Örontvätt och ståpäls – lär dig höra musik på nytt med Lennart Stenkvist

Dynamiken

Alla har ett förhållande till musik! Vi lyssnar på den när vi pluggar, städar, dansar eller umgås med vänner. Men vad är det egentligen musikern/låtskrivaren vill berätta för dig som lyssnar? Viss musik kanske du lyssnar lite extra noga till, som när du går på konsert.

Ju mer vi förstår hur man jobbar med de musikaliska uttrycksmedlen, desto intensivare blir lyssnandet och därmed också upplevelsen, man kan rentav få ståpäls. Det sker lättare om du har tvättat öronen från förutfattade åsikter. Med utgångspunkt från Kulturkvarterets program som framförs under hösten kommer Lennart Stenkvist att lära oss på vilket sätt musikens ”berättelse” lyfts fram.

Vi träffas fem gånger under hösten och vid varje träff kommer en av de musikaliska byggstenarna utgöra utgångspunkten enligt följande ordning – melodik, rytmik, klang, dynamik och harmonik. Det är inte några regelrätta föreläsningar utan snarare en styrd diskussion kring något som vi alla är beroende av -musiken!

Lennart Stenkvist har varit konserthuschef under större delen av sitt yrkesliv, senast för Malmö Symfoniorkester. Ursprungligen musikvetare har han parallellt verkat som skribent och pedagog, något han nu efter ingången pension kan ägna mer fokus på.

Detta är inte en regelrätt föreläsning utan snarare en styrd diskussion kring något som vi alla är beroende av – musiken!

 

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.