Trumattack – Skapande skola

Trumamttack! Foto: Kennet Ruona

SKAPANDE SKOLA, ÅK 2–7

Vi spelar trummor!

Beställ en trumattack till en gymnastiksal, samlingslokal, kyrka eller varför inte ett boende för nyanlända? Först visar duon upp sitt lika unika som imponerande rytmregister. Sedan blir det deltagarnas tur att spela. I en trumattack möts och stöts rytmer från olika delar av världen på till exempel congas, bongos, timbales, bombo leguero eller darbuka. 

Duon har med sig murarhinkar och trumstockar som delas ut till alla. Därtill används sång, bodybeat, handklapp och stamp. Exakt vilka rytminstrument som används anpassas till vardera kontext och varierar från gång till gång, men gemensamt för alla tillfällen är att det inte krävs några förkunskaper, alla kan vara med. 

Tillsammans skapar vi ett gemensamt sväng. Dialogen mellan musiker och deltagare sker på svenska, persiska, arabiska, danska eller spanska, fast, när allt kommer omkring spelar, i ett sånt här möte, ord och språk inte så stor roll – allt sker i musiken och rytmen.

Ny Trumattackare 2018

Möt vår nya slagverkare Simona Abdallah i en presentationsfilm på engelska. Här berättar hon lite mer om sin bakgrund, sin musik och sina drivkrafter.

Bakgrund

Trumattack! är en del av ett normkritiskt utvecklingsarbete på UNGA Musik i Syd. Här lägger vi extra krut på att nå musiker och publik som vi som institution inte nått tidigare. Projektet startade i januari 2016 med en audition där musiker från andra länder och med olika musikaliska traditioner uppmuntrades att delta. Ett krav var att aldrig ha ingått i UNGA Musik i Syds utbud tidigare. Att få mer jämställda och representativa musikföreställningar för barn och unga, är en målsättning med Trumattack. Vi vill skapa förebilder som i högre grad liknar dagens Sverige – rikt på såväl mångfald som modiga normbrytare. Sedan starten har 350 trumattacker spelats för barn i Skåne och Kronoberg.

Medverkande

Välj mellan tre tvåspråkiga duos: svensk-arabisk (Simona & Malin), persisk-svensk (Saba & Emil) eller en svensk/spansk/dansk (Anna-Karin & Fernando):

Duo 1: Simona & Malin
Simona Abdallah – darbuka, arabiska rytmer
Malin Hilding – kongas, bongas, timbales, rock

Duo 2: Fernande & Anna-Carin
Fernando Massino – bombo leguero, argentinskt slagverk, latinamerikansk folkmusik
Anna-Karin Henrell – handtrummor och trumset, västerländsk konstmusik

Duo 3: Emil & Saba
Emil Sjunnesson -pandeiro och darbuka, brasilianskt, kubanskt, orientaliskt och västafrikanskt slagverk
Saba Zolfaghari – daf, persiskt slagverk

Saba Zolfaghari finns i appen MusikA!

Om oss

Emil Sjunnesson är en 30-årig Malmöbo som spelat trummor och slagverk sen 10 års ålder. Han spelar brasilianskt, kubanskt, orientaliskt och västafrikanskt slagverk i flera olika konstellationer. Senaste året kombinerar han vikariat på grundskolor med frilansmusicerande.

Saba Zolfaghari bodde tidigare i Malmö, men pluggar för närvarande juridik i Iran. Fast när Trumattack-turnéer blir av, kommer hon till Sverige för att spela för svenska barn. Hon är riktigt skicklig på det persiska instrumentet daf, vilket hon fastnade och har brunnit för sedan hon var 10 år. Läs en hel intervju med Saba här.

Anna-Karin Henrell är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö, men har många musikaliska resor i bagaget till både Kuba och Västafrika. Hon rör sig fritt mellan genrer och kontinenter och behärskar både klassiskt slagverk, som marimba eller timpani och congas, bongos, cajón eller trumset, ja, listan är oändlig. Då hon inte själv är ute och spelar, undervisar hon vid Kulturskolan i Lund.  

Fernando Massino är slagverkare, född i Argentina, bosatt i Köpenhamn och utbildad vid folk- och världsmusiklinjen på Musikhögskolan i Malmö. Han är djupt förankrad i den argentinska folkmusiken men bygger också broar, genom att till exempel blanda skandinavisk eller afrikansk musik med sin egen tradition. Hans huvudinstrument är den argentinska bastrumman bombo leguero – ett mjukt, varmt och uttrycksfullt instrument, där man slår på både skinnet och kanten. 

Malin Hilding är ursprungligen från Stockholm, men bor numera i Malmö, där hon går Musikhögskolan och studerar slagverk med inriktning på rock. Tidigare har hon varit ute med vår produktion Musikhögskolan flyger och ingår nu för första gången i Trumattack! Malin är inte bara en skicklig rockpercussionist utan spelar även afro-kubanska rytmer och en uppsjö av olika slagverk som congas, bongos, shaker, tamburin, timbales. 

Simona Abdallah har palestinskt ursprung och föddes i Tyskland, dit hennes föräldrar flydde från Libanon på 70-talet. Senare flyttade de alla till Aarhus i Danmark där Simona växte upp. Hennes huvudinstrumentet är darbuka. På den blandar hon arabiska rytmer med house, electronica och världsmusik och turnerar numera över hela världen. Traditionsenligt anses darbukan vara männens instrument, vilket är en norm som Simona kraftigt brutit mot. Budskapet hon kommer med är att lyssna på den egna rösten, följa sin dröm och fortsätta kämpa även när det känns svårt, bland annat i projektet Den förbjudna orkestern.

FAKTA

ÅLDER: ÅK 2–7

PERIOD: HT-18, VT-19

SPELTID: 35 min x 2

MAX PUBLIK: 50 x 2

LOKAL: Större samlingslokal, aula eller idrottshall

SCENYTA: Fri golvyta, 15 x 15 meter

BYGG-/RIVTID: 30/30 min

PRIS: 11 000 kr för 2 skolkonserter samma dag eller 1 offentlig

PRODUCENT: Anna-Carin Fogelqvist

KONTAKT

Anna-Carin Fogelqvist

 Tel: + 46 (0) 705 92 52 01

SKAPANDE SKOLA

Upplägg

Vi träffas under 35 minuter och spelar på murarhinkar och plasthinkar. Artisterna inleder med att visa upp sina musikaliska traditioner. Därefter engageras eleverna i eget trummande.

Eget skapande

Vi spelar tillsammans!

Syfte

Samspela, lyssna på varandra, utveckla gemenskap

Ämnen som programmet kan kopplas till

  • Musik
  • Språk