#FST100 • Tonsättarweekend

Musik i Syd och Dunkers kulturhus firar FST 100 år!

event kalender ikon
13 Apr, 19:00
event kalender ikon
14 Apr, 13:30
Ort
Helsingborg
Plats
Dunkers Kulturhus
Arr.
Dunkers Kulturhus, FST (Föreningen Svenska Tonsättare), Helsingborgs Kammarmusikförening i samarbete med Musik i Syd

Föreningen Svenska Tonsättare fyller 100 år och jubileet firas över hela landet med musik- och kultursverige. På Dunkers kulturhus blir det en manifestation för konstmusiken helgen 13-14 april med uruppföranden av nyskriven musik och panelsamtal. 

 

Fredag 13 april kl. 19.00

ESSENS:1
Elfiol, elklarinett, datorer, effekter och uruppföranden med Ian Peaston och Per Johansson. Genom att koppla upp sina klassiska instrument till datorer och styra effekter med hjälp av pedaler, loopar de ihop tusentals fantastiska ljud från ett hisnande urval av genrer — och allt sker helt och hållet live. Genom deras nyskapande kombination av pop-, folk-, film-, klassisk och nyskriven musik, bland annat av de nutida svenska tonsättarna Tobias Broström, Stefan Klaverdal och Johan Ullén, får lyssnare i alla åldrar njuta av essensen av bra musik – oavsett genre.
Ingår i konsertserien sounds like som arrangeras av Musik i Syd, Helsingborgs kammarmusikförening och Dunkers kulturhus. Entré.

 

Lördag 14 april 

kl. 13.30-14.30
Panelsamtal
Arr: FST (Föreningen Svenska Tonsättare) 

kl. 15.00
The Riot Ensemble

The Riot Ensemble är en av Englands främsta ensembler för samtida musik. Sedan starten 2012 har man konsertprogrammet fyllt av nya beställningsverk och uruppföranden. Man ger konserter i alla sammanhang och miljöer,  från stora arenor och konsertsalar till Londons parker och klubbar. Det är alltså ingen tillfällighet att ensemblen nu är en del av FST 100 år firande i Helsingborg.  Musiken som ensemblen kommer uruppföra ingår i ett beställningsverksprojekt där Musik i Syd och FST valt ut sex tonsättare; Asta Hyvärinen (FI), Marcela Lucatelli (DK), Ansgar Beste (SE), 
Aaron Einbond (UK), Georgia Rodgers (UK) och Donghoon Shin (UK).
Fri entré.

 

kl. 19.00
Musica Vitae, Pekka Kuusisto violin 

Malin Broman violin, viola & konstnärlig ledare
Och ingenting fördunklar himlens ljus …

Andrea Tarrodi                       Paradisfåglar
Andrea Tarrodi                       Acanthes 
                                                   – Konsert för violin, viola
                                                  och stråkorkester
                                                   Uruppförande 

Paus

Andrea Tarrodi                       Sorg och Glädje
                                                   (för tenor och cello,
                                                   bearbetat för viola och cello) 
Arnold Schönberg                  Verklärte Nacht

Entré.

 

FAKTA: FST 100 ÅR
Föreningen Svenska Tonsättare (FST) grundades 1918 av ett trettiotal av sekelskiftets verksamma tonsättare, med ändamål att tillvarata svenska tonsättares konstnärliga, ekonomiska och sociala intressen. I hundra år har föreningen arbetat för att tillgängliggöra och sprida såväl ny som äldre svensk musik och främja den musikaliska mångfalden, i Sverige och internationellt. År 1918 bestod FST av 34 medlemmar. Idag är föreningen en sammanslutning av närmare 400 professionella tonsättare inom det konstmusikaliska området. Den svenska konstmusiken rymmer allt från opera, orkesterverk och kammarmusik till ljudkonst, elektronisk musik och improvisation. År 2018 firar Föreningen Svenska Tonsättare 100 år. Det vill vi fira tillsammans med hela musik- och kultursverige. En manifestation för konstmusiken med arrangemang i hela landet, under hela jubileumsåret, på såväl beprövande som obeprövade arenor.