Om MusikA

En app för förskolan

Att få in mer musik, rörelse och rytmik i förskolan! Det är syftet med vår förskole-app MusikA – ett digitalt komplement till våra musikerbesök och vårt musikutbud som vi gör tillsammans med företaget Do-Fi. MusikA riktar sig till både barn och vuxna och uppmuntrar till att lyssna, sjunga, musicera och röra sig mera. För barnen har vi lagt in ”Lilla A” – en lekfull liten filur som plötsligt dyker upp i musiklekar och övningar som vänder sig till dem. Rösten är det musikern Karin Holmström som gör. 

Årliga nyheter

Varje år fyller vi på med nytt innehåll som på något sätt anknyter till vårt aktuella musikutbud och utvecklar appen vidare. Den första versionen, då endast för Ipad, släppte vi hösten 2015. Året därpå fick appen både nytt innehåll och ny skrud och sedan 2017 fungerar den på alla enheter. 

Nyheter i MusikA

Sveriges innovationsmyndighet Vinnova har beviljat 1 358 672 kr till appen GameA – ett aktivitetsspel som riktar sig till barn med rörelsehinder, såsom Cerebral Pares (CP) eller ryggmärgsbråck (MMC). Denna ska nu utvecklas och kopplas till vår app MusikA i ett samarbete mellan Lunds universitet Designvetenskaper, Do-Fi, RBU Skåne, Skånes universitetssjukhus Barn- och ungdomsmedicin och UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum. Artisterna Elin Waileth och Andreya Ek Frisk från vår produktion Musik i rörelse kommer att vara involverade. Bilden är från uppstartsmötet den 3 juni med Annika Josenby, fysioterapeut Barnsjukhuset Lund, Jesper Petersson, Funkibator, Fredrik Ramsten, Do-Fi, och projektledarna Charlotte Magnusson, Certec Lunds universitet och Ellinor Bjurnemark, RBU Skåne samt vår egen Anna-Carin Fogelqvist.

Uppdateringar 2019

 • Spola över intro i filmer – önskemål från barnen
 • 2 låtar – Sopbilen och Raketen – från Ulrikas smålåtar 1 och 2 under knappen Dansa
 • GameA, ny knapp med musik- och rörelseaktiviteter för barn med handikapp
 • Nytt innehåll gällande sång under UNGA Beställ här – för vuxna & pedagoger

App-utveckling 2018

Inspelning av Musica Vitae som numer går att hitta under knappen Spela. Här kan barnen bygga sin egen orkester tillsammans med Musik i Syds Växjöbaserade stråkorkester.

 

App-utveckling 2017

Bild tagen från inspelningen av nya förskoleföreställningen Trumdans med slagverkaren, dansaren och Trumdans konstnärlige ledare Pape Seck, medmusikern Malick Diebate och regissören Elin Waileth. Innehållet hittar du under den nya Dansa-knappen i Hoppa, Snurra och Rulla.

 

Scen ur MusikA med Trumdans

Med MusikA på tåget

Tvillingarna Stina och Johanna (3,5 år) åker tåg och spelar UNGA Musik i Syds förskole-app MusikA. Just här sjunger de låten Nallekonsert tillsammans med Dan Bornemarks döttrar Signe och Hjördis (barnbarn till Gullan Bornemark som en gång skrev låten). Klippet fick vi från Stinas och Johannas mamma Åsa Thorsén Mogensen som berättar att de båda kallar appen ”Lilla A” och är mycket förtjusta i den lilla figuren som dyker upp här och var.

Kontakt

Anna-Carin Fogelqvist

 

Utvecklingsansvarig
UNGA Musik i Syd
Tel: + 46 (0) 705 92 52 01

Ladda ner MusikA

Kompatibel med Android, iPad, iPhone och iPod touch, version iOS 8.0 eller senare.

Finns i MusikA

 • Dansa-knappen Hoppa, Snurra och Rulla med Pape SeckMalick Diebate och Elin Waileth, Barnens dag – om barnkonventionen, dansa till Kulturtåget med Johan Wikström, Jan-Erik Sääf och Stina Andersdotter.
 • MusikA-knappen med aktuellt utbud.
 • Starta med Katarina Nilsson Bremer – enkla uppsjungningsövningar för barn och personal som kan användas som uppstart för dagens samling i syfte att aktivera dem och hitta ett bra sångläge anpassat efter barnens röster.
 • Sjunga med Ulrika Lorentzi – en rörelsesång hämtad från Ulrikas smålåtar som fanns med i vårt utbud höst 14/vår 15 och även mynnade ut i  en egen app med samma namn. Ali Sabah, Natalie Eriksson, Signe och Hjördis Bornemark sjunger Gullan Bornemarks låt Nallekonsert, arrangerad och inspelad av Dan Bornemark och översatt till arabiska av Ali Sabah. Barnens dag – om barnkonventionen, sjung med Johan Wikström, Jan-Erik Sääf och Stina Andersdotter.
 • Yoga med Anna Elwing och Joakim Schakonat Elfqvist – ett yogaäventyr för barn med övningar kopplade till musik och djur. Produktionen Shanti och Shakti ingick i vårt utbud höst 15/vår 16.

 • Språka med en världskarta över olika rytmer, sånger och språk. Bland annat Trumattack! med slagverkarna Saba Zolfaghari, Tomás Jimeno och Pape Seck.
 • Spela – musiklekar anpassade för de minsta med musik av Anna Forsvall Lundmark och Lars Henrik Andersson.
 • Vila – Den Blå Timmen ett specialskrivet musikstycke av tonsättaren Tobias Broström med marimbavirtuosen Johan Bridger. Här kanske du rentav kan lägga plattan eller mobilen ifrån dig för gemensam avslappning och vila, varva ner lite och sänka ljudnivån på förskolan. Stycket finns även på skivan Solisten – klassisk musik för 2000-talets barn som var en del av vårt utvecklingsprojekt Solisten! och som du även hittar på Spotify. Barnens Dag – om barnkonventionen, vila med Johan Wikström, Jan-Erik Sääf och Stina Andersdotter.