Swedish Wind Power

Projekt för återväxt av blåsmusiker

Musik i Syd har sedan hösten 2022 ett samarbete med Blåsarsymfonikerna och Norrbottensmusiken för att värna återväxten av blåsmusiker samt blåsmusiken som konstart. Projektet, som går under namnet Swedish Wind Power, stöds av Kulturrådet och har även beviljats ett tvåårigt stöd om 2,5 miljoner kronor från Svenska Postkodstiftelsen för att särskilt kunna fokusera på barn och ungas möjlighet att musicera och vara skapande människor.

Det råder stor ojämlikhet inom nyrekrytering av blåsmusiker, både socialt, ekonomiskt och geografiskt, och det saknas blåsmusiker till Sveriges orkestrar. Nu startar ett samarbete där hela utbildningskedjan involveras.

– Vi måste hitta nya sätt att samarbeta över landet för att peppa barn och unga att välja ett liv i blåsmusiken. Det handlar om att ge barn möjlighet att testa instrument, att tända en gnista och att sedan hålla den vid liv, säger Max Låke, regional samordnare Musik i Syd.

– Vi vill inspirera fler barn att lära sig blåsinstrument för att bidra till mer musicerande, och en starkare återväxt av musiker till hela musikens ekosystem. Samarbetet med Norrbottensmusiken och Blåsarsymfonikerna kommer att belysa en mängd initiativ och pilotverksamheter som kan bli hållbara modeller för framtiden, säger Susanne Rydén, VD Musik i Syd.

Projektet involverar pedagoger, artister, nätverk och ett samarbete med kulturskolor, grundskolor, högskolor med flera, för att nå nya målgrupper samt stärka befintliga sammanhang och utövare. Projektet undersöker både existerande strukturer och testar nya sätt att samarbeta, rekrytera och skapa långsiktighet. Särskilt fokus ligger på att nå ut till barn och unga som tidigare inte har beretts möjlighet att musicera. Dessutom kommer fenomenet ”instrumentfrossor” för alla åldrar och nivåer med fokus på ett blåsinstrument att genomföras i alla regioner.

Projektet genomförs i samverkan med Blåsarsymfonikernas vänförening  och i samarbete med Norrbottensmusiken, Musik i Syd, Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, Musik i Blekinge, Marinens Musikkår, Musikhögskolan i Piteå och Musikhögskolan i Malmö.

 

För mer information, kontakta:

Max Låke regional samordnare syd
max.lake@musikisyd.se, 073-038 41 59

Noomi Hedlund projektledare
noomi@onaboat.se, 070-456 69 57

 

Foto: Jennifer Andersson

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.