Lund Choral Festival blir Kördagar i Lund Special!

Den internationella körfestivalen Lund Choral Festival brukar äga rum vecka 42 vartannat år. Brukar, för under de rådande omständigheter som Coronapandemin för med sig är inget längre som det brukar. Inte heller för arrangören Musik i Syd. Att ställa in är otänkbart, däremot ställer man om och arrangerar ”Kördagar i Lund Special” – en mindre version av den stora körfestivalen.

Lund Choral Festival samlar jämna år ett tjugotal olika körer från Lundatrakten, men också körer från övriga Sverige och från utlandet. Festivalen har årets lopp bjudit på en blandning av gospel, klassiska tongångar, pop, barbershop och jazz med mera. Kronan på verket är den stora Galakonserten, med 200 körsångare och SjungGung – barnens egen galakonsert där över 400 barn sjunger tillsammans med en av sina idoler.

I höst skulle det ha blivit en ny stor körfestival, men istället ställer man om till Kördagar i Lund Special. Galakonserten, SjungGung och de nationella och internationella gästspelen flyttas till 2021, som alltså blir året för nästa stora Lund Choral Festival. Den 12–18 oktober 2020 fylls Lund av körsång i den omfattning som Folkhälsomyndighetens rekommendationer och restriktioner tillåter.

– Vi utgår från delar av de planerade programmet, men försöker också tänka i nya banor, berättar körfestivalens producent Gerd Román Hall. Med kreativt arbete och innovativa lösningar är vi fast beslutna att ge Lundapubliken sin årliga vecka av körmusikupplevelser.

Mer information om och programmet för Kördagar i Lund Special presenteras på www.lundchoralfestival.org i augusti månad.

För mer information om Kördagar i Lund Special, kontakta producent Gerd Román Hall, Musik i Syd:
Mail: Gerd.RomanHall@musikisyd.se • Tfn: 0709-28 58 90

Blogg

Susanne Rydén bloggar

Sakta med säkert återgår vi, från att fullständigt ha marinerats i härliga festivalupplevelser, till en mera regelbunden vardag. Men vilken festivalsommar det varit – fylld av starka musikupplevelser och mänskliga möten. Som institution finns Musik i Syd där i bakgrunden som en samarbetspart och möjliggörare för ett stort antal små och stora festivaler i Skåne och Kronoberg. Här ryms den senaste och alldeles nyskrivna musiken, men också den tidiga renässansen och allt däremellan. Operaälskaren har ett brett utbud och helt nya ingångar att välja på där inte ens det mest intensiva ösregn stoppar publiktillströmningen. Jazzen lockar storpublik och internationella stjärnor med positiva konsekvenser för hela Sydsverige, folkmusiken rymmer både aktivt deltagande och lyssnande. Festivalformen gör att vi många gånger vågar lite mer än annars. I nya sammanhang, bortkopplade från vardagens ansvar och plikter är våra sinnen vidöppna för det oväntade. Som institution blir vår nästa uppgift att prioritera rätt för att lotsa ett nyväckt intresse in i den verksamhet som pågår året om, genom våra föreningssamarbeten och på våra scener. Att bjuda in till delaktighet, skapa en närhet till upplevelsen och den musikaliska dialogen. Därför finns vi där med ett rikt smörgåsbord av upplevelser, i mängder av turnéer som tar musiken nära till den plats där du bor och verkar.      

Läs hela inlägget

24 augusti 2023

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår personuppgiftshantering. Läs mer om hur vi hanterar Cookies och personuppgifter här .