Trio Wolski

Folkmusikgruppen Trio Wolski har den ovanliga instrumentsättningen fiol, dragspel och cittern och består av Hanna Blomberg, Petter Ferneman och Kristian Wolski. Två av medlemmarna, Hanna och Petter, hittar vi i Malmö och Kristian i Arvika.

– Vi bildade Trio Wolski för fem år sedan. Då gick vi på Musikhögskolan i Malmö alla tre och spelade i duokonstellationer med varandra. För att spara tid, blev vi en trio istället, säger Kristian, vars efternamn Wolski fick ge gruppens dess namn.

Vad tänkte ni när ni blev en av Musik i Syds Ensembles in Residence?
– Vi blev väldigt glada över utnämningen, särskilt när vi förstod hur många som hade sökt. Det var väldigt hedrande, säger Hanna Blomberg. Vi är ett Do it yourself-band, som producerar det mesta själva, och det har varit nyttigt att veta hur vi framstår utifrån. Vi får ju fin respons från våra vänner, men de är kanske inte alltid så objektiva. Vi har fått mycket hjälp av Musik i Syd med att utveckla vårt bokningsmaterial och har fått flera andra tips av olika slag. Små vardagstips om vad vi som band bör tänka på när man vill boka oss. Även Trio Wolski har under pandemin ha spelningar runt om i Sverige.

– Vi har lyckats få många konserter under pandemin. Vi har tur som finns i Sverige. Hade vi varit en grupp utomlands hade vi antagligen ha svårare att få spelningar och nå ut, menar Petter Ferneman.

– Vi är glada över att folk ändå har tagit initiativ till att ha konserter. Vi har uppskattat mycket att folk har kört på, säger Kristian. Bland annat hade vi en spelning uppe på Hunnsberget i Lidhult, dit många kom trots att det regnade.

Vad händer hos Trio Wolski framöver?
– Vi har tänkt att börja på nytt material och målet är att släppa ny musik ganska snart. Vi släppte en ny ep under året, Hunnsberg Sessions. Folk i allmänhet uppskattar album, men formatet med ep passar oss väldigt bra, säger Kristian. Formatet är mer lättillgängligt och vi kan släppa material oftare. Vi skriver material tillsammans eller så använder vi oss av traditionella låtar i nya arrangemang. En dröm är att få till er turnéer och då framför allt konsertturnéer i Europa. Vi vill också prova på att jobba på ett annat sätt. Eftersom vi bor på olika ställen, skulle det fungera bättre logistiskt om vi kan ändra inspelningssätt och jobba mer med pålägg. Vi känner varandra så pass bra nu att vi ändå kan få det levande.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.