Nu börjar Båstad kammarmusikfestival!

Som ett samtal mellan vänner, så enkelt kan begreppet kammarmusik beskrivas. En fras som börjar i en stämma, fångas upp och utvecklas av någon annan. Vilken slutsats ska man komma fram till denna gång? Avslutas samtalet med en fråga eller ett utropstecken?

Att som musiker vara del av ett kammarmusikaliskt samtal är bland det bästa som finns, men lika inspirerande är att som lyssnare få ta del av de berättelser som förmedlas. Att fångas av dramat i musiken eller dras med i den lättsamma och lustfyllda dialogen som lockar till skratt.

Kombinationen kammarmusik och festival är oslagbar. Här förs samtalet som börjar i musiken vidare med både gamla och nyfunna vänner över ett glas i pausen eller under promenaden till nästa konsert. I Båstad ligger allt nära, och nära kommer vi både musiken och musikerna som finns på plats under de dagar Båstad Kammarmusikfestival äger rum.

Kammarmusiken som begrepp har funnits sedan den tidiga barocken. Då var det ordet som stod i fokus och kom först, före musiken vars uppgift var att färga och förstärka affekten i varje stavelse – prima le parole, poi la musica.

 

 

 

 

 

Då som nu innehåller kammarmusiken ett brett spektrum av berättelser med olika besättningar och tonfall. I årets festival bjuds vi in att reflektera lite extra över det nordiska. Och är det kanske de nordiska språkens avtryck som vi hör i Alice Tegnérs violinsonat eller Rohloff Steingrímurs stråkkvartett?

Att både få börja och avsluta dagen med musik gör något med oss människor och när återseendets – och återhörandets – glädje blandas med nya infallsvinklar, nya möten och okända tonfall, upplever jag att nyfikenheten frodas lite mer än i vår vardag.

I en ofta välplanerad och inrutad tillvaro tror jag att det är just detta som vi människor behöver. Koppla upp oss mot musiken. Se och lyssna till varandra och dela en upplevelse. Skapa en ny berättelse.

 

Blogg

Susanne Rydén bloggar

Sakta med säkert återgår vi, från att fullständigt ha marinerats i härliga festivalupplevelser, till en mera regelbunden vardag. Men vilken festivalsommar det varit – fylld av starka musikupplevelser och mänskliga möten. Som institution finns Musik i Syd där i bakgrunden som en samarbetspart och möjliggörare för ett stort antal små och stora festivaler i Skåne och Kronoberg. Här ryms den senaste och alldeles nyskrivna musiken, men också den tidiga renässansen och allt däremellan. Operaälskaren har ett brett utbud och helt nya ingångar att välja på där inte ens det mest intensiva ösregn stoppar publiktillströmningen. Jazzen lockar storpublik och internationella stjärnor med positiva konsekvenser för hela Sydsverige, folkmusiken rymmer både aktivt deltagande och lyssnande. Festivalformen gör att vi många gånger vågar lite mer än annars. I nya sammanhang, bortkopplade från vardagens ansvar och plikter är våra sinnen vidöppna för det oväntade. Som institution blir vår nästa uppgift att prioritera rätt för att lotsa ett nyväckt intresse in i den verksamhet som pågår året om, genom våra föreningssamarbeten och på våra scener. Att bjuda in till delaktighet, skapa en närhet till upplevelsen och den musikaliska dialogen. Därför finns vi där med ett rikt smörgåsbord av upplevelser, i mängder av turnéer som tar musiken nära till den plats där du bor och verkar.      

Läs hela inlägget

24 augusti 2023

Blogg

Det blåser i Musiklivet!

Vårvindar friska, leka och viska – vårsången är ett stående inslag bland landets manskörer när våren sjungs in vid Valborg och första maj. Det är ett av många tillfällen på året när gemene man både förväntar sig och lyfter körsångens betydelse, men återväxten av körsångare är långt ifrån en självklarhet. Genom förslaget att slopa elevens val i grundskolan går just nu en lavin av nedläggningshot av musikklasser genom hela landet. Väl fungerande verksamheter där elever med olika bakgrund och förutsättningar får mötas i musiken riskerar att på grund av okunskap och ovilja helt försvinna och därmed drastiskt försämra förutsättningarna för såväl svenskt musikliv som för inlärning och integration. Men vindar kan vända och ett bevis på en liten kursändring är den fleråriga satsning som Musik i Syd tillsammans med Blåsarsymfonikerna och Norrbottenmusiken är del av, tack vare ett direktiv till? Kulturrådet. Målet är dels att få fler barn och unga att testa ett blåsinstrument, dels att stimulera de som redan spelar att fortsätta utvecklas. Ett inslag i närtid att uppmärksamma är en stor manifestation som kommer att hållas i samband med Brassbands-EM (European Brass Band Competition) – som äger rum i Skåne mellan den 25 april och 7 maj. Utanför Malmö Live Konserthus den 7 maj kommer 240 barn från kulturskolor i hela Skåne sammanstråla och spela tillsammans. Då har såväl ungdomsläger som deltävlingar ägt rum inför den stora brassbandsfinalen på söndagen som avslutar det internationella evenemanget med tusentals besökare.  

Läs hela inlägget

27 april 2023

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår personuppgiftshantering. Läs mer om hur vi hanterar Cookies och personuppgifter här .