Bli vår nästa Ensemble in Residence!

Ensemble in Residence är ett sätt för unga professionella frilansande musiker att få stöd i starten av en professionell karriär. Nu är ansökan inför 2022 öppen – och responsen från tidigare ensembler är översvallande:

”Det har skapat möjligheter som vi inte hade fått själva.” 
Hanna Blomberg för ensemblen Trio Wolski.

För andra gången är det dags att utse en ung sydsvensk ensemble som under 1,5 år får åtnjuta ett residensskap. Musik i Syd bidrar under denna tid med kompetens, nätverk, kunskap och stöd – och skapar därigenom förutsättningar för en nationell och internationell etablering. 2019 utsågs två ensembler, Trio Wolski och POST-SUN-VISION, som i nästan två år haft sitt residens hos Musik i Syd.

Ansökan är öppen till 31 januari.

Läs mer om hur din ensemble kan bli nästa Ensemble in Residence

 

Artikel

Alva Holm är vinnare av Solistpriset 2022!

Violinisten Alva Holm från Köpenhamn är vinnare i finalen i Kungl. Musikaliska Akademiens tävling Solistpriset. De tävlande finalisterna framförde några av musikhistoriens största solistverk tillsammans med Göteborgs Symfoniker och dirigent Cathrine Winnes. Alva Holm framförde Felix Mendelssohns fiolkonsert. – Det känns overkligt just nu – men jätteroligt. En otrolig upplevelse. Tack till alla! Och tack till den fantastiska orkestern, säger solistprisvinnaren. Juryns motivering lyder: ”Med musikalisk övertygelse, teknisk briljans och total närvaro fångar Alva Holm publiken från första ton. Genom en helgjuten tolkning dras vi in i en musikalisk andning som får oss att glömma tid och rum. Det är med stor spänning och stolthet som vi ser fram emot att följa Alvas fortsatta musikaliska resa i Sverige och internationellt.” För vinnaren ingår en turné arrangerad av Musik i Syd samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Vinnaren får även en solokonsert med Malmö SymfoniOrkester, en solistturné med Norrbottens kammarorkester och ytterligare en solistturné med Musica Vitae. I priset ingår även en rad inspelningar och sändningar med Sveriges Radio P2. Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska Akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Rosenborg Gehrmans Stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus, Musica Vitae och Norrbottensmusiken bidrar till priset.

Läs hela inlägget

5 februari 2022

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.