Kompetens Kulturnyckeln

Med anledning av att barnkonventionen blir lag i Sverige präglas vår kompetensutveckling via Kulturnyckeln 2020 av barnkonventionstema.

Foto: Brian E Babarik

Kompetensutveckling våren 2020

Barnkonventionen – kompetensutveckling

2020 blir barnkonventionen lag i Sverige. Här en kurs i hur drama och musik på ett lekfullt, givande och kreativt sätt kan inspirera och förmedla detta till alla berörda. Möt skådespelaren och dramapedagogen Matilda Ericsson och musikern Jan-Erik Sääf i en exklusiv fortbildning med gestaltning, drama- och värderingsövningar baserade på nyskrivna låtar, sånger och musiklekar med barnkonventionen som tema. En rolig och inspirerande workshop med många tips och idéer, praktisk vägledning och hands on kring hur man med hjälp av olika kreativa verktyg kan ta sig an och implementera barnkonventionens artiklar i verksamheten.

 

När: Ett tillfälle per pedagog 5/5 eller 6/5
Tider: 9.00–12.00 eller 13.00–16.00
Lokal: Lilla salen, Kulturkvarteret Kristianstad, Kanalgatan 30
Arrangörer: UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum
Övrigt: Max 35 x 2 deltagare per dag – fika ingår (kaffe/te och macka) kompetensutvecklingen är kostnadsfri för pedagoger i Kristianstad.

 

Program & tider förmiddagspasset:

9.00–09.20 Intro och filmvisning Barnens Dag med UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum
9.20–10.20 Barnkonventionen – drama och musiklekar med Matilda Ericsson och Jan-Erik Sääf
10.20–10.40 Fika i Kulturkvarterets Café & Bistro
10.40–11.40 Barnkonventionen – drama och musiklekar med Matilda Ericsson och Jan-Erik Sääf
11.40–12.00 Avrundning & tack för idag

Program & tider eftermiddagspasset:

13.00–13.20 Intro och filmvisning Barnens Dag med UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum
13.20–14.20 Barnkonventionen – drama och musiklekar med Matilda Ericsson och Jan-Erik Sääf
14.20–14.40 Fika i Kulturkvarterets Café & Bistro
14.40–15.40 Barnkonventionen – drama och musiklekar med Matilda Ericsson och Jan-Erik Sääf 15.40–16.00 Avrundning & tack för idag

 

Medverkande:

Matilda Ericsson är utbildad skådespelare vid Göteborgs Universitet och utbildad dramapedagog vid Malmö Universitet. Sedan 1999 driver hon den turnerande musikteatern Lilla Vilda Teatern som spelar för ung publik i södra Sverige. Turnéer på förskolor och bibliotek, specialbeställda verk och kurser till Malmö Stad, skolor, företag, föreningar och kommuner präglar Matildas verksamhet. Därtill har hon haft mycket med barns rätt och ungas delaktighet att göra, bland annat som UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrums Musikråds-utbildare, arrangör av en Barn-i-välden-gala och medverkande på ett album om Barnkonventionen.

Jan-Erik Sääf är kompositör, textförfattare och musiker, född i Halmstad och utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Här är han också baserad, bland annat som Moomsteaterns egna huskompositör. Låtmaterialet som workshopen tar avstamp i skrev Jan-Erik under 2018 i samarbete med barn i olika åldrar vid Maria förskola och Sorgenfriskolan i Malmö. Dessförinnan har han skrivit musikaler och musikteater för Malmö Opera, Östgötateatern, Riksteatern och GöteborgsOperan, däribland Svarta Änkan, Speciells Evangelium och Kontaktannonsen.

Vad är Kulturnyckeln?

Kulturnyckeln är Kristianstads kommuns kulturgaranti och innebär att alla barn och elever i Kristianstads kommun kan få ta del av kultur i förskolan och grundskolan.

Den innebär en kraftigt förbättrad möjlighet för alla barn/elever, att kontinuerligt under hela sin skoltid få möta olika former av extern professionellt producerad kultur.

Kulturnyckeln är för barn/elever från 3 år i förskolan till och med åk 9. Det är en permanent verksamhet och omfattar såväl den kommunala förskolan/skolan som kooperativ och friskolor.

Tidigare utbildningar:

Sång i förskolan 

I maj 2019 fick pedagoger i Kristianstad djupdyka ner i sångens och rytmikens värld tillsammans med tre drivna musik-/sång-/rytmikpedagoger: Katarina Nilsson Bremer, Emelie Ekberg och Julia Iderberg. De hade lite olika ingångar men en sak gemensamt: ett starkt engagemang och mycket kunskap om sång och barn. 

Trumma  och dansa – musiken stärker!

Våren 2018 präglade rytmik, trumspel och dans kompetensutvecklingen med praktiska övningar i rytm, röst och rörelse i hela kroppen, bland annat utifrån materialet ”Lek med musiken”och i samverkan med Malmö stad-projektet ”Musiken stärker”. Utbildare var Elin Waileth, Pape Seck, Malick Diebate, Maria Rundquist Visser och Annika Josefsson. Det blev också en genomgång av förskole-appen MusikA med Anna-Carin Fogelqvist från UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum.

Kevin Benn

2017 bjöd vi in skådespelaren Kevin Benn att hålla workshop i kreativt berättande med utgångspunkt i ”Nasse hittar en stol” uppdelad på två olika tillfällen.

 

 

Shanti & Shakti

2016 kopplade vi kompetens-utvecklingen till musik- och yogaproduktionen ”Shanti & Shakti”. Drygt 160 förskolepedagoger samlades då på Kulturkvarteret Kristianstad.