Sällan har musik- och kulturlivets förutsättningar diskuterats så mycket som under 2021

Mitt under pandemin utropade Kungl. Musikaliska Akademien 2021 till Musikens år, ett år som nu går mot sitt slut. Fortfarande påverkar pandemin människors liv, men musiken hjälper oss att orka och sällan har musik- och kulturlivets förutsättningar diskuterats så mycket som under 2021!

Jag välkomnar både samtalet och återstartsutredningen för kulturlivet som sätter ljuset på viktiga områden. Jag är också stolt över att verka i en region där kulturbudgeten inför kommande år stärks, vilket signalerar en förståelse för musikens och kulturens betydelse för ett gott samhälle och för människors välbefinnande. Hur viktig musiken är i vardag och fest blev tydligt när jag passerade Stortorget på luciakvällen och hundratals människor i alla åldrar och med olika bakgrund stod vända mot det skönsjungande luciatåget på residensets balkong. En delad upplevelse, ett gemensamt lyssnande, leenden mot okända människor. Det är därför också positivt att vi genom införande av vaccinationsbevis kan fortsätta att erbjuda ett rikt utbud och trygga scenkonstbesök i stället för att, som tidigare, tvingas stänga ner.

Med Musikens år i ryggen tar vi nu sats in i nästa år och just idag aviserar Musik i Syd en ny utlysning för nya ensembleresidens. 20 av 21 regioner är nu del av det nationella projektet Rösträtt – sång på förskolan – för alla barns rätt till sin röst och fler pilotprojekt inom vår enhet Musik i vård, omsorg och hälsa sjösätts så snart vi är tillbaka efter helgerna. Ett stort och varierat utbud har nyss tillgängliggjorts för våra fantastiska medarrangörer runt om i södra Sverige och på våra scener och ett stort Skapande skola-utbud finns tillgängligt för barnens lagstadgade kulturupplevelser. Digitala sändningar kompletterar live-upplevelsen och på nyårsdagen kl 12 släpps nästa dokumentär på Musik i Syd Channel, nämligen berättelsen om kampanilen och klockspelet i Malmö som fått nytt liv.

Då ringer vi in det nya året – fyllt av möjligheter, musik och möten, där vi med glädje kommer att fortsätta med att skapa förutsättningar för skapande och levande musikupplevelser i hela vår region!

En riktigt god jul och ett gott nytt år önskar
Susanne Rydén, vd Musik i Syd

Digitala sändningar kompletterar live-upplevelsen och på nyårsdagen kl 12 släpps nästa dokumentär på Musik i Syd Channel, nämligen berättelsen om kampanilen och klockspelet i Malmö som fått nytt liv.

Blogg

Vi får förenas i ett kollektivt jubel som ger uttryck för känslor som inte fått luftas på länge

Tonen från den nyrestaurerade flygeln svingar sig genom Palladiums fantastiska akustik. Bobo Stenson, ensam på scenen fyller både rummet och det tomrum som avsaknaden av levande musik skapat i mig och många människor. Det är ett av årets sista tillfällen att dela en live-upplevelse. Vi sitter långt ifrån varandra, tysta och stilla i den mörka salongen, inte en harkling hörs under den dryga timma som slingorna vävs ihop till en helhet, men vi finns där och i slutet får vi förenas i ett kollektivt jubel som ger uttryck för känslor som inte fått luftas på länge. ” Att ta del av en upplevelse är stort, att dela en upplevelse är större och när vi, med respekt för varandras avstånd lämnar lokalen, brinner en ny glöd i besökarnas ögon.” Musik i Syds värdegrund inleds med texten: ” Vi som arbetar med, och älskar musik, vet vilken stor betydelse musiken har i människors liv. Stark i sitt eget värde tar musiken vid där orden slutar. Musik berättar om livet – musik är en väsentlig del av livet”. Just denna övertygelse delades starkt av de som närvarade denna kväll och det är till det som vi nu under veckor framöver kommer att längta tillbaka till. När Likarättsgalan sänds på måndag kväll via Musik i Syd Channel får vi gråta, skratta och jubla var och en för sig, men ändå förvissade om att ”det är mörkt nu, men det blir ljusare igen”.

Läs hela inlägget

20 november 2020

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.