Justine Her

Justine Her är självlärd musiker från Borås, aktuell med singeln My Dear/She. Numera bor hon i Växjö, där hon studerar andra året på musikproduktionsprogrammet. På Imagine Pre-Tour/Open Stage Rosengård följer hon med vår producent Gustaf Säfström, framför sina låtar och berättar om sin Imagine-erfarenhet. Vem är hon? Vi ringde upp för en intervju, där hon berättar om hur hon började skriva egen musik och vad tävlingen innebar för henne. 

I Imagine (fast då hette det Musik Direkt) har hon varit med två gånger. Båda gångerna gick hon vidare till Regionfinal, först på Malmö Live (2016) och i våras på Kulturkvarteret Kristianstad, där finalen 2018 arrangeras.

– Låtar har jag skrivit sedan jag var liten, för skoj skull. Efter studenten flyttade jag till Malmö och jobbade några månader i en mataffär. Men jag sa upp mig ganska snart för jag ville bara skriva musik dygnet runt. Så jag köpte ett piano och satt hemma i ett halvår och skrev låtar.

Första gången hon var med i Musik Direkt var första gången hon framförde sina egna låtar inför publik. Det blev ett sätt att testa hennes musik. 

– Jag var med i en delfinal i Malmö och därefter i regionfinalen på Malmö Live. Det var väl arrangerat och jättefint på Malmö Live förstås. Dessutom fick man respons. Det hjälpte mig mycket och gav mig självförtroende att utvecklas mer.

Då spelade hon piano och sjöng sina nyskrivna låtar solo på scen. 

– Mellan delfinalen och regionfinalen fick jag för mig att skriva nya låtar, men när det bara var några dagar kvar saknade jag fortfarande en låt. Den hann heller inte bli helt färdig, så jag fick improvisera fram något på själva finalen. Man behöver inte göra det så allvarligt. I den här tävlingen finns utrymme för att experimentera och det är bra.

Inför Musik Direkt året därpå, våren 2017, hade mycket hunnit hända. Låtarna hon framförde då är desamma som finns på singeln hon släppte kort därefter. En musikvideo släpptes också nyligen, gjord av Göteborg Session.

– Det hade gått ett år och jag hade producerat en hel del och hittat människor att samarbeta med som jag lärde mig mycket av, som Anton Engdahl. Han gick i klassen över mig i Växjö. Det började som ett samarbete. Nu är han även en kär vän till mig.

Före tävlingen hade hon inga planer på att släppa sina låtar, men fick pepp från juryn och andra inblandade.

– När jag tänker på det nu så här i efterhand, så har tävlingen betytt väldigt mycket för mig.

Och snart släpper hon ny musik. Låtarna laddar hon upp på spinnup.com.

– Alla kan göra det, fast låtarna behöver vara av en viss kvalitet, för de granskas. När de väl är godkända sätter man själv datum då man vill släppa dem.

Vad hon kommer att spela under Imagine Pre-Tour beror lite på vilken teknik som finns på de olika ställena.

– Det blir förmodligen de två låtarna från singeln och den nya som jag snart ska släppa. Behövs det mer så tar jag fram min gitarr.

Justine Her på Spotify

Läs mer om videopremiären i musiktidningen Hymn:

Videopremiär Justine Her My dear

Läs en artikel om Justine i Göteborgsposten:

Spelade in i kompisens garderob

 

Justine Hers musikvideo