Båstad Kammarmusikfestival – i koncentrerat format 26 juni

Båstads Kammarmusikförening och Musik i Syd är glada att kunna erbjuda två direktsända konserter den 26 juni från Torekovs kyrka ur det festivalprogram som skulle blivit 28:e versionen av Båstad Kammarmusikfestival 2020. Som vi tidigare meddelat har årets festival ställts in mot bakgrund av rådande läge.

Roland Pöntinen, konstnärlig ledare för Båstad Kammarmusikfestival presenterar fredag 26 juni kl. 13.00 & 16.30

B som i Båstad
B som i Beethoven
B som i Plan B

I den första konserten den 26 juni klockan 13.00 medverkar pianisterna Roland Pöntinen och Henrik Måwe samt cellisten Torleif Thedéen. De bjuder på musik av Ludwig van Beethoven och Anders Hillborg.

Vid den andra konserten kl 16.30 presenterar sopranen Kerstin Avemo och pianisten Love Derwinger ett Lieder och opera-program med musik av Schönberg, Grieg och Gounod. Roland Pöntinen tar avsked av Båstadfestivalen med Beethovens Les Adieux-sonat och flöjtisten och Solistprisvinnaren Laura Michelin spelar verk av Lili Boulanger, André Jolivet och Gunnar de Frumerie

Roland Pöntinen har de senaste tre åren bjudit på varmt uppskattade festivalprogram och ger i samband med detta evenemang sin avskedsföreställning som konstnärlig ledare för Båstad Kammarmusikfestival.

MEDVERKANDE
Kerstin Avemo, sopran
Love Derwinger, piano
Henrik Måwe, piano
Laura Michelin, flöjt
Roland Pöntinen, piano
Torleif Thedéen, cello

Konserterna finns tillgängliga för publik i direktsändning via Båstads Kammarmusikförenings hemsida samt Musik i Syd Channel.

www.bastadkammarmusik.se
www.musikisydchannel.se

Efter några dagar kan man njuta av konserterna på samma adresser.

Kontaktuppgifter:
Johanna Baagøe, ordf. Båstads Kammarmusikförening | 070-555 75 97 | johanna@baagoe.se
Susanne Rydén, Musik i Syd | 0707-16 66 94 | susanne.ryden@musikisyd.se

Artikel

Musikens plats i vårdens korridorer

”Vi måste greppa tag i det tvärpolitiska engagemanget för att faktiskt driva de här frågorna, lite pretentiöslöst tillsammans. Det tycker jag är en viktig del, och jag försöker göra det också.” Det är viktigt att lyfta fram och uppmärksamma forskning som stödjer musikens effekter i hälso- och sjukvården, det var en av de slutsatser som panelen för ett av Musik i Syds seminarier kom fram till under förra veckans Folk och Kultur. Men det behövs också tvärpolitiskt samarbete, idéutbyte och inte minst tålamod. Panelen, som bestod av Ulrika Gudmundsson Schönberger (projektledare Musik i Syd), Ola Björgell (regionöverläkare Lunds universitetssjukhus), Eva Johnsson (KD, Region Kronoberg) och Ulrika Lind (moderator/strateg kultur och samhälle), var överens om betydelsen av musik och kultur i vårdsammanhang, och vilken resurs det kan vara. Sedan många år arbetar Musik i Syd med att skapa livskvalitet för personer inom vård och omsorg genom ett subventionerat utbud till äldrevården. 2021 grundades ett utvecklingscentrum, Musik i vård-omsorg-hälsa, som idag har stöd av både Region Skåne och Region Kronoberg. Seminariepubliken fick veta mer om musikens positiva effekt på människors välbefinnande, både förebyggande och uppföljande. Arbetet bedrivs både genom konsertutbud, anpassade produktioner och flera pilotprojekt och sker i nära samverkan med hälso- och sjukvården.  Vi försöker så långt det är möjligt hitta vägar för följeforskning till projekten för att befästa resultaten med evidens. Med avstamp i forskningsprojektet Digitala Kulturmöten resonerade panelen om musikens viktiga plats i vårdens korridorer och kom fram till några slutsatser om hur vi kan fortsatt kan finna acceptans och mer utrymme för musiken som en resurs inom hälso- och sjukvården:  

Läs hela inlägget

15 februari 2023

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.