Ny dokumentärfilm: Från potatis till opera

Sopranen Birgit Nilsson förlorade aldrig kontakten med sitt ursprung. Under hela sitt liv på världens operascener återvände hon alltid till föräldrahemmet, gården i Västra Karup på Bjärehalvön, idag Birgit Nilsson Museum.

Med lokala krafter arrangerades här en hyllningskonsert 2018 då Birgit skulle ha fyllt hundra år. Festkonserten var tänkt som en engångsföreteelse. Men stärkta av 100-årsjubileumet tog bygden året därpå sats igen.

I denna nya dokumentärfilm skildras hur Bjäreborna med gemensamma krafter arrangerar en andra hyllningskonsert. Möt blomsterhandlaren, körledaren, lantbrukaren, idrottsföreningen, koristerna och skyltmakarna, alla med målet att göra hyllningskonserten till en återkommande höjdpunkt på Bjärehalvön.

Vi får också en inblick i den årliga masterclass som genomförs sedan många år på museet. Filmen innehåller även ett antal arkivklipp med Birgit Nilsson, som aldrig tidigare visats offentligt.

– Filmen belyser hur kulturens kraft binder samman både människor och branscher som med stort engagemang deltar i förberedelserna inför och under Birgit Nilsson-dagarna. Det är fantastiskt att se hur drömmar kan bli verklighet och hur en världsstjärna fortsätter att inspirera såväl sin hembygd som kommande generationers sångare. Med dokumentären skriver Musik i Syd ett nytt kapitel i sin digitala utveckling och vi gör det genom att visa vikten av det unika, säger Susanne Rydén, VD Musik i Syd.

 

Filmen har premiär söndag 28 juni på Musik i Syd Channel, musikisydchannel.se i samband med Birgit Nilsson Museums 10-års jubileum och säsongsöppning.

Bakom filmen står Musik i Syd och Birgit Nilsson Museum i samarbete med filmbolagen Based On a True Story och Cosamia Stage & Film Productions.

För mer information kontakta: Susanne Rydén, VD Musik i Syd, 070 – 716 66 94, susanne.ryden@musikisyd.se

För förhandsvisning kontakta: Andreas Jelvefors, filmproducent Based on a True Story 0708-698006, andreas@atruestory.se

Kontaktpersoner

Susanne Rydén

vd

Artikel

Musikens plats i vårdens korridorer

”Vi måste greppa tag i det tvärpolitiska engagemanget för att faktiskt driva de här frågorna, lite pretentiöslöst tillsammans. Det tycker jag är en viktig del, och jag försöker göra det också.” Det är viktigt att lyfta fram och uppmärksamma forskning som stödjer musikens effekter i hälso- och sjukvården, det var en av de slutsatser som panelen för ett av Musik i Syds seminarier kom fram till under förra veckans Folk och Kultur. Men det behövs också tvärpolitiskt samarbete, idéutbyte och inte minst tålamod. Panelen, som bestod av Ulrika Gudmundsson Schönberger (projektledare Musik i Syd), Ola Björgell (regionöverläkare Lunds universitetssjukhus), Eva Johnsson (KD, Region Kronoberg) och Ulrika Lind (moderator/strateg kultur och samhälle), var överens om betydelsen av musik och kultur i vårdsammanhang, och vilken resurs det kan vara. Sedan många år arbetar Musik i Syd med att skapa livskvalitet för personer inom vård och omsorg genom ett subventionerat utbud till äldrevården. 2021 grundades ett utvecklingscentrum, Musik i vård-omsorg-hälsa, som idag har stöd av både Region Skåne och Region Kronoberg. Seminariepubliken fick veta mer om musikens positiva effekt på människors välbefinnande, både förebyggande och uppföljande. Arbetet bedrivs både genom konsertutbud, anpassade produktioner och flera pilotprojekt och sker i nära samverkan med hälso- och sjukvården.  Vi försöker så långt det är möjligt hitta vägar för följeforskning till projekten för att befästa resultaten med evidens. Med avstamp i forskningsprojektet Digitala Kulturmöten resonerade panelen om musikens viktiga plats i vårdens korridorer och kom fram till några slutsatser om hur vi kan fortsatt kan finna acceptans och mer utrymme för musiken som en resurs inom hälso- och sjukvården:  

Läs hela inlägget

15 februari 2023

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.