Småland med musik från 1500- och 1600-talen.
13/2, KALMAR DOMKYRKA
Konserten ”Renässans – Rinascimento – Renaissance” i Kalmar domkyrka
SPORTLOV PÅ HISTORISKA MUSEET, LUND
Historiska museet i Lund och tar med besökarna på en musikhistorisk resa till forntiden! Visningarna hålls 12.30 och 14.30 onsdag 22/2 och torsdag 23/2.
Även konsert i museets kyrksal 23/2 kl. 18.00.
26/3 BLOCKFLÖJTSFEST, KRISTIANSTAD
130 blockflöjtselever och lärare från Kulturskolor i hela Skåne står på Kulturkvarteret Kristianstads scen tillsammans med Ensemble Mare Balticum.
Tidigare på dagen har eleverna worskhops med ensemblen.
20/4 HARLEM FANTASY – URPREMIÄR!, KRISTIANSTAD
Johan Hugossons nyskrivna verk uruppförs på Kulturkvarteret Kristianstad. I verket Harlem Fantasy möter Harlem-renässansen 1500-talsrenässansen i en svit av musik till dikter av Gwendolyn Bennett. Hugossons svit ramas in av stycken ur ensemblens renässansrepertoar. På konserten medverkar även litteraturvetaren Anders Mortensen.
APRIL OCH MAJ
”Musik och berättande på Lillö” tillsammans med en kulturarvspedagog från Regionmuseet Skåne.
Programmet spelas för årskurs 4 och ingår i Kulturnyckeln, Kristianstad kommuns kulturgaranti för alla barn i förskola och grundskola.
3/5 THE EUOROPEAN BRASS BAND CHAMPIONSHIPS, LUND OCH MALMÖ
Lunchkonsert i Allhelgonakyrkan i Lund med Stefan Wikström och Fredrik Persson som spelar på rekonstruktioner av 3000-åriga bronslurar och musikarkeolog Cajsa S. Lund berättar om det magnifika instrumentet.
Medverkan vid helgens tävling The European Brass Band Championships 2023.
16/5 H.M. KONUNGEN FIRAR 50 ÅR, KALMAR SLOTT
Musik i samband med kungaparets ankomst till Kalmar slott.
27/5 LUNDS DOMKYRKA 900 ÅR
Medeltida klanger i kryptan tillsammans med Aino Lund Lavoipierre och Miriam Andersen.
Program med medeltida Mariasånger ur bland annat Lunds domkyrkas egen sångbok Liber Scole virginis.
30/5 – 1/6 RUDBECKIANSKA GYMNASIETS 400-ÅRSFIRANDE, VÄSTERÅS
Gästspel i Västerås domkyrka
30/5 Musik och instrument från renässansen vid en föreläsning om Sveriges första gymnasium och Sveriges första flickskola
1/6 Musikmässa tillsammans med Västerås domkyrkas gosskör & herrkör
20/7 KAMMARMUSIKFESTIVAL I GLADSAX
Musik hos poeter och furstar: renässansens Italien
26/7 SVERIGES NATIONALPARKER 50 ÅR, STENSHUVUD I KIVIK
Ensemble Mare Balticum och Lena Alebo
Kl. 10 Tonsatt berättarvandring med Lena Alebo – kulturhistoriker, museichef och berättare
Kl. 13 Lunchkonsert med Ensemble Mare Balticum
Kl. 14 Sägner under eken med Ensemble Mare Balticum och Nelly Eriksson
2/9–3/9 TYSKLANDSTURNÉ
tillsammans med sångensemblen Bach Collegium Småland
Lördag 2 september, Pfarrkirche Altenkirche Rügen
Söndag 3 september, Sankt Marienkirche i Stralsund vid musikfestivalen ”Friedrich-Stellwagen-Orgeltage 2023”
7/9 VÄCK HISTORIEN TILL LIV, PÅBONÄS KALMAR
I Skapande skola-programmet Väck historien till liv får elever uppleva historisk musik i sin rätta miljö, prova en dans och veta mer om våra instrument.
Vi gästar Påbonäs borg tillsammans med en pedagog från Kalmar läns museum som berättade om medeltiden och platsens historia.
21/9 HARLEM FANTASY, LUND
Torsdag 21 september kl. 19.00, Odeum Lund
I verket Harlem Fantasy möter Harlem-renässansen 1500-talsrenässansen i en svit av musik till dikter av Gwendolyn Bennett. Hugossons svit ramas in av stycken ur ensemblens renässansrepertoar.
På konserten medverkar även litteraturvetaren Anders Mortensen.
”BARNDOM I OCH MED MUSIK”, MALMÖ UNIVERSITET
Under september medverkar ensemblen i ett pilotprojekt vid Förskoleprogrammet vid Malmö universitet med 8 högskolestudenter.
7–8/10 HUR LÄT FORNTIDEN, GAMLA UPPSALA MUSEUM
Berättarkonsert och worskhop med Ute Goedecke & Per Mattsson. Ett stort antal instrument och ljudverktyg visas upp, berättas om och spelas på.
15/10 BRONSÅLDERSKVÄLL VID HERMANSTORPS-KÄLLSÅKER, VÄSTERVIK
Hermanstorps fornlämningsområde är plastsen för en hösttillställning i svunna tiders anda! Upptäck flintsmide, arkeologiska fynd, fågelliv och vacker natur.
FORNTIDA SOUNDSCAPE med Ensemble Mare Balticum.
11/11 KÖPENHAMN
Konserten Till konungens førnøjelse
2/12 JULASONG, TINGSRYD
Festligt, finstämt, svängigt och stämningsfullt – så är julmusiken med inspiration från 1500- & 1600-talet när Ensemble Mare Balticum spelar i Söderportkyrkan i Tingsryd kl. 16.00 den 2/12.
Ensemble Mare Balticum med Kristianstad som bas, står för specialkompetens inom verksamhetsområdet tidig musik. Musiken är fram till och med 1600-talet och kommer framför allt från länderna kring Östersjön. Musikerna har stor erfarenhet av att presentera en unik form av renodlade konserter. De ger också historiska, pedagogiska konsertprogram där de levandegör historia med musik, för såväl vuxna som för barn och unga. Ensemble Mare Balticum startade igång 1989 och har tagit sitt namn efter Östersjön – Mare Balticum.
Under årens lopp har Ensemble Mare Balticums program riktat sig till både barn och vuxna i alla åldrar. Deras genuina kunskap och stora kärlek till musik från 1200- till 1600-talen, har lett till många spännande projekt och konserter. De har samarbetat med personligheter som Sven Wollter, Cecilia Frode, Göran Stangertz, Roger Pontare, Marika Lagercrantz, Bo Eriksson och Martin Bagge. Ensemblen har fått nyskriven musik för tidiga instrument av t.ex. Sven-Erik Bäck, Gunnar Valkare, Johan Magnus Sjöberg och Reine Jönsson. De har spelat in skivor som Till konungens førnøjelse, JulaSongh, Triumf att finnas till, Ack, Libertas! och Ice and Longboats.
Ute Goedecke
Sång, barockviolin, blockflöjt, gotisk harpa, skalmeja
Ute Goedecke är främst inriktad på musik från medeltid och renässans. Hon är också verksam som lärare på musikkurser inom området tidig musik. På fritiden medverkar hon även i andra ensembler, bland annat i Laude Novella, som hon bildat tillsammans med Per Mattsson.
Studier: Musikhochschule i Detmold, Tyskland, med sång och blockflöjt som huvudämnen.
Per Mattsson
Tidiga stråkinstrument (barockfiol, medeltida fiddla, rebec, lira da braccio, marintrumpet), vevlira
Per Mattsson svarar även för idé och innehåll till Ensemble Mare Balticums olika medeltida musikproduktioner och fungerar som konstnärlig ledare för dessa. Han medverkar på fritiden även i andra ensembler, bland annat i Laude Novella, som han bildat tillsammans med Ute Goedecke.
Studier: Örebro Musikhögskola och Schola Cantorum i Basel.
Fredrik Persson
Dulcian, skalmejor
Fredrik Persson har den klassiska musiken som grund i sitt musicerande och medverkar i en rad olika produktioner. Han anlitas också som kompositör och arrangör till olika produktioner hos Musik i Syd. Sedan 2005 ingår Fredrik i Ensemble Mare Balticum, där han spelar dulcian och skalmejor.
Studier: musikerlinjen (fagott) och arrangerings-/kompositionslinjen, Musikhögskolan i Malmö.
Länk till att ladda ner pressbild (jpg) (foto: Håkan Sjöström)
Länk att ladda ner svart logotyp
Länk att ladda ner vit logotyp
Ensemble Mare Balticum tillkom 1989, på initiativ av musikarkeologen Cajsa S. Lund, i samband med föreställningen ”Klanger från Kronan, ett spel i ton ord och bild” om musiklivet på regalskeppet Kronan, som år 1676 gick under i Östersjön – Mare Balticum. Musik i Skåne producerade föreställningen i samarbete med Kalmar läns museum, Rikskonserter och Kungl. Musikaliska akademien. Kronanföreställningen har därefter framförts hundratals gånger, de senaste åren i flera länder i Europa i samband med EMAP, The European Music Archaeological Project (2013–2018).
Kommunikationssamordnare Musik i Syd / Kommunikatör UNGA Musik i Syd
Upplev renässansens klanger i sin rätta miljö med musik av bland annat Heinrich Albert, Clement Woodcock och Henry Dowland.
Länk till konserten Lärkans sång är alls intet lång
Musik från 1600-talets mäktigaste örlogsfartyg sammanflätat med berättelser om fartyget och dess historia berättat av musikarkeolog Cajsa S. Lund. Regalskeppet Kronan förliste 1676 i Östersjön och med henne följde 800 man i djupet. Drygt 300 år senare, 1980, hittades vraket med bl. a. unika fynd av musikinstrument och andra ljudredskap.
Länk till konserten Stormakttidens musik
Möt ensemblen i ett nära porträtt i samband med deras 30-årsjubileum 2019. Lyssna till musikernas berättelser och grundaren, musikarkeologen Cajsa S. Lund.
Se reportaget 30 år av tidig musik