Channeln nominerad till Magasinet Skånes kulturpris

Magasinet Skåne utser årligen ett antal vinnare i sin tävling Årets Bästa där de uppmärksammar företag och människor som de anser gör regionen till en bättre plats. Musik i Syd Channel är, tillsammans med Norrvikens Trädgårdar 100 år och utställningen Hilma af Klint (Moderna Museet), nominerade i kategorin Årets bästa kultur. Det är tidningens läsare som avgör vem som bör nomineras i de olika kategorierna, vilket vi såklart tycker är extra roligt.

”Vi är stolta över att i en svår tid kunna presentera ett så starkt startfält av människor och företag som verkligen gör Skåne till en bättre plats!” kommenterar magasinet de nominerade.

Nu ser vi spänt fram emot att se vem magasinets egen jury utser som vinnare i tävlingen, vilket sker den 2 december kl 12.00 på Magasin Skånes Facebooksida. Men vinnare eller ej, så är vi fortfarande mäkta stolta och glada över nomineringen som vi ser som ett bevis på att det vi gör är viktigt. Nu mer än någonsin, när tillgången till kulturevenemang är mycket begränsad och vi avråds från att ta oss ut bland folk, finns det ett behov av att kunna titta på konster och föreställningar digitalt.

 

 

Om man vill läsa mer om tävlingen och samtliga nominerade i tävlingen kan man gå in på Magasinet Skånes hemsida och ta reda på var man kan köpa tidningen.

Konsert på demensboende
Okategoriserad

Musik i Syd lanserar nytt utvecklingscentrum inom vård, omsorg och hälsa

Regional satsning på nytt utvecklingscentrum för musik inom vård, omsorg och hälsa! Musik i Syd har under drygt 25 år arbetat med musik inom vård och omsorg som en del i verksamhetens uppdrag för att bidra till ett tillgängligt och jämställt musikliv. Nu tar den regionala musikinstitutionen steget och grundar ett utvecklingscentrum i nära samverkan med hälso- och sjukvården. – Pandemin har ytterligare accentuerat behovet av kultur i livets alla skeden för livskvalitet och gemenskap, men också som läkande och utvecklande kraft. Forskning och erfarenhet visar på hälsofrämjande effekter inom en mängd områden, samtidigt som behovet av evidens är stort. Forskning blir därför ett av utvecklingscentrums viktiga ben tillsammans med kompetensutveckling, delaktighet och digitalisering, säger Musik i Syds vd Susanne Rydén. Genom samverkan med aktörer inom kultur, forskning och utbildning som t ex Betaniastiftelsen, Lunds universitet och Linnéuniversitetet samt enheter inom vårdsektorn, andra kulturinstitutioner, musiker med flera, bidrar satsningen till att utveckla hälsofrämjande metoder och stärka människors rätt till kultur, oavsett sjukdom eller begränsad rörlighet. Forskningsresultatet från den nyligen genomförda studien Digitala kulturmöten i samarbete mellan Musik i Syd, Betaniastiftelsen och Göteborgs Universitet utgör en viktig bas rörande digitaliseringens viktiga roll för tillgänglighet. Kulturnämndens ordförande i Region Skåne, Magnus Lunderquist: – Vill vi att fler skall få ta del av musikens hälsofrämjande effekter så behöver vi fortsätta arbetet med att utforma och anpassa fler produktionsätt som sedan kan implementeras i vården. Därför stödjer Region Skånes kulturnämnd etableringen av ett utvecklingscentrum för musik i vård, omsorg och hälsa. Musik i Syds mångåriga erfarenhet har visat hur musiken väcker positiva känslor, återskapar minnen och bidrar till både lugn och trygghet. – Som patient är man ofta i ett underläge och vi turas alla om att vara patient då och då genom livet. Musiken har en fantastisk kraft och välkomnar alla, oavsett vem en är. Det blir därför så magiskt bra att öppna dörrarna till detta absoluta välkomnande i hälso- och sjukvården just med musik, säger Ola Björgell, regionöverläkare och funktionsansvarig Likarätt i Region Skåne. Förutom Musik i Syds ordinarie verksamhet inom äldreomsorg finns sju pilotprojekt klara för att genomföras under 2021. Däribland ett tvärvetenskapligt projekt om musiken som helande kraft för ungas existentiella hälsa Break the silence, Musik på akut- och röntgenmottagningar på SUS Malmö i samarbete med Malmö Opera liksom Musik inom rättspsykiatrin i samarbete med Linnéuniversitetet. Läs mer på Musik i vård, omsorg, hälsas sida.

Läs hela inlägget

15 mars 2021

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.