Vi möts snart i trygga och livgivande konsertupplevelser

I mitten av mars 2020 förändrades världen och från den dagen har covid-19 dominerat våra samtal, tankar och verksamheter. Kulturbranschen ställde rekordsnabbt om till helt nya förutsättningar och digitala alternativ blev dominerande för kulturupplevelsen.

Det blev omgående uppenbart hur central scenkonsten är för människors välbefinnande och under de månader som passerat har kreativiteten inte känt någon gräns.

Med en redan utvecklad digital kanal kunde Musik i Syd växla upp och under våren och sommaren har drygt 40 produktioner av de mest skilda slag kunnat upplevas via Musik i Syd Channel.

Sommarens festivaler, interaktiva skolföreställningar, musik rakt in i äldreboenden, uruppföranden och kammarmusik med både våra egna ensembler och frilansande musiker.

Med stolthet fick jag igår ta del av en recension från en av Englands största musikmagasin där följande stod att läsa om årets jazzfestival: Ystad Sweden Jazz Festival 2020 was certainly something different. But at Ystad, one crucial thing remains constant: quality. Congratulations must go to each and every one of the many people who worked so hard to make this year’s festival happen, in a most timely demonstration of the power of the human spirit at its best.

I mars kändes höstsäsongen oändligt långt borta, men nu är den här och vi är fortsatt hänvisade till ett maximum av 50 personer i publiken, oavsett scenens storlek. Ett intensivt påverkansarbete och tydliga planer för hur vår bransch på ett säkert sätt kan hantera ett större publikantal har slutligen fått gehör och under dagens presskonferens meddelades att restriktionerna för vår bransch kommer att ses över, med nytt tak för sittande publik från den 1 oktober. Kanske ser vi därmed slutet på det näringsförbud som i princip har ålagts hela scenkonstbranschen fram tills idag.

Musik i Syd kommer att göra allt vi kan för att musiker fortsatt ska kunna utöva sin profession och publiken erbjudas levande musik. Tills de nya direktiven träder i kraft, genomför och dubblerar vi därför i stort sett alla konserter under de kommande månaderna. Vi fortsätter att producera högkvalitativa digitala sändningar och hela september ut ges utomhuskonserter vid vårdboenden och på skolgårdar. Musiken tystnar inte och på Musik i Syds helt nya hemsida kan du läsa mer. Vi behöver varandra, vi behöver musiken och vi möts snart i trygga och livgivande konsertupplevelser!

 

Kontaktpersoner

Susanne Rydén

vd

Blogg

We stand with Ukraine

Solen lyser och det är vår i luften. Många av oss ser tillbaka på en lugnare vecka med sportlovsaktiviteter av olika slag – en frihet som står i skarp kontrast till de fasansfulla nyhetsrapporteringarna om Rysslands invasion i Ukraina. Vi kulturarbetare brukar vara noga med att betona att kultur och politik inte hör ihop, men när ett lands demokrati och självständighet hotas av maktfullkomliga despoter är det inte längre möjligt. Musiker och idrottsmän blir flaggskepp för sin regim och vi måste markera att de som idag sympatiserar med Putin och hans politik inte är välkomna i vår del av världen, så som nu sker när Valery Gergiev portas från såväl Östersjöfestival som La Scala. Samtidigt är det inte självklart att allt kulturutbyte stoppas. Jag läser Stefan Ingvarssons, tidigare svenskt kulturråd i Moskva, inlägg i Svenska Dagbladet där han menar att kulturutbytet fortsatt behövs av flera skäl. Kulturlivet rymmer ofta oppositionella röster, och det är viktigt att omvärlden har en dialog med människor i Ryssland som tänker fritt och försvarar den konstnärliga friheten. Detta får bli vår ledstjärna i beslut kring kommande gästspel och programläggning av rysk musik. Berlins Rundfunkorchesters ryske chefsdirigent gjorde sitt ställningstagande när han inledde veckans konsert med Ukrainas nationalsång och därefter bytte ut Tjajkovskijs Slaviska marscher till en ukrainsk symfoni av Mychajlo Werbyzkyj. Flera orkestrar och musiker har följt efter. Ukraina har en fantastisk musiktradition och Kungl. Musikaliska Akademien har sammanställt en fin spellista (finns på Spotify) för solidaritet och medmänsklighet. På Musikhögskolan i Kiev studerar idag ca 1100 studenter. Flera av dem undervisade jag under en kurs i somras. Unga, begåvade, ambitiösa sångare och musiker, fyllda av framtidstro. Igår skrev en av deras lärare på Facebook ”Please tell me if anyone has a seat left in a car leaving Kiev”.     #westandwithukraine

Läs hela inlägget

28 februari 2022

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår personuppgiftshantering. Läs mer om hur vi hanterar Cookies och personuppgifter här.