Sällan har musik- och kulturlivets förutsättningar diskuterats så mycket som under 2021

Mitt under pandemin utropade Kungl. Musikaliska Akademien 2021 till Musikens år, ett år som nu går mot sitt slut. Fortfarande påverkar pandemin människors liv, men musiken hjälper oss att orka och sällan har musik- och kulturlivets förutsättningar diskuterats så mycket som under 2021!

Jag välkomnar både samtalet och återstartsutredningen för kulturlivet som sätter ljuset på viktiga områden. Jag är också stolt över att verka i en region där kulturbudgeten inför kommande år stärks, vilket signalerar en förståelse för musikens och kulturens betydelse för ett gott samhälle och för människors välbefinnande. Hur viktig musiken är i vardag och fest blev tydligt när jag passerade Stortorget på luciakvällen och hundratals människor i alla åldrar och med olika bakgrund stod vända mot det skönsjungande luciatåget på residensets balkong. En delad upplevelse, ett gemensamt lyssnande, leenden mot okända människor. Det är därför också positivt att vi genom införande av vaccinationsbevis kan fortsätta att erbjuda ett rikt utbud och trygga scenkonstbesök i stället för att, som tidigare, tvingas stänga ner.

Med Musikens år i ryggen tar vi nu sats in i nästa år och just idag aviserar Musik i Syd en ny utlysning för nya ensembleresidens. 20 av 21 regioner är nu del av det nationella projektet Rösträtt – sång på förskolan – för alla barns rätt till sin röst och fler pilotprojekt inom vår enhet Musik i vård, omsorg och hälsa sjösätts så snart vi är tillbaka efter helgerna. Ett stort och varierat utbud har nyss tillgängliggjorts för våra fantastiska medarrangörer runt om i södra Sverige och på våra scener och ett stort Skapande skola-utbud finns tillgängligt för barnens lagstadgade kulturupplevelser. Digitala sändningar kompletterar live-upplevelsen och på nyårsdagen kl 12 släpps nästa dokumentär på Musik i Syd Channel, nämligen berättelsen om kampanilen och klockspelet i Malmö som fått nytt liv.

Då ringer vi in det nya året – fyllt av möjligheter, musik och möten, där vi med glädje kommer att fortsätta med att skapa förutsättningar för skapande och levande musikupplevelser i hela vår region!

En riktigt god jul och ett gott nytt år önskar
Susanne Rydén, vd Musik i Syd

Digitala sändningar kompletterar live-upplevelsen och på nyårsdagen kl 12 släpps nästa dokumentär på Musik i Syd Channel, nämligen berättelsen om kampanilen och klockspelet i Malmö som fått nytt liv.

Blogg

Det blåser i Musiklivet!

Vårvindar friska, leka och viska – vårsången är ett stående inslag bland landets manskörer när våren sjungs in vid Valborg och första maj. Det är ett av många tillfällen på året när gemene man både förväntar sig och lyfter körsångens betydelse, men återväxten av körsångare är långt ifrån en självklarhet. Genom förslaget att slopa elevens val i grundskolan går just nu en lavin av nedläggningshot av musikklasser genom hela landet. Väl fungerande verksamheter där elever med olika bakgrund och förutsättningar får mötas i musiken riskerar att på grund av okunskap och ovilja helt försvinna och därmed drastiskt försämra förutsättningarna för såväl svenskt musikliv som för inlärning och integration. Men vindar kan vända och ett bevis på en liten kursändring är den fleråriga satsning som Musik i Syd tillsammans med Blåsarsymfonikerna och Norrbottenmusiken är del av, tack vare ett direktiv till? Kulturrådet. Målet är dels att få fler barn och unga att testa ett blåsinstrument, dels att stimulera de som redan spelar att fortsätta utvecklas. Ett inslag i närtid att uppmärksamma är en stor manifestation som kommer att hållas i samband med Brassbands-EM (European Brass Band Competition) – som äger rum i Skåne mellan den 25 april och 7 maj. Utanför Malmö Live Konserthus den 7 maj kommer 240 barn från kulturskolor i hela Skåne sammanstråla och spela tillsammans. Då har såväl ungdomsläger som deltävlingar ägt rum inför den stora brassbandsfinalen på söndagen som avslutar det internationella evenemanget med tusentals besökare.  

Läs hela inlägget

27 april 2023

Blogg

We stand with Ukraine

Solen lyser och det är vår i luften. Många av oss ser tillbaka på en lugnare vecka med sportlovsaktiviteter av olika slag – en frihet som står i skarp kontrast till de fasansfulla nyhetsrapporteringarna om Rysslands invasion i Ukraina. Vi kulturarbetare brukar vara noga med att betona att kultur och politik inte hör ihop, men när ett lands demokrati och självständighet hotas av maktfullkomliga despoter är det inte längre möjligt. Musiker och idrottsmän blir flaggskepp för sin regim och vi måste markera att de som idag sympatiserar med Putin och hans politik inte är välkomna i vår del av världen, så som nu sker när Valery Gergiev portas från såväl Östersjöfestival som La Scala. Samtidigt är det inte självklart att allt kulturutbyte stoppas. Jag läser Stefan Ingvarssons, tidigare svenskt kulturråd i Moskva, inlägg i Svenska Dagbladet där han menar att kulturutbytet fortsatt behövs av flera skäl. Kulturlivet rymmer ofta oppositionella röster, och det är viktigt att omvärlden har en dialog med människor i Ryssland som tänker fritt och försvarar den konstnärliga friheten. Detta får bli vår ledstjärna i beslut kring kommande gästspel och programläggning av rysk musik. Berlins Rundfunkorchesters ryske chefsdirigent gjorde sitt ställningstagande när han inledde veckans konsert med Ukrainas nationalsång och därefter bytte ut Tjajkovskijs Slaviska marscher till en ukrainsk symfoni av Mychajlo Werbyzkyj. Flera orkestrar och musiker har följt efter. Ukraina har en fantastisk musiktradition och Kungl. Musikaliska Akademien har sammanställt en fin spellista (finns på Spotify) för solidaritet och medmänsklighet. På Musikhögskolan i Kiev studerar idag ca 1100 studenter. Flera av dem undervisade jag under en kurs i somras. Unga, begåvade, ambitiösa sångare och musiker, fyllda av framtidstro. Igår skrev en av deras lärare på Facebook ”Please tell me if anyone has a seat left in a car leaving Kiev”.     #westandwithukraine

Läs hela inlägget

28 februari 2022

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår personuppgiftshantering. Läs mer om hur vi hanterar Cookies och personuppgifter här .