Skånes Orgelveckor

”Ignorerad musik”

event kalender ikon
4 Jul 2020, 10:00
Ort
Lund
Plats
Lunds Domkyrka
Arr.
Lunds Domkyrkeförsamling, Lunds kommun, Musik i Syd, Sensus

”Ignorerad musik”
 Verk av Price, Derbyshire och Crawford Seeger
Tomas Willstedt, orgel

FRI ENTRÈ; MAX 50 PERSONER

 

Många konsertserier och festivaler har tvingats att ställas in eller anpassa sin verksamhet denna vår och sommar. Detta gäller också Skånes orgelveckor som normalt manifesterar orgelkonsten i varje hörn av Lunds stift och med en blick också över till den danska sidan av sundet.

Ursprungligen planerades inom ramen för orgelveckorna ca 70 konserter med musiker från 15 olika länder. Den rådande globala hälsosituationen har resulterat i att större delen av årets planerade konserter flyttas till 2021. Istället presenterar vi en festival som helt kretsar kring Lunds domkyrka mellan den 22/6-20/7, med musiker från vårt lokala skånska sammanhang, livestreamad invigningskonsert och med fokus på jubilerande tonsättare. Utöver 250-årsjubilaren Beethoven, de för organister så välkända 150-åringarna Louis Vierne och Charles Tournemire uppmärksammas också Bedrich Janacek vid årets invigningskonsert. Han skulle fyllt 100 år i år, var en välkänd lundaprofil, en av Sveriges mest aktiva konsertorganister, en uppskattad kompositör och var verksam som organist i domkyrkoförsamlingen i över 20 år. I denna konsert musicerar domkyrkoorganist Robert Bennesh tillsammans med en brasskvartett bestående av Oscar Fransson, Liz Jones, Matilda Gerhardsson och Hannes Persson. Livestreamingen nås via Domkyrkans youtubekanal och kommer annonseras via Domkyrkans facebooksida.

Vi särskilt glada att kunna sända denna konsert då vi enligt folkhälsomyndighetens rekommendationer fortsatt enbart kan erbjuda plats åt upp till 50 personer. 

Övriga organister att spela i årets festival är Susannah Carlsson, Tomas Willstedt, Karin Johansson och Ingrid Larsson Hultkvist.

Orgelkonserter kommer också denna sommar att genomföras på många håll i vår region och en del just i samarbete med Skånes orgelveckor. Då lokala förutsättningar varierar och då det finns risk för snabba förändringar görs inte ett samlat program för att minska risken med inaktuell information. Istället hänvisar vi till varje arrangörs egen hemsida.

Robert Bennesh
domkyrkoorganist i Lund

Bläddra i programmet för Skånes Orgelveckor 2020