Trumattack – Skapande (för)skola

Trumamttack! Foto: Kennet Ruona

SKAPANDE (FÖR)SKOLA, 3 ÅR–ÅK 6

Vi spelar trummor!

Beställ en trumattack till en gymnastiksal, samlingslokal, kyrka eller varför inte ett boende för nyanlända? Först visar duon upp sitt lika unika som imponerande rytmregister. Sedan blir det deltagarnas tur att spela. I en trumattack möts och stöts rytmer från olika delar av världen på till exempel congas, bongos, timbales, bombo leguero eller darbuka. 

Nytt från våren 2019 är att vi kan göra trumattacker i förskolan tillsammans med duon Anna-Karin & Fernando.

En trumattack sker med murarhinkar och trumstockar som delas ut till alla. Därtill används sång, bodybeat, handklapp och stamp. Exakt vilka rytminstrument som används anpassas till vardera kontext och varierar från gång till gång, men gemensamt för alla tillfällen är att det inte krävs några förkunskaper, alla kan vara med. 

Tillsammans skapar vi ett gemensamt sväng. Dialogen mellan musiker och deltagare sker på svenska, persiska, arabiska, danska, wolof eller spanska, fast, när allt kommer omkring spelar, i ett sånt här möte, ord och språk inte så stor roll – allt sker i musiken och rytmen.

Intresserad av tidigare upplägg med klassrumskonserter? Kontakta Anna-Carin Fogelqvist.

Medverkande

Välj mellan fyra tvåspråkiga duos: svensk-arabisk (Omar & Malin), persisk-svensk (Saba & Emil), svensk/spansk/dansk (Anna-Karin & Fernando) eller svensk-västafrikansk/wolof (Hanna & Bakary)

Duo 1: Omar & Malin

Omar Mofleh – darbuka, arabiska rytmer

Malin Hilding – kongas, bongas, timbales, rock

Duo 2: Fernande & Anna-Carin

Fernando Massino – bombo leguero, argentinskt slagverk, latinamerikansk folkmusik

Anna-Karin Henrell – handtrummor och trumset, västerländsk konstmusik

Duo 3: Emil & Saba

Emil Sjunnesson – pandeiro och darbuka, brasilianskt, kubanskt, orientaliskt och västafrikanskt slagverk

Saba Zolfaghari – daf, persiskt slagverk

Duo 4: Hanna & Bakery

Hanna Ringdahl – djembe, västafrikanskt

Bakary Mbengue – djembe, västafrikanskt

Emil & Saba

Emil Sjunnesson är en 30-årig Malmöbo som spelat trummor och slagverk sen 10 års ålder. Han spelar brasilianskt, kubanskt, orientaliskt och västafrikanskt slagverk i flera olika konstellationer. Senaste året kombinerar han vikariat på grundskolor med frilansmusicerande.

Saba Zolfaghari bodde tidigare i Malmö, men pluggar för närvarande juridik i Iran. Fast när Trumattack-turnéer blir av, kommer hon till Sverige för att spela för svenska barn. Hon är riktigt skicklig på det persiska instrumentet daf, vilket hon fastnade och har brunnit för sedan hon var 10 år. Läs en intervju med Saba.

Anna-Karin & Fernando

Anna-Karin Henrell är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö, men har många musikaliska resor i bagaget till både Kuba och Västafrika. Hon rör sig fritt mellan genrer och kontinenter och behärskar både klassiskt slagverk, som marimba eller timpani och congas, bongos, cajón eller trumset, ja, listan är oändlig. Då hon inte själv är ute och spelar, undervisar hon vid Kulturskolan i Lund.  

Fernando Massino är slagverkare, född i Argentina, bosatt i Köpenhamn och utbildad vid folk- och världsmusiklinjen på Musikhögskolan i Malmö. Han är djupt förankrad i den argentinska folkmusiken men bygger också broar, genom att till exempel blanda skandinavisk eller afrikansk musik med sin egen tradition. Hans huvudinstrument är den argentinska bastrumman bombo leguero – ett mjukt, varmt och uttrycksfullt instrument, där man slår på både skinnet och kanten.

Malin & Omar

Malin Hilding är ursprungligen från Stockholm, men bor numera i Malmö, där hon går Musikhögskolan och studerar slagverk med inriktning på rock. Tidigare har hon varit ute med vår produktion Musikhögskolan flyger och ingår nu för första gången i Trumattack! Malin är inte bara en skicklig rockpercussionist utan spelar även afro-kubanska rytmer och en uppsjö av olika slagverk som congas, bongos, shaker, tamburin, timbales. 

Omar Mofleh är utbildad slagverkare född och uppväxt i Damaskus. Omar började spela redan som femåring och från 15 till 21 års ålder gick han i skola hos sin far som är darbukalärare. Hemma levde han ett intensivt musikerliv, spelade i olika konstellationer och på platser som Al Hamra Teater och Operahuset i Damaskus. Detta tills kriget tvingade honom på flykt och han via Medelhavet kom till Sverige hösten 2015. Numera är han bosatt i Åstorp, Skåne. Läs en intervju med Omar.

Hanna & Bakary

Hanna Ringdahl är rytmik- och sångpedagog och tog examen vid musikhögskolan i Malmö 2013. Hennes huvudinstrumentet är sydafrikansk marimba. Hon har studerat västafrikansk musik och dans i Sverige, västra och södra Afrika. På Kulturcentrum Skåne arbetar hon med sång, ensembler, musik och rörelse och på musikskolan i Staffanstorp är hon lärare i de afrikanska slagverksensemblerna, därtill leder hon kören Prima Donnor i Lund, skriver, arrangerar och framför både sin egen och andras musik i olika konstellationer och produktioner.

Bakary Mbengue är djembespelare och pedagog och bor sedan fyra år i Malmö. Han kommer från en griotfamilj i Saint-Louis i norra Senegal. En griot är en historieberättare, dansare och musiker. Bakary har egna trumklasser och har även spelat med Danmarks Radios big band och artister som Dawda Jobarteh och Oumou Sangaré. Bakary spelar sabar, talking drum och doun doun, men det är djemben som ligger varmast om hjärtat. 

FAKTA

ÅLDER: 3 ÅR–ÅK 6

PERIOD: Läsåret 2019/20

SPELTID: 35 min x 2

MAX PUBLIK: 50 x 2

LOKAL: Större samlingslokal, aula eller idrottshall

SCENYTA: Fri golvyta, 15 x 15 meter

BYGG-/RIVTID: 30/30 min

PRIS: 11 000 kr för 2 skolkonserter samma dag eller 2 offentliga

PRODUCENT: Anna-Carin Fogelqvist

KONTAKT

Anna-Carin Fogelqvist

För frågor om produktionen

 Tel: + 46 (0) 705 92 52 01

PRESSBILDER MED MERA!

SKAPANDE SKOLA

Upplägg

Vi träffas under 35 minuter och spelar på murarhinkar med trumstockar. Artisterna inleder med att visa upp sina musikaliska traditioner. Därefter engageras eleverna i eget trummande.

Eget skapande

Vi spelar tillsammans!

Syfte

Samspela, lyssna på varandra, utveckla gemenskap

Ämnen som programmet kan kopplas till

  • Musik
  • Språk

Finns i appen MusikA!

Möt och lyssna på Saba Zolfaghari i vår app MusikA.

Bakgrund

Trumattack! är en del av ett normkritiskt utvecklingsarbete på UNGA Musik i Syd. Här lägger vi extra krut på att nå musiker och publik som vi som institution inte nått tidigare. Projektet startade i januari 2016 med en audition där musiker från andra länder och med olika musikaliska traditioner uppmuntrades att delta. Ett krav var att aldrig ha ingått i UNGA Musik i Syds utbud tidigare. Att få mer jämställda och representativa musikföreställningar för barn och unga, är en målsättning med Trumattack. Vi vill skapa förebilder som i högre grad liknar dagens Sverige – rikt på såväl mångfald som modiga normbrytare. Sedan starten har 350 trumattacker spelats för barn i Skåne och Kronoberg.