En samisk saga

En samisk saga med Moaivi

SKAPANDE SKOLA, ÅK 4–9

Musik och jojk med Moaivi

Visst pratar vi i Skåne och Kronoberg ofta mångfald, men hur ofta blickar vi norrut? Med bilder på milsvida snölandskap, kristallklara stjärnhimlar och norrsken, med traditionell jojk och ett ordlöst sagoberättande, får eleverna en glimt in i det nordligaste Sverige, insvept i en suggestiv och normbrytande musikupplevelse.

En ökad förståelse för hur olika liv vi lever i vårt land är vad ett besök med Moaivi lämnar efter sig. Det här är ingen klassisk sagostund. ‘Sagan’ är vad som sker i mötet med musikerna och deras musik. I den mörklagda lokalen visas bildprojektioner som samspelar med musiken. Instrument och ljudeffekter, som tydligt kopplar handling med ljud (såsom slagen på en trumma) kontrasteras mot flytande ljudlandskap, skapade av elgitarr och dess effekter. I Johanna Sevä och Love Kjellson möts Rörum och Tuolpukka och gränsen mellan det som vi kallar svensk folkmusik och jojk suddas ut.

Vad är jojk?

Inom den samiska traditionen talas det om skillnaden mellan att sjunga om något, eller att jojka något. Idén är att i jojken görs en identifikation eller en personifikation av det som ska beskrivas. Den beskriver alltså inte, så som andra sånger gör, en person eller en plats – jojken är personen eller platsen.

Medverkande

Moaivi

Johanna Sevä – jojk, sång, percussion

Love Kjellsson – elgitarr, fiol

Om oss

Moaivi

 

Johanna Sevä

 • Jojkare från Tuolpukka som bor och verkar i Sápmi
 • Renskötare och kompositör
 • Har studerat vid Sámi Allaskuvlla i Kautokeino

Love Kjellsson

 • Musiker från Rörum som bor och verkar i världen
 • Konstnär och kompositör som även arbetar med teater och cirkus
 • Har studerat vid Malungs folkhögskola samt Stockholms Dramatiska Högskola
 • Har spelat tillsammans i Moaivi sedan 2011

 

Från Musik i Syd Magasin höst 2018

FAKTA

ÅLDER: ÅK 4–9

PERIOD: Läsåret 2019/20

SPELTID: 40 min

MAX PUBLIK: 60 x 2

LOKAL: Gymnastiksal, samlingslokal eller aula med mörkläggningsmöjlighet. Viktigt att det kan vara lugnt och meditativt.

SCENYTA: Fri golvyta, 3 x 3 meter

BYGG-/RIVTID: 60/30 min

PRIS: 15 000 kr för 2 skolkonserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig

PRODUCENT: Petter Wickman

KONTAKT

Petter Wickman

För frågor om produktionen:

 Tel: + 46 (0) 70 220 58 46

Beställ här!

 

PRESSBILDER MED MERA!

SKAPANDE SKOLA

Upplägg

1. Ett pedagogiskt inspirationsmaterial i form av bilder och poetiska texter, kan fritt användas både inför och efter besöket, för att fördjupa elevernas upplevelse. Materialet präglas, liksom föreställningen, av poetiska, musikaliska, estetiska och intuitiva inslag, och kommer inte att förmedla den mer faktamässiga aspekten av den samiska kulturen, eller den svenska traditionella kulturen. Om skolan vill koppla vårt besök till exempelvis SO-ämnet, tror vi det kan vara fruktbart. Inget krav, förstås, men en möjlighet.

2. En meditativ konsertupplevelse för max 60 elever i en sal som kan mörkläggas.

Eget skapande

Här får eleverna lyssna, se, uppleva. Publiken bjuds också in att delta med röst eller på annat sätt och får därmed också vara med och påverka musiken. Alla får uppleva gemenskapen i det kollektiva skapandet.

Konserten skulle kunna kopplas till bildämnet genom att låta eleverna skapa bilder eller andra former av konstnärligt uttryck före/efter besöket.

Syfte

Att erbjuda ett första möte med samisk kultur och jojk och ge en ökad förståelse för hur olika liv vi lever.

Ämnen som programmet kan kopplas till

 • Musik
 • Svenska
 • Nordiska språk
 • SO
 • NO
 • Bild