Vi möts snart i trygga och livgivande konsertupplevelser

I mitten av mars 2020 förändrades världen och från den dagen har covid-19 dominerat våra samtal, tankar och verksamheter. Kulturbranschen ställde rekordsnabbt om till helt nya förutsättningar och digitala alternativ blev dominerande för kulturupplevelsen.

Det blev omgående uppenbart hur central scenkonsten är för människors välbefinnande och under de månader som passerat har kreativiteten inte känt någon gräns.

Med en redan utvecklad digital kanal kunde Musik i Syd växla upp och under våren och sommaren har drygt 40 produktioner av de mest skilda slag kunnat upplevas via Musik i Syd Channel.

Sommarens festivaler, interaktiva skolföreställningar, musik rakt in i äldreboenden, uruppföranden och kammarmusik med både våra egna ensembler och frilansande musiker.

Med stolthet fick jag igår ta del av en recension från en av Englands största musikmagasin där följande stod att läsa om årets jazzfestival: Ystad Sweden Jazz Festival 2020 was certainly something different. But at Ystad, one crucial thing remains constant: quality. Congratulations must go to each and every one of the many people who worked so hard to make this year’s festival happen, in a most timely demonstration of the power of the human spirit at its best.

I mars kändes höstsäsongen oändligt långt borta, men nu är den här och vi är fortsatt hänvisade till ett maximum av 50 personer i publiken, oavsett scenens storlek. Ett intensivt påverkansarbete och tydliga planer för hur vår bransch på ett säkert sätt kan hantera ett större publikantal har slutligen fått gehör och under dagens presskonferens meddelades att restriktionerna för vår bransch kommer att ses över, med nytt tak för sittande publik från den 1 oktober. Kanske ser vi därmed slutet på det näringsförbud som i princip har ålagts hela scenkonstbranschen fram tills idag.

Musik i Syd kommer att göra allt vi kan för att musiker fortsatt ska kunna utöva sin profession och publiken erbjudas levande musik. Tills de nya direktiven träder i kraft, genomför och dubblerar vi därför i stort sett alla konserter under de kommande månaderna. Vi fortsätter att producera högkvalitativa digitala sändningar och hela september ut ges utomhuskonserter vid vårdboenden och på skolgårdar. Musiken tystnar inte och på Musik i Syds helt nya hemsida kan du läsa mer. Vi behöver varandra, vi behöver musiken och vi möts snart i trygga och livgivande konsertupplevelser!

 

Kontaktpersoner

Susanne Rydén

vd

Blogg

Susanne Rydén bloggar

Sakta med säkert återgår vi, från att fullständigt ha marinerats i härliga festivalupplevelser, till en mera regelbunden vardag. Men vilken festivalsommar det varit – fylld av starka musikupplevelser och mänskliga möten. Som institution finns Musik i Syd där i bakgrunden som en samarbetspart och möjliggörare för ett stort antal små och stora festivaler i Skåne och Kronoberg. Här ryms den senaste och alldeles nyskrivna musiken, men också den tidiga renässansen och allt däremellan. Operaälskaren har ett brett utbud och helt nya ingångar att välja på där inte ens det mest intensiva ösregn stoppar publiktillströmningen. Jazzen lockar storpublik och internationella stjärnor med positiva konsekvenser för hela Sydsverige, folkmusiken rymmer både aktivt deltagande och lyssnande. Festivalformen gör att vi många gånger vågar lite mer än annars. I nya sammanhang, bortkopplade från vardagens ansvar och plikter är våra sinnen vidöppna för det oväntade. Som institution blir vår nästa uppgift att prioritera rätt för att lotsa ett nyväckt intresse in i den verksamhet som pågår året om, genom våra föreningssamarbeten och på våra scener. Att bjuda in till delaktighet, skapa en närhet till upplevelsen och den musikaliska dialogen. Därför finns vi där med ett rikt smörgåsbord av upplevelser, i mängder av turnéer som tar musiken nära till den plats där du bor och verkar.      

Läs hela inlägget

24 augusti 2023

Blogg

Det blåser i Musiklivet!

Vårvindar friska, leka och viska – vårsången är ett stående inslag bland landets manskörer när våren sjungs in vid Valborg och första maj. Det är ett av många tillfällen på året när gemene man både förväntar sig och lyfter körsångens betydelse, men återväxten av körsångare är långt ifrån en självklarhet. Genom förslaget att slopa elevens val i grundskolan går just nu en lavin av nedläggningshot av musikklasser genom hela landet. Väl fungerande verksamheter där elever med olika bakgrund och förutsättningar får mötas i musiken riskerar att på grund av okunskap och ovilja helt försvinna och därmed drastiskt försämra förutsättningarna för såväl svenskt musikliv som för inlärning och integration. Men vindar kan vända och ett bevis på en liten kursändring är den fleråriga satsning som Musik i Syd tillsammans med Blåsarsymfonikerna och Norrbottenmusiken är del av, tack vare ett direktiv till? Kulturrådet. Målet är dels att få fler barn och unga att testa ett blåsinstrument, dels att stimulera de som redan spelar att fortsätta utvecklas. Ett inslag i närtid att uppmärksamma är en stor manifestation som kommer att hållas i samband med Brassbands-EM (European Brass Band Competition) – som äger rum i Skåne mellan den 25 april och 7 maj. Utanför Malmö Live Konserthus den 7 maj kommer 240 barn från kulturskolor i hela Skåne sammanstråla och spela tillsammans. Då har såväl ungdomsläger som deltävlingar ägt rum inför den stora brassbandsfinalen på söndagen som avslutar det internationella evenemanget med tusentals besökare.  

Läs hela inlägget

27 april 2023

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår personuppgiftshantering. Läs mer om hur vi hanterar Cookies och personuppgifter här .