Aktivitet lika intensiv som skogens symfoni

Det var i 18-årsåldern som jag deltog i min första – och hittills enda fågelskådningsaktivitet. Under den tidiga morgonvandringen etsade sig bofinkens omisskännliga melodi fast i minnet. De övriga kaskaderna av sång föll så småningom in i det allmänna, men nog så njutbara, kvittret som man en vårdag i bästa fall stannar upp en sekund för att njuta av. En vanlig vår alltså. För i år är våren inte vanlig. Mina vanliga konsertscener har ersatts av en andra parketter, varav en utgörs av trappan utanför dörren till det socialt distanserade torpet i Småland. Från denna plats träder nu nyanser och melodier fram med ny skärpa och jag finner mig själv analyserande sången från den svartvita flugsnapparen, lövsångaren, koltrasten och sånglärkan som sjunger fram en alldeles egen symfoni. Hackspetten i den gamla telefonstolpen slår en trumvirvel mellan varven för att skapa lite ordning i ledet.

Nej, det är inte som vanligt och precis som behovet av naturens närhet växer sig starkt, ter sig också behovet av levande musik och delade upplevelser starkare än någonsin. I en värld när mycket står stilla blir den snabba omställningen till de nya former för tillgänglighet som kulturområdet presenterar påtaglig.

Precis som naturens kraft just nu är i sin allra mest expansiva fas, ser vi floran av digitala lösningar som tillgängliggör kulturupplevelser. Upplevelser som vi svårligen kan överleva utan, som kommer oss nära och som bjuder oss att förflyttas i tanken.

Musik i Syd är del i detta och producerar nästan varje dag inslag med egna eller frilansande musiker som sprids digitalt till äldreboenden, till skolor och till hela vår fantastiska, längtande och interagerande publik. Vår digitala scen, Musik i Syd Channel, presenterar ”Extrainsatt” medan andra evenemang sänds via Kulturkvarterets Facebooksida eller Musik i Syds YouTube-kanal. Kreativa medarbetare hittar nya vägar och samarbeten där aktiviteten är lika intensiv och mångfacetterad som skogens symfoni. Vi är överväldigade över responsen och återkopplingen!

Häromdagen uppmärksammades Dawn Chorus Day. Via Sveriges Radio kunde vi följa hur världens fåglar vaknade från öster till väster. Jag tänker att vi genomgår ett uppvaknande som tar sig många olika uttryck denna vår och ser fram emot nästa tillfälle att checka in på min första parkett, var den nu kan vara.

Kontaktpersoner

Susanne Rydén

vd

Blogg

We stand with Ukraine

Solen lyser och det är vår i luften. Många av oss ser tillbaka på en lugnare vecka med sportlovsaktiviteter av olika slag – en frihet som står i skarp kontrast till de fasansfulla nyhetsrapporteringarna om Rysslands invasion i Ukraina. Vi kulturarbetare brukar vara noga med att betona att kultur och politik inte hör ihop, men när ett lands demokrati och självständighet hotas av maktfullkomliga despoter är det inte längre möjligt. Musiker och idrottsmän blir flaggskepp för sin regim och vi måste markera att de som idag sympatiserar med Putin och hans politik inte är välkomna i vår del av världen, så som nu sker när Valery Gergiev portas från såväl Östersjöfestival som La Scala. Samtidigt är det inte självklart att allt kulturutbyte stoppas. Jag läser Stefan Ingvarssons, tidigare svenskt kulturråd i Moskva, inlägg i Svenska Dagbladet där han menar att kulturutbytet fortsatt behövs av flera skäl. Kulturlivet rymmer ofta oppositionella röster, och det är viktigt att omvärlden har en dialog med människor i Ryssland som tänker fritt och försvarar den konstnärliga friheten. Detta får bli vår ledstjärna i beslut kring kommande gästspel och programläggning av rysk musik. Berlins Rundfunkorchesters ryske chefsdirigent gjorde sitt ställningstagande när han inledde veckans konsert med Ukrainas nationalsång och därefter bytte ut Tjajkovskijs Slaviska marscher till en ukrainsk symfoni av Mychajlo Werbyzkyj. Flera orkestrar och musiker har följt efter. Ukraina har en fantastisk musiktradition och Kungl. Musikaliska Akademien har sammanställt en fin spellista (finns på Spotify) för solidaritet och medmänsklighet. På Musikhögskolan i Kiev studerar idag ca 1100 studenter. Flera av dem undervisade jag under en kurs i somras. Unga, begåvade, ambitiösa sångare och musiker, fyllda av framtidstro. Igår skrev en av deras lärare på Facebook ”Please tell me if anyone has a seat left in a car leaving Kiev”.     #westandwithukraine

Läs hela inlägget

28 februari 2022

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du vår personuppgiftshantering. Läs mer om hur vi hanterar Cookies och personuppgifter här.