Helsingborg Guitar Festival

Jazzburkar, svängig bossa nova, klassiska nylonsträngar, eldig flamenco och rockyxor. Med Helsingborg pianofestival som förebild bjuder Dunkers kulturhus och Musik i Syd in till Helsingborg Guitar Festival 2022 mellan 18–20 mars 2022. Det är just nu en liten festival men med stora ambitioner och med musik för alla smaker. Festivalen kommer att gästas av gitarrister på elitnivå inom en mängd olika stilar.

Efter en lång tids restriktioner och nedstängning är glädjen stor att kunna presentera vår nya musikfestival med fokus på gitarren. Helsingborg Guitar Festival är startsteget för vad som ska bli en internationell scen för gitarrmusik på hög nivå. Bland de deltagande gästartisterna finns Janne Schaffer, Göran Söllscher, Mats Bergström och Kurt Rosenwinkel. Festivalens stora nummer är de tre kvällskonserterna, men det blir också två lunchkonserter och en master class med Mats Bergström.

Ambitionen är stor och ribban läggs högt redan från start med ett gediget och tonsäkert program. Helsingborg ska nu bli en stad att räkna med när det kommer till gitarrmusik.
Om det säger Joel Svensson, en av de konstnärligt ledarna, som också är musiker och gitarrlärare på Helsingborgs kulturskola:
– Dunkers kulturhus ska utvecklas och bli en internationell samlingspunkt för alla gitarrintresserade. Vi välkomnar gitarrstuderande, kompositörer, gitarrbyggare, musiker, artister och naturligtvis publiken att ta del av det som kulminerar i form av Helsingborg Guitar Festival.

Helsingborg Guitar Festival görs i samarbete med Musik i Syd. Så här säger Susanne Rydén, VD Musik i Syd, om festivalen:
– Sedan flera år tillbaka har Musik i Syd ett gott och framgångsrikt samarbete kring Helsingborg pianofestival. Att fortsätta utvecklingen med en festival som fokuserar på gitarren känns både självklart och inspirerande. Vi ser redan hur satsningen fyller ett behov såväl regionalt som nationellt och gläds åt att presentera ett varierat program med stjärnsolister inom olika genrer.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.