”Hur musiken hjälper människor i nöd och blir ett starkt bevis på musikens avgörande del av vårt totalförsvar.”

BLOGG

Berwaldhallen är fullsatt denna fredagskväll när gästdirigent Marin Alsop – en banbrytare för inte minst kvinnliga dirigenters möjlighet på pulten – lyfter dirigentpinnen. När det kraftfulla slutackordet i Sjostakovitjs femte symfoni klingar ut i salen några timmar senare har många tankar formulerats i mig. Symfonin skrevs och framfördes 1937 – en tid när både musikens fria skapande och yttrandefriheten var under ständigt hot. Stalins skarpa kritik mot Sjostakovitjs musik kunde fått förödande konsekvenser om inte folkets 40 minuter långa applåder i samband med operabesöket signalerat något annat. Man brukar säga att de räddade tonsättarens liv.

Applåderna i Berwaldhallen är starka och långa även denna kväll, en handling som visar på musikens betydelse i människors liv än idag. Inom mig ser jag bilder från konserter under brinnande krig i Ukraina. Hur musiken hjälper människor i nöd och blir ett starkt bevis på musikens avgörande del av vårt totalförsvar. Musiken gör skillnad för individen och för gemenskapen. För kreativiteten och läkandet. För reflektionen och lärandet.

 

Jag ser därför fram emot årets upplaga av Folk och kultur, det kulturpolitiska konventet i Eskilstuna den 8–11 februari, där samtliga seminarier som jag är involverad i har en anknytning till musikens plats och betydelse i vårt samhälle. Vi kommer att tala om hur det professionella musiklivets kompetensförsörjning i Sverige säkras. Vi kommer att med forskning och erfarenheter i ryggen även samtala om musikens plats i vårdens korridorer och inte minst ställa frågan – Tystnar Sverige? Om Rösträtt – sång på förskolan, ett livsviktigt projekt. Välkomna till våra seminarier på plats eller genom sändningar och reportage från Folk och Kulturs studio och i andra digitala kanaler.

/Susanne Rydén, Vd

Blogg

Susanne Rydén bloggar

Sakta med säkert återgår vi, från att fullständigt ha marinerats i härliga festivalupplevelser, till en mera regelbunden vardag. Men vilken festivalsommar det varit – fylld av starka musikupplevelser och mänskliga möten. Som institution finns Musik i Syd där i bakgrunden som en samarbetspart och möjliggörare för ett stort antal små och stora festivaler i Skåne och Kronoberg. Här ryms den senaste och alldeles nyskrivna musiken, men också den tidiga renässansen och allt däremellan. Operaälskaren har ett brett utbud och helt nya ingångar att välja på där inte ens det mest intensiva ösregn stoppar publiktillströmningen. Jazzen lockar storpublik och internationella stjärnor med positiva konsekvenser för hela Sydsverige, folkmusiken rymmer både aktivt deltagande och lyssnande. Festivalformen gör att vi många gånger vågar lite mer än annars. I nya sammanhang, bortkopplade från vardagens ansvar och plikter är våra sinnen vidöppna för det oväntade. Som institution blir vår nästa uppgift att prioritera rätt för att lotsa ett nyväckt intresse in i den verksamhet som pågår året om, genom våra föreningssamarbeten och på våra scener. Att bjuda in till delaktighet, skapa en närhet till upplevelsen och den musikaliska dialogen. Därför finns vi där med ett rikt smörgåsbord av upplevelser, i mängder av turnéer som tar musiken nära till den plats där du bor och verkar.      

Läs hela inlägget

24 augusti 2023

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår personuppgiftshantering. Läs mer om hur vi hanterar Cookies och personuppgifter här .