Undrar vad som händer om Sverige blir ett sjungande land igen?

Det är nu flera år sedan mitt liv, veckorna före påsk, dominerades av Bachs passioner. Långa turnéer med internationella kollegor i stora katedraler och konserthus, men också lokala kyrkor med Johannespassionen som årets stora satsning och målet för hängivna körsångare och dess ledare.

Initierade och nyfikna med tidstrogna instrument eller halvsceniska versioner med samtida element. Andra mer traditionella, men samtliga fyllda av berättelsen och dramat. Musikens unika möjlighet att förstärka känslor och skapa rysningar genom skarpa dissonanser eller innerliga legatolinjer är omöjlig att värja sig mot. Dit hör också det kollektiva lyssnandet, en tystnad som går att ta på när livet upphör, men som sedan landar mjukt och leder oss vidare genom en slutkoral.

Sångens och musikens kraft går genom så många barriärer och det är därför så avgörande att vi får tillgång till den konstform som mer än någon annan kan vara en följeslagare genom hela livet. Vägen in i musiken. Det senaste veckorna har ett stort fokus riktats mot sången i skolan och förskolan. Samstämmiga röster från olika discipliner bejakar behovet av sång och allas rätt till sin röst och jag vågar faktiskt tro att en förändring är möjlig.

Förändring vill Musik i Syd också åstadkomma genom ett nylanserat utvecklingscentrum inom vård, omsorg och hälsa. Lutad mot forskning och evidens skapar vi livskvalitet och samhörighet för människor i livets utmanande stunder. Ett av pilotprojekten kommer att byta ut akutmottagningars reklamkanaler mot kärleksfull, noggrant utvald musik med kör och orkester. Musik som får omsluta oss i stunder av oro och rädsla. Kanske landar vi därigenom lite mjukare, där och då.

 

”Musikens unika möjlighet att förstärka känslor och skapa rysningar genom skarpa dissonanser eller innerliga legatolinjer är omöjlig att värja sig mot.”

I Nederländerna deltar hela regeringen i långfredagens Matteuspassion – oavsett konfession. Flera timmar, med en lång lunchpaus i mitten som rymmer umgänge med musiker och solister. Ett kollektivt lyssnande, en gemensam upplevelse. Det tillhör traditionen och bildningen.

Undrar vad som händer om Sverige blir ett sjungande land igen?

 

Bild: Första sidan av manuskriptet till Johannespassionen

Blogg

Det blåser i Musiklivet!

Vårvindar friska, leka och viska – vårsången är ett stående inslag bland landets manskörer när våren sjungs in vid Valborg och första maj. Det är ett av många tillfällen på året när gemene man både förväntar sig och lyfter körsångens betydelse, men återväxten av körsångare är långt ifrån en självklarhet. Genom förslaget att slopa elevens val i grundskolan går just nu en lavin av nedläggningshot av musikklasser genom hela landet. Väl fungerande verksamheter där elever med olika bakgrund och förutsättningar får mötas i musiken riskerar att på grund av okunskap och ovilja helt försvinna och därmed drastiskt försämra förutsättningarna för såväl svenskt musikliv som för inlärning och integration. Men vindar kan vända och ett bevis på en liten kursändring är den fleråriga satsning som Musik i Syd tillsammans med Blåsarsymfonikerna och Norrbottenmusiken är del av, tack vare ett direktiv till? Kulturrådet. Målet är dels att få fler barn och unga att testa ett blåsinstrument, dels att stimulera de som redan spelar att fortsätta utvecklas. Ett inslag i närtid att uppmärksamma är en stor manifestation som kommer att hållas i samband med Brassbands-EM (European Brass Band Competition) – som äger rum i Skåne mellan den 25 april och 7 maj. Utanför Malmö Live Konserthus den 7 maj kommer 240 barn från kulturskolor i hela Skåne sammanstråla och spela tillsammans. Då har såväl ungdomsläger som deltävlingar ägt rum inför den stora brassbandsfinalen på söndagen som avslutar det internationella evenemanget med tusentals besökare.  

Läs hela inlägget

27 april 2023

Blogg

We stand with Ukraine

Solen lyser och det är vår i luften. Många av oss ser tillbaka på en lugnare vecka med sportlovsaktiviteter av olika slag – en frihet som står i skarp kontrast till de fasansfulla nyhetsrapporteringarna om Rysslands invasion i Ukraina. Vi kulturarbetare brukar vara noga med att betona att kultur och politik inte hör ihop, men när ett lands demokrati och självständighet hotas av maktfullkomliga despoter är det inte längre möjligt. Musiker och idrottsmän blir flaggskepp för sin regim och vi måste markera att de som idag sympatiserar med Putin och hans politik inte är välkomna i vår del av världen, så som nu sker när Valery Gergiev portas från såväl Östersjöfestival som La Scala. Samtidigt är det inte självklart att allt kulturutbyte stoppas. Jag läser Stefan Ingvarssons, tidigare svenskt kulturråd i Moskva, inlägg i Svenska Dagbladet där han menar att kulturutbytet fortsatt behövs av flera skäl. Kulturlivet rymmer ofta oppositionella röster, och det är viktigt att omvärlden har en dialog med människor i Ryssland som tänker fritt och försvarar den konstnärliga friheten. Detta får bli vår ledstjärna i beslut kring kommande gästspel och programläggning av rysk musik. Berlins Rundfunkorchesters ryske chefsdirigent gjorde sitt ställningstagande när han inledde veckans konsert med Ukrainas nationalsång och därefter bytte ut Tjajkovskijs Slaviska marscher till en ukrainsk symfoni av Mychajlo Werbyzkyj. Flera orkestrar och musiker har följt efter. Ukraina har en fantastisk musiktradition och Kungl. Musikaliska Akademien har sammanställt en fin spellista (finns på Spotify) för solidaritet och medmänsklighet. På Musikhögskolan i Kiev studerar idag ca 1100 studenter. Flera av dem undervisade jag under en kurs i somras. Unga, begåvade, ambitiösa sångare och musiker, fyllda av framtidstro. Igår skrev en av deras lärare på Facebook ”Please tell me if anyone has a seat left in a car leaving Kiev”.     #westandwithukraine

Läs hela inlägget

28 februari 2022

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår personuppgiftshantering. Läs mer om hur vi hanterar Cookies och personuppgifter här .