Channeln nominerad till Magasinet Skånes kulturpris

Magasinet Skåne utser årligen ett antal vinnare i sin tävling Årets Bästa där de uppmärksammar företag och människor som de anser gör regionen till en bättre plats. Musik i Syd Channel är, tillsammans med Norrvikens Trädgårdar 100 år och utställningen Hilma af Klint (Moderna Museet), nominerade i kategorin Årets bästa kultur. Det är tidningens läsare som avgör vem som bör nomineras i de olika kategorierna, vilket vi såklart tycker är extra roligt.

”Vi är stolta över att i en svår tid kunna presentera ett så starkt startfält av människor och företag som verkligen gör Skåne till en bättre plats!” kommenterar magasinet de nominerade.

Nu ser vi spänt fram emot att se vem magasinets egen jury utser som vinnare i tävlingen, vilket sker den 2 december kl 12.00 på Magasin Skånes Facebooksida. Men vinnare eller ej, så är vi fortfarande mäkta stolta och glada över nomineringen som vi ser som ett bevis på att det vi gör är viktigt. Nu mer än någonsin, när tillgången till kulturevenemang är mycket begränsad och vi avråds från att ta oss ut bland folk, finns det ett behov av att kunna titta på konster och föreställningar digitalt.

 

 

Om man vill läsa mer om tävlingen och samtliga nominerade i tävlingen kan man gå in på Magasinet Skånes hemsida och ta reda på var man kan köpa tidningen.

Artikel

Musikens plats i vårdens korridorer

”Vi måste greppa tag i det tvärpolitiska engagemanget för att faktiskt driva de här frågorna, lite pretentiöslöst tillsammans. Det tycker jag är en viktig del, och jag försöker göra det också.” Det är viktigt att lyfta fram och uppmärksamma forskning som stödjer musikens effekter i hälso- och sjukvården, det var en av de slutsatser som panelen för ett av Musik i Syds seminarier kom fram till under förra veckans Folk och Kultur. Men det behövs också tvärpolitiskt samarbete, idéutbyte och inte minst tålamod. Panelen, som bestod av Ulrika Gudmundsson Schönberger (projektledare Musik i Syd), Ola Björgell (regionöverläkare Lunds universitetssjukhus), Eva Johnsson (KD, Region Kronoberg) och Ulrika Lind (moderator/strateg kultur och samhälle), var överens om betydelsen av musik och kultur i vårdsammanhang, och vilken resurs det kan vara. Sedan många år arbetar Musik i Syd med att skapa livskvalitet för personer inom vård och omsorg genom ett subventionerat utbud till äldrevården. 2021 grundades ett utvecklingscentrum, Musik i vård-omsorg-hälsa, som idag har stöd av både Region Skåne och Region Kronoberg. Seminariepubliken fick veta mer om musikens positiva effekt på människors välbefinnande, både förebyggande och uppföljande. Arbetet bedrivs både genom konsertutbud, anpassade produktioner och flera pilotprojekt och sker i nära samverkan med hälso- och sjukvården.  Vi försöker så långt det är möjligt hitta vägar för följeforskning till projekten för att befästa resultaten med evidens. Med avstamp i forskningsprojektet Digitala Kulturmöten resonerade panelen om musikens viktiga plats i vårdens korridorer och kom fram till några slutsatser om hur vi kan fortsatt kan finna acceptans och mer utrymme för musiken som en resurs inom hälso- och sjukvården:  

Läs hela inlägget

15 februari 2023

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.