Båstad Kammarmusikfestival – i koncentrerat format 26 juni

Båstads Kammarmusikförening och Musik i Syd är glada att kunna erbjuda två direktsända konserter den 26 juni från Torekovs kyrka ur det festivalprogram som skulle blivit 28:e versionen av Båstad Kammarmusikfestival 2020. Som vi tidigare meddelat har årets festival ställts in mot bakgrund av rådande läge.

Roland Pöntinen, konstnärlig ledare för Båstad Kammarmusikfestival presenterar fredag 26 juni kl. 13.00 & 16.30

B som i Båstad
B som i Beethoven
B som i Plan B

I den första konserten den 26 juni klockan 13.00 medverkar pianisterna Roland Pöntinen och Henrik Måwe samt cellisten Torleif Thedéen. De bjuder på musik av Ludwig van Beethoven och Anders Hillborg.

Vid den andra konserten kl 16.30 presenterar sopranen Kerstin Avemo och pianisten Love Derwinger ett Lieder och opera-program med musik av Schönberg, Grieg och Gounod. Roland Pöntinen tar avsked av Båstadfestivalen med Beethovens Les Adieux-sonat och flöjtisten och Solistprisvinnaren Laura Michelin spelar verk av Lili Boulanger, André Jolivet och Gunnar de Frumerie

Roland Pöntinen har de senaste tre åren bjudit på varmt uppskattade festivalprogram och ger i samband med detta evenemang sin avskedsföreställning som konstnärlig ledare för Båstad Kammarmusikfestival.

MEDVERKANDE
Kerstin Avemo, sopran
Love Derwinger, piano
Henrik Måwe, piano
Laura Michelin, flöjt
Roland Pöntinen, piano
Torleif Thedéen, cello

Konserterna finns tillgängliga för publik i direktsändning via Båstads Kammarmusikförenings hemsida samt Musik i Syd Channel.

www.bastadkammarmusik.se
www.musikisydchannel.se

Efter några dagar kan man njuta av konserterna på samma adresser.

Kontaktuppgifter:
Johanna Baagøe, ordf. Båstads Kammarmusikförening | 070-555 75 97 | johanna@baagoe.se
Susanne Rydén, Musik i Syd | 0707-16 66 94 | susanne.ryden@musikisyd.se

Konsert på demensboende
Okategoriserad

Musik i Syd lanserar nytt utvecklingscentrum inom vård, omsorg och hälsa

Regional satsning på nytt utvecklingscentrum för musik inom vård, omsorg och hälsa! Musik i Syd har under drygt 25 år arbetat med musik inom vård och omsorg som en del i verksamhetens uppdrag för att bidra till ett tillgängligt och jämställt musikliv. Nu tar den regionala musikinstitutionen steget och grundar ett utvecklingscentrum i nära samverkan med hälso- och sjukvården. – Pandemin har ytterligare accentuerat behovet av kultur i livets alla skeden för livskvalitet och gemenskap, men också som läkande och utvecklande kraft. Forskning och erfarenhet visar på hälsofrämjande effekter inom en mängd områden, samtidigt som behovet av evidens är stort. Forskning blir därför ett av utvecklingscentrums viktiga ben tillsammans med kompetensutveckling, delaktighet och digitalisering, säger Musik i Syds vd Susanne Rydén. Genom samverkan med aktörer inom kultur, forskning och utbildning som t ex Betaniastiftelsen, Lunds universitet och Linnéuniversitetet samt enheter inom vårdsektorn, andra kulturinstitutioner, musiker med flera, bidrar satsningen till att utveckla hälsofrämjande metoder och stärka människors rätt till kultur, oavsett sjukdom eller begränsad rörlighet. Forskningsresultatet från den nyligen genomförda studien Digitala kulturmöten i samarbete mellan Musik i Syd, Betaniastiftelsen och Göteborgs Universitet utgör en viktig bas rörande digitaliseringens viktiga roll för tillgänglighet. Kulturnämndens ordförande i Region Skåne, Magnus Lunderquist: – Vill vi att fler skall få ta del av musikens hälsofrämjande effekter så behöver vi fortsätta arbetet med att utforma och anpassa fler produktionsätt som sedan kan implementeras i vården. Därför stödjer Region Skånes kulturnämnd etableringen av ett utvecklingscentrum för musik i vård, omsorg och hälsa. Musik i Syds mångåriga erfarenhet har visat hur musiken väcker positiva känslor, återskapar minnen och bidrar till både lugn och trygghet. – Som patient är man ofta i ett underläge och vi turas alla om att vara patient då och då genom livet. Musiken har en fantastisk kraft och välkomnar alla, oavsett vem en är. Det blir därför så magiskt bra att öppna dörrarna till detta absoluta välkomnande i hälso- och sjukvården just med musik, säger Ola Björgell, regionöverläkare och funktionsansvarig Likarätt i Region Skåne. Förutom Musik i Syds ordinarie verksamhet inom äldreomsorg finns sju pilotprojekt klara för att genomföras under 2021. Däribland ett tvärvetenskapligt projekt om musiken som helande kraft för ungas existentiella hälsa Break the silence, Musik på akut- och röntgenmottagningar på SUS Malmö i samarbete med Malmö Opera liksom Musik inom rättspsykiatrin i samarbete med Linnéuniversitetet. Läs mer på Musik i vård, omsorg, hälsas sida.

Läs hela inlägget

15 mars 2021

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.