Snart släpps biljetterna till Helsingborg Guitar Festival 2023!

16-19 mars kommer Helsingborg Guitar Festival tillbaka. 2023 kommer festivalen att gästas av några av våra mest folkkära gitarrister och internationella världsartister. För kvällskonserterna står Jojje Wadenius, Anabel Montesinos, Sofia Karlsson och Jonathan Kreisberg. Under lunchkonserterna kommer publiken kunna njuta av artister som Johan Söllscher, Loke Risberg och Rebell Gitarrkvartett, konserter med fri entré.

Utöver konserterna kommer publiken kunna ta del av masterclasses, clinics och gitarrutställare.

Om artisterna:

Loke Risberg
DN har kallat Loke Risberg (f.d. Susanna Risberg) “en av Sveriges mest intressanta gitarrister” och hans spelstil har beskrivits som tekniskt imponerande och känslomässigt övertygande. Det är en gitarrist som vågar gå sin egen väg och nu kommer han till Helsingborg Guitar Festival för en emotsedd lunchkonsert.

Den flerfaldigt prisbelönta jazzgitarristen och kompositören har en lång karriär bakom sig med fyra skivor i eget namn. Han har uppträtt med flera av Sveriges främsta musiker och har även turnerat över hela världen, både som solist och med egna grupper. Loke har vunnit en rad olika priser, bland annat det prestigefyllda Jimi Hendrix-priset och Sveriges Radio P2:s Jazzkatten i kategorin ”Årets nykomling”.

Jojje Wadenius
Jojje Wadenius rör sig i landskapet mellan jazz och rock och är en av våra mest folkkära artister. Han har spelat med giganter som Aretha Franklin, Roberta Flack, Simon & Garfunkel, Cornelis Vreeswijk, Luther Vandross, Kent och Steely Dan.

Under drygt 20 år bodde Jojje i USA och var under en period en av de mest anlitade gitarristerna i New York. Man kunde bland annat se honom spela i husbandet i Saturday Night Live. För den yngre publiken är han kanske mest känd för sina omtycka barnvisor; albumet Goda’ Goda’ med texter av Barbro Lindgren samt musiken till tv-serien Kalles Klätterträd. Genom åren har Jojje fått flera utmärkelser, bland annat fyra Grammisar och Hagströmpriset.

Jonathan Kreisberg
Jonathan Kreisberg räknas som en av jazzens främsta gitarrister idag. Med en mix av tidlös melodik i framåtsträvande linjer och texturer har hans musik attraherat massor av fans och influerat unga gitarrister över hela världen.

Jonathan har gett ut elva kritikerrosade album och turnerar över hela världen. Han spelar med egna grupper men har också turnerat med en lång rad kända namn. Under tolv år spelade han till exempel med den legendariske jazzorganisten Dr. Lonnie Smith.

Rebell Gitarrkvartett
Fyra vänner, fyra gitarrer. Rebell Gitarrkvartett är gruppen som spelar nyskriven, minimalistisk konstmusik – med en twist. Musiken är ofta både abstrakt och melodisk, och tillsammans skapar de fyra gitarrerna en akustisk resonansvärld där såväl kontemplation som livlig energi ges en naturlig plats.

Kvartetten experimenterar med gitarrens möjligheter och har genom året samarbetat med en rad tonsättare för att även kunna framföra alldeles nyskriven musik.

Anabel Montesonis
Anabel Montesonis konsert är dedikerad till den latinamerikanska musik som återfinns på hennes senaste soloalbum ”Alma Llanera”. Vi ges smakprov på en liten del av den stora mångfald som Latinamerikanska länder innehar inom musiken och vi får höra ländernas populära rytmer och influenser, trots att de flesta av dessa verk är skrivna av klassiska kompositörer.

Anabel är den yngsta vinnaren av Francisco Tárrega International Guitar Competition i Spanien, blott 17 år var hon när hon vann, och nu är hon världsledande inom klassisk gitarrmusik.

Johan Söllscher
Det finns otroligt mycket spännande musik från världens alla hörn. Sånger, låtar, och stycken från skilda århundraden och genres får nytt liv i Johans tolkningar på spansk gitarr. Välkomna på en musikalisk världsomsegling där japanska körsbärsblommor möter sydamerikanska danser, kända jazzmelodier, svensk folkmusik och mycket mer.

Johan Söllscher har musiker- och lärarexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Malmö, inom både klassisk musik och jazz. Som gitarrist är Johan en mycket eftertraktad solomusiker och ackompanjatör.

Sofia Karlsson med Guitar Stories
Guitar Stories är gitarrer i överflöd, dubbelsträngat, enkelsträngat och framför allt ett härligt sväng. Mattias Perez, Daniel Ek och Sofia Karlssons spelar låtar och sånger från nära och långt borta. Några av Sofias mest älskade Dan Andersson-sånger står bland annat på repertoaren. Trion gav 2019 ut albumet Guitar Stories.

 

Fotocollage: Jonathan Kreisberg, fotograf Claudia McDade
Anabel Montesinos, fotocredit Classical Music Video Productions
Loke Risberg fotograf Mai Nestor
Rebell Gitarrkvartett, fotograf Benjamin Holmqvist

 

Artikel

Musikens plats i vårdens korridorer

”Vi måste greppa tag i det tvärpolitiska engagemanget för att faktiskt driva de här frågorna, lite pretentiöslöst tillsammans. Det tycker jag är en viktig del, och jag försöker göra det också.” Det är viktigt att lyfta fram och uppmärksamma forskning som stödjer musikens effekter i hälso- och sjukvården, det var en av de slutsatser som panelen för ett av Musik i Syds seminarier kom fram till under förra veckans Folk och Kultur. Men det behövs också tvärpolitiskt samarbete, idéutbyte och inte minst tålamod. Panelen, som bestod av Ulrika Gudmundsson Schönberger (projektledare Musik i Syd), Ola Björgell (regionöverläkare Lunds universitetssjukhus), Eva Johnsson (KD, Region Kronoberg) och Ulrika Lind (moderator/strateg kultur och samhälle), var överens om betydelsen av musik och kultur i vårdsammanhang, och vilken resurs det kan vara. Sedan många år arbetar Musik i Syd med att skapa livskvalitet för personer inom vård och omsorg genom ett subventionerat utbud till äldrevården. 2021 grundades ett utvecklingscentrum, Musik i vård-omsorg-hälsa, som idag har stöd av både Region Skåne och Region Kronoberg. Seminariepubliken fick veta mer om musikens positiva effekt på människors välbefinnande, både förebyggande och uppföljande. Arbetet bedrivs både genom konsertutbud, anpassade produktioner och flera pilotprojekt och sker i nära samverkan med hälso- och sjukvården.  Vi försöker så långt det är möjligt hitta vägar för följeforskning till projekten för att befästa resultaten med evidens. Med avstamp i forskningsprojektet Digitala Kulturmöten resonerade panelen om musikens viktiga plats i vårdens korridorer och kom fram till några slutsatser om hur vi kan fortsatt kan finna acceptans och mer utrymme för musiken som en resurs inom hälso- och sjukvården:  

Läs hela inlägget

15 februari 2023

Artikel

Musik i Syd deltar i tre seminarier på Folk och Kultur

Musik i Syd kommer att medverka på Folk och Kultur 8–11 februari i Eskilstuna, Sveriges ledande konvent som kretsar kring konstens och kulturens roll i samhäll. För att läsa mer om evenemanget besök Folk och Kulturs hemsida Musik i Syd medverkar med tre seminarier: Torsdag 9 februari kl 14 Tystnar Sverige? Rösträtt- sång på förskolan, ett livsviktigt projekt! Sången utgör en fristad för hundratusentals människor i Sverige, oberoende av kön, etniskt ursprung, politisk eller religiös uppfattning eller ålder. Ändå prioriteras sången bort i hela utbildningskedjan. Varför? Det måste ske en förändring och förändringen måste börja på förskolan. Barn ska ha rätt att växa upp med rösten som en självklar resurs för stärkt självförtroende, psykisk hälsa, inkludering och lärande. Sången har både en välgörande och en bildande kraft och ökar välbefinnandet. Hur kan sång på små barns villkor vara så viktigt? Vad kan vi göra och när bör vi agera? Finns svaret i hjärnforskningen? I den här programpunkten utforskar vi varför sången är så viktig för bland annat barns språkutveckling och varför vi måste börja med de allra minsta barnen. Moderator: Susanne Rydén, Preses Kungl. Musikaliska Akademin och VD Musik i Syd Medverkande föredragshållare: Karin Westerberg Kindgren, konstnärlig ledare Rösträtt – sång på förskolan, Region Stockholm – Om barns röstläge och varför utvecklingen av den egna rösten måste ske i förskoleåldern Gunnar Bjursell, Professor emeritus, direktör för Centrum för kultur, kognition och hälsa vid Karolinska Institutet – Om barnets kulturella hjärna och förutsättningar för lärande och språkutveckling i förskolan. Medverkande paneldebatt: Amanda Lind (MP), ordförande i kulturutskottet Emma Ahlström Köster (M), riksdagsledamot Gezim Isufi, rektor Nydala förskola i Malmö Karin Westerberg Kindgren, konstnärlig ledare Rösträtt – sång på förskolan, Region Stockholm Sibylle M Kühne, universitetsadjunkt, Institutionen för utbildningsvetenskap (UTV), Mittuniversitetet, Sundsvall/Östersund – Seminariet hålls på Lokomotivet och pågår i 60 minuter.  

Läs hela inlägget

25 januari 2023

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.