Ung och Lovande

Kammarmusikbiennalen Ung och Lovande

 

Ung & Lovande 2021 har 17–18 april 2021 direktsänts från Västerås Konserthus. Fem duos tävlade om att få en Sverige-turné i pris. I denna biennal, som var den sextonde i ordningen, utsågs Duo Julia & Theo till vinnare – Theo Hillborg, saxofon och Julia Isaksson, piano.

Juryns motivering:

“Med ett naturligt artisteri som väcker nyfikenhet och vidgar lyssnarnas vyer, bjuder Duo Julia & Theo på musik som rör sig sömlöst mellan genrerna. Framträdandet genomsyras av en charmfull kommunikation musikerna emellan, såväl som med publiken.”

Årets finaljury bestod av gitarristen Mats Bergström, Kammarmusikförbundets vice ordförande Boel Adler, Christofer Ekströmer, producent på Västmanlandsmusiken, Andreas Baur, producent på Musik i Syd samt publikens röst – det vill säga  Kammarmusikföreningarna i landet.

Om vinnarna:

Theo Hillborg, saxofon och Julia Isaksson, piano, började spela tillsammans 2017, under sin studietid på Royal Academy of Music i London. Båda är födda 1996.

Julia har fortsatt sina studier i London med masterutbildningen, hon studerar även Interpretation Diplom, på Musikhögskolan i Malmö. Theo har flyttat hem till Sverige; han gör sin masterutbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Duo Julia & Theo har redan utvecklat en stor repertoar och framträtt både i Storbritannien och i Sverige. Duon blandar ofta genrer som folkmusik, jazz, klassisk och modern musik. Tonsättare som Chick Corea, Astor Piazzolla och Takashi Yoshimatsu ingick i vinnarnas konsertprogram.

Om Biennalen:
Ung & Lovande har funnits sedan 1992. Den går vartannat år och vänder sig till unga musikstuderande i ensembler från duo och uppåt. Maximalt fem deltagande grupper väljs ut från inspelningar till finalen. Den vinnande ensemblen får en landsomfattande turné i pris. Ung & Lovande arrangeras av  Kammarmusikförbundet i samarbete med Västmanlandsmusiken och Musik i Syd med stöd av Kulturens.

 

Kontaktpersoner

Lovisa Duprat

Producent kammarmusik / Musik i Äppelriket / Lund Choral Festival (vik.)

Duo Julia & Theo tar emot priset från landshövding Minoo Akhtarzand. Foto: Jonas Bilberg

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.