Ny dokumentärfilm: Från potatis till opera

Sopranen Birgit Nilsson förlorade aldrig kontakten med sitt ursprung. Under hela sitt liv på världens operascener återvände hon alltid till föräldrahemmet, gården i Västra Karup på Bjärehalvön, idag Birgit Nilsson Museum.

Med lokala krafter arrangerades här en hyllningskonsert 2018 då Birgit skulle ha fyllt hundra år. Festkonserten var tänkt som en engångsföreteelse. Men stärkta av 100-årsjubileumet tog bygden året därpå sats igen.

I denna nya dokumentärfilm skildras hur Bjäreborna med gemensamma krafter arrangerar en andra hyllningskonsert. Möt blomsterhandlaren, körledaren, lantbrukaren, idrottsföreningen, koristerna och skyltmakarna, alla med målet att göra hyllningskonserten till en återkommande höjdpunkt på Bjärehalvön.

Vi får också en inblick i den årliga masterclass som genomförs sedan många år på museet. Filmen innehåller även ett antal arkivklipp med Birgit Nilsson, som aldrig tidigare visats offentligt.

– Filmen belyser hur kulturens kraft binder samman både människor och branscher som med stort engagemang deltar i förberedelserna inför och under Birgit Nilsson-dagarna. Det är fantastiskt att se hur drömmar kan bli verklighet och hur en världsstjärna fortsätter att inspirera såväl sin hembygd som kommande generationers sångare. Med dokumentären skriver Musik i Syd ett nytt kapitel i sin digitala utveckling och vi gör det genom att visa vikten av det unika, säger Susanne Rydén, VD Musik i Syd.

 

Filmen har premiär söndag 28 juni på Musik i Syd Channel, musikisydchannel.se i samband med Birgit Nilsson Museums 10-års jubileum och säsongsöppning.

Bakom filmen står Musik i Syd och Birgit Nilsson Museum i samarbete med filmbolagen Based On a True Story och Cosamia Stage & Film Productions.

För mer information kontakta: Susanne Rydén, VD Musik i Syd, 070 – 716 66 94, susanne.ryden@musikisyd.se

För förhandsvisning kontakta: Andreas Jelvefors, filmproducent Based on a True Story 0708-698006, andreas@atruestory.se

Kontaktpersoner

Susanne Rydén

vd

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.