Snart kan akutpatienterna höra lugnande musik i väntrummet!

Forskning visar att lugn och behaglig musik bidrar till att sänka kortisolutsöndringen i våra kroppar, så att stressen minskar. Stress påverkar oss negativt både på kort och lång sikt, och på en akutmottagning kan både patienter och anhöriga vara utsatta för svår stress. Konsertprogrammet Musik i väntrum – ro för själen, som under våren ska visas på tv-skärmar på SUS akut- och röntgenmottagningar, är ett försök att genom musik skapa en miljö som upplevs som mindre stressframkallande.

Programmet har tagits fram av Musik i Syd och Malmö Opera och musiken framförs av sångare och musiker från Malmö Opera. Alla medverkande har bidragit med musik de själva lyssnar till i stressade och svåra situationer.

Programmet består av tjugo verk och innehåller musik av kompositörer som W.A. Mozart och Claude Debussy och även  samtida kompositörer som Tobias Broström och Benny Andersson. Som en länk genom föreställningen medverkar Marianne Mörck med citat om musikens kraft.

– Vi ser det som ett väldigt angeläget projekt. Musiken är en viktig del för att kunna erbjuda en trivsam och välkomnande miljö från första stund när man som patient kommer in i ett väntrum, säger Ola Björgell, regionöverläkare.

Än så länge är det ett pilotprojekt, men förhoppningen är att konsertprogrammet ska kunna spridas vidare.

– Det hade varit underbart om den här typen av verksamhet skulle kunna bli permanent. Vi har redan planer på att göra en barnföreställning för barnakuten. Kanske inte med samma lugnande musik, utan mer något som avleder, säger producent och projektledare, Ulrika Gudmundsson Schönberger.

”… Musiken är en viktig del för att kunna erbjuda en trivsam och välkomnande miljö från första stund när man som patient kommer in i ett väntrum.” Ola Björgell, regionöverläkare

Artikel

Alva Holm är vinnare av Solistpriset 2022!

Violinisten Alva Holm från Köpenhamn är vinnare i finalen i Kungl. Musikaliska Akademiens tävling Solistpriset. De tävlande finalisterna framförde några av musikhistoriens största solistverk tillsammans med Göteborgs Symfoniker och dirigent Cathrine Winnes. Alva Holm framförde Felix Mendelssohns fiolkonsert. – Det känns overkligt just nu – men jätteroligt. En otrolig upplevelse. Tack till alla! Och tack till den fantastiska orkestern, säger solistprisvinnaren. Juryns motivering lyder: ”Med musikalisk övertygelse, teknisk briljans och total närvaro fångar Alva Holm publiken från första ton. Genom en helgjuten tolkning dras vi in i en musikalisk andning som får oss att glömma tid och rum. Det är med stor spänning och stolthet som vi ser fram emot att följa Alvas fortsatta musikaliska resa i Sverige och internationellt.” För vinnaren ingår en turné arrangerad av Musik i Syd samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Vinnaren får även en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester, en solistturné med Norrbottens kammarorkester och ytterligare en solistturné med Musica Vitae. I priset ingår även en rad inspelningar och sändningar med Sveriges Radio P2. Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Rosenborg Gehrmans Stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus, Musica Vitae och Norrbottensmusiken bidrar till priset.

Läs hela inlägget

5 februari 2022

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.