Shiid Life

Den 4 november 2017 uppträdde Shiid Life under UNGA Musik i Syds Open stage på Rosengårds Folkets. Inför eventet passade UNGA på att ta reda på lite mer om Husni Mahamud och Hanad Hassan som var med och startade Shiid Life en gång. Projektet tog sin början 2011 och har förändrats en del genom åren, pausats ett tag och under 2017 aktualiserats igen. Vi möttes upp en eftermiddag i Malmö för en intervju. Här berättar de mer om sig själva, vad musik betyder för dem och vad Shiid Lifes låtar handlar om.

Husni Mahamud och Hanad Hassan i Shiid Life

– Det är mest jobb och försörjning som gäller nu, svarar Husni på frågan om vad han gör i musikväg. Sedan en tid tillbaka har han heltidsjobb via Malmö stads Bemanningsteam i förskolan och arbete 8–17 räcker långt. På en förskola i Limhamn är han just nu, men som inhoppare där det behövs blir det många olika förskolor runt om i stan. Tidigare har han även jobbat som elevassistent. Därtill är han politiskt aktiv och ideellt engagerad, som till exempel i Ensamkommandes Förbund, där han varit styrelsemedlem i några år. 

Och så driver han musikprojektet Shiid Life med Hanad. Tillsammans skriver de texter och musik, även om det blivit lite mindre av den varan nu än för några år sedan. Rap är Hanads gebit, medan Husni står för den mesta inspelningstekniken och även blandar in andra genrer, som RnB och dancehall.

– För mig är musiken ett verktyg. Det jag gör handlar om mitt hemland, om den politiska situationen i Somalia, om kriget, flykten och att leva i Sverige – använda penna och kultur för att nå ut.

Den somaliska föreningen Hidde Iyo Dhaqan och det ideella och fria förenings- och kulturlivet kring Rosengård, Sofielund och Möllevången bildade en bra grogrund för dem båda. Bland annat har de varit med och gjort filmer om ungdomar och familjer på flykt undan krig och nöd eller Migrationsverkets utvisningsbeslut.

– Det är fel på hela flyktingsystemet, med Dublinförordningen och mycket annat, en del har blivit bättre sedan jag kom till Sverige, som att man nu har rätt till akut sjukvård till exempel. Fast allt det där ska vi nog inte gå in på här. Det känns inte så relevant i sammanhanget och skulle ta för lång tid, säger Husni.

Båda är från Mogadishu och flydde från Somalia till Sverige som tonåringar.

– Vi hittade varandra genom musiken i Malmö. Vi har samma bakgrund, delar lite samma erfarenheter och det är viktigt när man kommer hit som nyanländ – att hitta personer man känner gemenskap med, fortsätter Hanad.

Själv saknade han en subkultur inom den somaliska musiken, berättar han. Han vill bryta mot striktare somaliska traditioner och normer och göra sin egen grej, blanda somalisk musik med många andra stilar och influenser, finna en identitet där han kan vara sig själv. 

– Det är lite min huvudgrej att bryta mot somaliska normer. Husni och jag försökte öppna upp, möta annan publik, uppträda för andra, inte bara nå somalier utan alla människor. Vi trodde på oss och den musiken vi gjorde och uttryckte på vårt sätt. Man kan vara både rastafari och somalier. Shiid Life handlade både om att hitta vår egen identitet och att utveckla den somaliska musiken.

Hanad har gillat och lyssnat mycket på musik sedan barnsben. Hans musikaliska förebilder och inspirationskällor är många. Tupac och Lilwayne nämner han särskilt och kvinnor  som inom musiken tagit upp jämställdhet och kvinnliga rättigheter, som Lauren Hill till exempel. Abdul Qaadir Jubba heter hans somaliska favoritartist.

– Abdul kör traditionell somalisk musik och har alltid bott utomlands. Jag träffade honom på en fest i Köpenhamn en gång och har även uppträtt med honom. Det var roligt att få dela scen med honom. Han är inte bara en skicklig musiker utan en fin person också.

Shiid Life startades 2011 av tre personer egentligen, Husni, Hanad och en tredje person som gör annat idag.

– Då hade vi ingen utrustning, inga nätverk – vi började from the bottom – hittade ett litet källarrum på Rosengård där vi fick vara. Men det var inte lysande, precis. Och folk tyckte det var skräp. ”Vad ska ni göra med musiken?” sa de. ”Hur ska ni försörja er på det?” Men vi ville använda oss av musiken, visa de ensamkommande och andra ungdomar i Rosengård att det finns hopp. Att de inte är ensamma. Att det alltid går att göra något. En massa dåliga grejer händer där ute på gatan. Musiken är en räddning, en utväg från knark och våld. Vi ville skapa positiva förebilder och budskap, visa att det fanns en ljusare framtid. Många försöker trycka ner en och är du ensam så är det kört. Människor är födda fria men det finns alltid någon som vill stoppa en.

En sådan incident hände för ett par år sedan i källarlokalen på Rosengård, då även tjejer hade anslutit sig till bandet.

– Det kom in en shejk, en religiös person, en kväll och gav sig på en av tjejerna, sa åt henne att hon inte fick vara där, att det vi gjorde var förbjudet. Det uppstod bråk och vi försökte ringa till polisen och anmäla honom. Många tycker att somalier inte ska ha dreads eller örhängen, eller umgås killar och tjejer. Det är en kamp att få vara sig själv.

De mer studieinriktade åren i gymnasiet innebar att både han och Husni var tvungna att pausa Shiid Life ett tag. I juni tog Hanad studenten och nu har han tagit något av ett sabbatsår, med lite extrajobb som personlig assistent, dj-ande på ställen som Moriskan, Babel och Nattstad och några gigg här och var. Aktiv har han alltid varit och engagerad i sociala frågor. Han har jobbat med ungdomar inom kultur, föreningsliv och i olika projekt för Malmö stad, sommarjobbat för Sommarscen och besökt riksdagen i Stockholm. Socionom blir det kanske så småningom, när han tar upp studierna igen, i alla fall vill han jobba med människor och gärna ungdomar.

Låtarna som Shiid Life framför är mestadels på somaliska, men även swahili och engelska förekommer. Somliga har översatts i vissa sammanhang, men vad handlar de om?

– Om identitet och Somalia. Husni och jag har skrivit en låt om Al-Shabab och extremismen i vårt hemland, hur den drabbar ungdomar. Mogadishu heter en låt, som ju nu med attentatet blev aktuell igen. Den handlar om hur Mogadishu var tidigare och hur det är där nu, hur politikerna, men inte bara, utan vi alla som låter det hända, förstör stan.

Shiid är somalisk slang och betyder ”hårt”, så Hårt liv är gruppens namn på svenska. Nedan ett par av Shiid Lifes låtar (fler finns på YouTube) och tidigare intervjuer som gjorts med Husni och Hanad.

 

Husni och Hanad

Husni och Hanad är båda från Mogadishu och flydde till Sverige på egen hand som barn. För ett par år sedan intervjuades de i P3 – vill du veta mer om deras bakgrund och resa från Somalia till Sverige så lyssna på programmen nedan. Eller läs en intervju med Husni i samband med att han besökte Almedalen 2014 här: 

Om Hanad i P3 2015:

Om Husni i P3 2015:

Den 4 november bjöd även oudspelaren Nawar Al Aziz och Musik Direkt-finalisten Justine Her på musik. Därefter öppnades scenen för fler som vill göra sin röst hörd, sjunga, läsa, dikta, rappa, spela eller dansa. Imagine Pre-tour – Open Stage Rosengård hette eventet som UNGA Musik i Syd stod bakom i samarbete med Arvsfondsprojektet Kod för Sverige hösten 2017.