SummerFolk Youth Ensemble

cabocorso_webb

Klicka på bilden för att ladda ner affischen som PDF.

 

Cabo Corso

[14-05-22] Nu är ensemblen klar för sommarens SummerFolk Youth Ensemble. Tjugo ungdomar i åldrarna 15–18 år från Skåne och Kronoberg har valts ut till detta sommarjobbsprojekt med folkmusik och dans i fokus. Projektet ger ungdomarna möjlighet att prova på kulturarbete inom ramen för kommunernas sommarjobb. Efter en veckas repetitioner ger sig ensemblen ut på turné 17–25 juli med årets folkmusikföreställning Cabo Corso – En svensk kolonialhistoria.

Bland årets deltagare finns unga musiker och dansare från Tomelilla, Trelleborg, Simrishamn, Osby, Helsingborg, Kävlinge, Staffanstorp, Lomma, Svedala, Höör, Sjöbo, Bjuv, Tingsryd och Skurup. De spelar allt ifrån fagott och oboe till tin whistle och slagverk.

 

Årets föreställning handlar om någonting som vi inte så väl känner till eller så ofta pratar om i svensk historia, den korta period under 1600-talets mitt då Sverige var en kolonialmakt med en koloni i nuvarande Ghana. Föreställningen ska belysa kulturella krockar och de spännande musikaliska möten som uppstod människor emellan. Det handlar om tidig skånsk folkmusik i möte med västafrikans dans som kommer att ge årets konsertupplevelse lite extra krydda och tillföra ny historisk dimension.  

Årets konstnärliga ledare är folkmusikern Pär Moberg samt rytmikpedagogen och dansaren Elin Rippe. Pär Moberg berättar om sin vision med årets produktion:
– Genom att i föreställningen resa till Cabo Corso och lära oss om den historiska kontexten, kan vi se strukturer som uttrycker rasism, orättvisor och ojämlikhet i vårt samhälle idag.

Ungdomarna kommer att bo tillsammans på Tostarpsgården i Tyringe och repetera i en vecka för att sedan ge sig ut på turné under den andra veckan.

 

För mer information
Alice Samoilova, Producent Barn & Unga, Musik i Syd
070-331 12 06 • alice.samoilova@musikisyd.se

Turnéplatser 2014

17 juli Premiär!
kl. 19.00
Dansrotundan, Lomma

 

18 juli
kl. 13.30 • Furuboda Folkhögskola, Åhus  (slutet sällskap)
kl. 19.00 • Friluftsbadet, Svedala

 

19 juli
kl. 12.30 • Ystads hamnfest
kl. 19.30 • Gästis trädgård, Staffanstorp

 

20 juli
kl.17.00 • Simrishamn, Lönebostället (Gladsax bygata 49)

 

22 juli
Lunchkonsert • Gamla Torg, Sjöbo
kl. 19.30 • Sommarsol, Vejbystrand

 

23 juli
kl. 12.00 • Folkets Park, Kävlinge
kl.18.30 • V Vemmenhögs gamla skola, Skurup

24 juli
heldag Gärds härads hembygdspark, Degeberga

 

25 juli • Final
Korrö Festivalen
Har du frågor om konserterna, vänligen kontakata Pär Moberg, 0702-43 62 14


 

[våren 2014]

SummerFolk Youth Ensemble 2014

– världens bästa sommarjobb för kulturälskande ungdomar i Skåne och Kronoberg!

För femte sommaren på rad gör vi 2014 en produktion med sommarjobbande ungdomar från både Skåne och Kronoberg. Sommarlägret erbjuder 20 ungdomar att under två veckor arbeta som professionella kulturarbetare. Ungdomarnas hemkommuner står för anställningen genom kommunens sommarjobbsplatser. Första veckan består av repetitionsdagar, andra av konserter. Lägret hålls 10–25 juli.

 

Årets produktioner med SummerFolk Youth Ensemble heter Cabo Corso – En svensk kolonialhistoria. I föreställningen gestaltas och belyses historien om den svenska kolonin vid den västafrikanska sydkusten i nuvarande Ghana genom ett spännande möte mellan tidig svensk folkmusik- och dans från tidsepoken, och västafrikansk musik och dans. I detta integreras modernare element från de deltagande ungdomarnas egen erfarenhet. Genom att i föreställningen resa til Cabo Corso och lära oss om den historiska kontexten, kan vi se strukturer som uttrycker rasism, orättvisor och ojämlikhet i vårt samhälle idag.

 

 

Tre vägar att ta:

1. FÖR DIG SOM KOMMUN SOM VILL ERBJUDA SOMMARJOBB
De allra flesta av Skåne och Kronobergs kommuner erbjuder redan sommarjobb i någon form till kommunens ungdomar. Det enda ni som kommun behöver göra är att avsätta en eller flera sommarjobbsplatser motsvarande 90 arbetstimmar (plus semesterersättning) till ungdomar i er kommun för att delta i SummerFolk Youth Ensemble.

 

Ungdomarna söker sedan till SummerFolk Youth Ensemble både via oss och er. Våra pedagoger matchar sedan de sökande till ensemblen som bildar SummerFolk Youth Ensemble för 2014. När ansökningstiden har gått ut stämmer vi av med respektive kommun vilka ungdomar som som är aktuella för anställning. Din kommun anställer sedan den/de ungdomar som är aktuella från din kommun. Din kommun svarar för ungdomarnas anställning precis som om det vore vilket annat sommarjobb som helst i kommunen. Ni anställer ungdomen/ungdomarna, betalar lön och drar skatt enligt era bestämmelser för ferietjänster.

 

 

INTRESSEANMÄLAN FÖR KOMMUNER:
Alice Samoilova, projektledare SFYE, tel. 070-331 12 06 eller alice.samoilova@musikisyd.se

 

2. OM DU ÄR UNG OCH VILL DELTA I SUMMERFOLK YOUTH ENSEMBLE
Är du ung, spelar ett musikinstrument, sjunger eller dansar är välkomna att söka! Du ansöker hos din hemkommun precis som övriga sommarjobbssökanden. Sista ansökningsdag är 31 april 2014. Dessutom ska du skicka en ansökan till SFYE.
(Anmälan är nu stängd för 2014).

 

3. ÄR DU ARRANGÖR OCH VILL BESTÄLLA DENNA PRISVÄRDA FÖRESTÄLLNING
Ta chansen att boka årets föreställning till din kommun, kanske i samband med någon sommarfestival? Premiär för föreställningen blir 17 juli och avslutas 25 juli på Korröfestivalen.
BOKA FÖRESTÄLLNINGEN:
Alice Samoilova, projektledare SFYE,070-331 12 06 • alice.samoilova@musikisyd.se

 

KONTAKTPERSONER:
Pär Moberg, musikaliskt ledare för SFYE, epost: pm@evolvingtraditions.se
Elin Rippe, dansansvarig SFYE, epost: musikirorelse@gmail.com

 

SummerFolk Youth Ensemble drivs av Musik i Syd • www.musikisyd.se/sfye

 

LÄS HÖSTENS NUMMER!

musikisydchannel.se
Prenumerera på
våra nyhetsbrev
Musik i Syd i media
Testlogg

Lorem ipsum

Högklassig pianostund vankas i kulturkvarteret

Fyra pianoslipade systrar skolade på C4-gymnasiet. Ytterligare prisförärade pianister från skolan. På lördag blir det…