Ensemble in Residence (EIR)

Trio Wolski och Post-sun-vision blir Ensemble[s] in Residence (EIR) hos Musik i Syd under ett och ett halvt år.

– Vi är överväldigade över det stora gensvar som utlysningen av vårt nya program genererat. Som en konsekvens av detta har vi beslutat att erbjuda två ensembler ett residens, som innebär ett mentorskap utifrån ensemblens behov under ett och ett halvt år, tillsammans med nationella och internationella speltillfällen, säger Susanne Rydén, VD Musik i Syd.

Musik i Syd har utsett två unga, driftiga ensembler som kombinerar individuell skicklighet på sina respektive instrument med ett övertygande ensemblespel och ett utforskande musicerande som driver utvecklingen inom sin genre framåt.

Trio Wolski har en ovanlig sättning på fiol, dragspel och cittern. De tar avstamp i den traditionella nordiska folkmusiken men skriver gärna eget och rör sig även inom och över andra stilar och uttryck. Trio Wolski bestående av Hanna Blomberg (fiol), Petter Ferneman (dragspel) och Kristian Wolsk (cittern) har vunnit flera priser och blivit nominerade som årets nykomling både i Danmark, Sverige och Tyskland. 2018 släppte de sin första CD Late Bloomer.

Post-sun-vision är en ung, lovande trio som i traditionen av gott hantverkskunnande har potential att kunna föra jazzens utveckling framåt. Trion har starka kompositioner som också ger luft för improvisationer och interaktivt briljant samspel. Ensemblen består av Alice Hernqvist (piano), Aaron Mandelmann (bas) och Mario Ochoa (trummor) och är baserad i Malmö.

Post-sun-vision till Nordic Jazz Comets i Helsingfors 2 december

Om EIR

Med Musik i Syds Ensemble in Residence-program vill vi, genom att årligen utse en ensemble, stötta och skapa förutsättningar för en internationell etablering av unga sydsvenska musiker, där Musik i Syd bidrar med kompetens, nätverk och ekonomiskt stöd.

  • En ensemble inom genrerna klassisk musik, jazz och/eller folk- och världsmusik
  • Konstellationen ska ha existerat i minst två år och ha en dokumenterad verksamhet och tydlig identitet
  • Ingen i ensemblen får vid ansökningstillfället vara över 39 år
  • Ensemblen ska ha en tydlig koppling till Skåne/Kronoberg, med en majoritet av medlemmarna mantalsskrivna i något utav länen. Vi prioriterar musiker från det fria musiklivet

Musik i Syd har ett väl etablerat nätverk, främst i norra Europa. Under tiden som EIR presenteras ni i olika sammanhang vid mässor och showcases (tex JazzAhead, Classical Next eller WOMEX, beroende på genre).

Inför detta tas ett marknadsföringspaket fram, skapat unikt för ensemblen. Vid minst ett tillfälle arrangeras en spelning vid en showcase, men ni får också möta festival- och konsertarrangörer och knyta kontakter.

Har ni befintliga kontakter, men behöver ekonomiskt stöd för att kunna genomföra en turné ger vi hjälp och verktyg för framtiden genom att vara support för hur man söker resestöd, skriver ansökan, upprättar budget etc.

Ni garanteras konserttillfällen i utlandet under er tid hos oss, samt konsert vid någon av våra egna internationella festivaler i Sverige (Båstad Kammarmusikfestival, Ystad Sweden Jazz Festival eller Korröfestivalen) samt minst ett framträdande vid någon av våra svenska scener.

Under tiden som residence-skapet äger rum produceras en film för Musik i Syd Channel med nyttjanderätt för ensemblen.

Via ansökningsformulär på hemsidan som kommer att vara tillgängligt mellan 1 december 2019 – 31 januari 2020. Ansökan ska kompletteras med länk till filminspelning av god kvalitet som representerar ensemblens konstnärliga nivå och identitet.

Ansökan är öppen mellan 1 december 2019 – 31 januari 2020.

Ansökningarna till EIR bedöms av en jury bestående av Susanne Rydén (VD),  Magnus Gustafsson (vice VD), Peter Wilgotsson (Verksamhetschef för Festival och utland), producenter från relevant genre, samt en extern representant. Formellt beslut fattas av Musik i Syds VD.

Från sen vår år 1 till höst år 2. Första ensemblen utses under våren 2020 och residence-skapet varar t.o.m. hösten 2021.

Nästa urval av en ensemble görs våren 2021 med ett residence-skap t.om. år 2022.

  • Att ni tillhandahåller material om ensemblen
  • Att ni går in med driv och engagemang i EIR:s samtliga delar
  • Att ni synliggör och representerar Musik i Syd, vår region och svenskt musikliv
  • Att ni i nära samarbete med Musik i Syd aktivt söker speltillfällen och utökar ert kontaktnät

För frågor kring EIR och ansökningsprocessen hör av er till

Maria Videll, Projektkoordinator

0704-96 62 35

maria.videll@musikisyd.se

eller

Ylva Zurowska, Produktionsassistent Festival och utland

070-320 58 04

ylva.zurowska@musikisyd.se

Ansökan till EIR 2020 är nu stängd.