Camerata Nordica 22/23

Camerata Nordica 22/23

Camerata Nordica är Kalmar läns professionella kammarorkester. Den håller internationell toppkvalitet och räknas som en av Europas främsta inom sin genre, vilket gång efter annan bevisats, bland annat genom sin blomstrande konsertverksamhet med utsålda konserter i Sverige och utomlands och hyllade skivutgivningar.

Camerata Nordica är en del av Länsmusiken Kalmar Läns Musikstiftelse. Orkestern har sitt ursprung i Oskarshamnsensemblen som startades 1974. Under åren har orkestern haft flera namn bl.a. Camerata Roman. Sedan 2004 är namnet Camerata Nordica.

Utmärkande för orkestern är att den spelar utan dirigent och stående i en tät formation. Detta ger ensemblen en energi och ett samspel som tillsammans med en genomtänkt och kreativ programläggning blir en del av orkesterns speciella identitet. Orkestern består av ett 15-tal musiker, både fast anställda musiker och internationella frilansare som väljs från flertalet kammarmusikensembler, orkestrar eller vinnare av internationella tävlingar. För att få variation och dynamik i produktionerna väljs olika ledare till konserterna.

Orkestern har förutom turnéer i Sverige, gjort många utlandsturnéer. En viktig händelse i orkesterns historia var debuten på BBC Proms i London.

 

Mélodie Zhao & Camerata Nordica

Mélodie Zhao, piano

musik av Joseph Haydn, Henryk Mikolaj Górecki och Johannes Brahms

PERIOD 2–7 september 2022

PRIS 18.000 exkl. moms

Mélodie Zhao är en återkommande gästsolist hos Camerata Nordica. För denna säsong har Mélodie valt ett program som inleds med Joseph Haydn före mer moderna tongångar av den polske kompositören Henryk Mikołaj Górecki. Camerata Nordica  sedan konserten med Kurt Atterbergs fantastiska arrangemang av Brahms andra sextett för stråkorkester – ett mångfacetterat arrangemang från 1939 som avslöjar nya intressanta sidor av verket.

 

Resan till Italien

Sylvia Huang, ledning och violin

Théotime Voisin, kontrabas

musik av Giovanni Bottesini, Antonio Bazzini och Pjotr Tjajkovskij

PERIOD 14–20 oktober 2022

PRIS 18.000 exkl. moms

Både Sylvia Huang och Théotime Voisin har rykte om sig som fantastiska musiker, mästerliga på sina respektive instrument och med många internationella priser i bagaget. De är båda medlemmar i amsterdambaserade Concertgebouworkestern, Nederländernas mest kända och internationellt respekterade symfoniorkester.

Under denna Italienresa kommer ni bjudas på två verk av Giovanni Bottesini – ett för kontrabas och det andra för violin, kontrabas och stråkar. Sylvia kommer att framföra det virtuosa violinsolot Calabrese av Bazzini och kommer att avsluta programmet med den kända sextetten ”Souvenir de Florence” i arrangemang för stråkorkester.

 

I skuggan av ljuset – Musik och ljusshow

Camerata Nordica Chamber Ensemble

 

musik av W.A. Mozart, M. Richter, J. Sibelius, R. Strauss

PERIOD 4-13 november 2022

PRIS 15.000 exkl. moms (inkulsive teknik)

Omgivna av ljustuber i ett mörkt rum på Kalmar slott genomförde Camerata Nordica Chamber Ensemble en videostreamad konsert av Strauss Metamorfoser. Det blev inspirationen till I skuggan av ljuset. Ljussättningen tillförde något nytt och intressant till framförandet och gav det en spännande atmosfär vilket snart gjorde det uppenbart för oss att produktionen borde komma ut på turné. I första delen serveras man i vacker ljussättning en blandning av korta stycken som t.ex. Mozarts Adagio och Fuga i c-moll, utdrag ur Rachmaninovs första kvartett, folkmusikarrangemang och den samtida Max Richters ”On the nature of the daylight”.

Metamorfoser av Strauss får publiken uppleva efter paus. Sprungen ur känslan som uppstod efter Tysklands förödelse under andra världskriget blev det en av Richard Strauss sista kompositioner.

1990 hittade man i Schweiz vad man tror är ett utkast till Metamorfoser för två violiner, två viola, två cello och kontrabas. Det verkar som Strauss ändrade sig pga en beställning från Sacherstiftelsen och nu räknar man versionen för tjugotre instrumentalister som originalet. Rudolf Leopolds septettversion av Metamorfoser ses ändå som ett standardverk inom kammarmusikrepertoaren.

Tekniska förutsättningar: Byggtid 3 tim ink reptid.

Möjlighet till mörkläggning av lokalen. Inga övriga tekniska behov.

 

Distant Light

Kerson Leong, musikalisk ledning, violin

musik Ralph Vaughan Williams, Peteris Vasks, Jean Sibelius m.m.

PERIOD 25-30 november 2022

PRIS 18.000 exkl. moms

Den kanadensiske violinisten Kerson Leong bjuds nu för första gången in som ledare solist med Camerata Nordica. Om honom har det skrivits att han ”besitter ett naturligt ledarskap med en glödande karisma, en blandning av spontanitet och teknisk finess, elegans, fantasi och intensitet som känns igen redan från de första tonerna.”

Programmet är uppbyggt kring Petris Vasks violinkonsert ”Distant Light” som sedan det komponerades för två decennier sedan har blivit en modern klassiker. Kompositören har beskrivit det som ”en sång sprungen ur tystnad och som sedan åter flyter in i tystnaden, full av idealism och kärlek, stundom melankolisk, stundom dramatisk”.

 

Symfoniskt – Malin Broman & Camerata Nordica

Malin Broman, musikalisk ledning, violin

PERIOD 12-14 januari 2023

PRIS 25.000

Det är med stort nöje Camerata Nordica för första gången bjuder in violinisten Malin Broman som ledare och solist. För detta tillfälle utökas orkestern med träblås, brass och pukor vilket ger orkestern möjlighet att utforska en bredare repertoar än vanligt.

 

The French Touch

Pierre Fouchenneret, violin och musikalisk ledning

Théo Fouchenneret, piano

musik av bl.a Felix Mendelssohn och Johann Sebastian Bach

PERIOD 11-15 februari 2023

PRIS 18.000

Bröderna Pierre och Theo Fouchenneret är redan mycket välkända såväl i Frankrike som internationellt och detta blir deras premiär i Sverige. De har redan vunnit flertalet internationella tävlingar bland annat i Genève, Lyon och Bordeaux, och har en omfattande diskografi. I detta program framför de bl.a.  Mendelssohns dubbelkonsert för piano, violin och orkester.

 

Emil Jonason spelar Mozart & Lindström

Emil Jonason, klarinett

Colin Scobie, musikalisk ledning

musik av Emmy Lindström, Wolfgang Amadeus Mozart, Georges Bizet

PERIOD 4-8 mars 2023

PRIS 18.000

Emil Jonason har av internationell press omtalats som ”Klarinettens Yngwie Malmsteen”. Det har sagts att han ”har en rockstjärnas aura”, ”höjer ribban för vad som kan förväntas av en klarinett” och att han är ”en magiker som med sitt instrument bryter mot klassiska ideal”. Emil turnerar över hela världen och under säsongen 21/22 turnerade han med Camerata Nordica Chamber Ensemble. Under 22/23 återvänder Emil Jonasson för ett samarbete med den fulla orkestern.

Emil kommer att framföra sitt eget arrangemang av Mozarts klarinettkonsert omarbetad för stråkorkester liksom den kritikerhyllade konserten för klarinett, stråkar och slagverk av Emmy Lindström.

 

Pianokvintett Bartók – Brahms

Camerata Nordica Chamber Ensemble 

Musik av Béla Bartók och Johannes Brahms

PERIOD 24 mars – 2 april 2023

PRIS 12.000

Under säsongen 22/23 kommer Camerata Nordica Chamber Ensemble att utforska pianorepertoaren, inledningsvis pianokvintetterna av Béla Bartók och Johannes Brahms.

Béla Bartók påbörjade arbete med sin pianokvinett i C-dur oktober 1903 i Berlin, inte långt efter sin examen från Lisztsakademin i Budapest. Vid denna tid var hans musik starkt påverkad av Richard Strauss. Samtidigt började Bartók också att utforska ett nationellt tonspråk som ett sätt att uttrycka sin egen starkt hållna ungerska identitet. Spänningen mellan hans stilistiska förfäder och en önskan att skapa något nytt kännetecknar stora delar av kvintetten.

Brahms pianokvintett är ett verk med flera liv – först skrevs det som stråkkvintett, därefter för två pianon. På inrådan av Clara Schumann och Herman Levi skrev Brahms slutligen om stycket för pianokvintett och många anser idag att denna slutliga version är ett av genrens stora mästerverk.

 

Klarinettkvintett – releaseturné

Camerata Nordica Chamber Ensemble & Emil Jonason

Wolfgang Amadeus Mozart – Klarinettkvintett

Johannes Brahms – Klarinettkvintett

PERIOD enligt överenskommelse

PRIS 12.000

W. A. Mozart var den förste att sammanföra stråkkvartetten och klarinetten. Klarinettkvintetten var tillägnad klarinettisten och klarinettmakaren Anton Stadler som spelade en viktig roll i utvecklingen av instrumentet. Därför refererar man ofta till verket som Stadlerkvintetten. När Johannes Brahms ett sekel senare skulle skriva sin klarinettkvintett fanns endast ett fåtal verk för denna besättning, vilket gjorde Mozarts Stadlerkvintett till den självklara inspirationskällan.

Klarinettkvintetten är ett av de mest hyllade verken i Brahms repertoar och en av klassikerna på kammarmusikrepertoaren.

 

 

 

Fakta

Ensemble

Producent

Övrigt

Här presenteras vår kammarmusikkatalog Legato där vi valt ut produktioner som kammarmusikarrangörer kan beställa till ett subventionerat arrangörspris. Utbudet speglar den enorma bredd som finns inom kammarmusiken och innehåller tidig, klassisk och nutida musik i olika konstellationer. Alla ideella kammarmusikarrangörer i Skåne och Kronoberg är varmt välkomna att beställa ur katalogen. I arrangörspriset ingår resor, hotell samt digitala affischer och programblad med verkkommentarer.

Beställningar ur kammarmusikutbudet 22/23 ska vara oss tillhanda senast den 25 februari 2022. Ni beställer från er regionala musikinstitution. För arrangörer i Skåne och Kronoberg görs därför beställningar av Musik i Syd.

Observera att alla priser i denna katalog är grundpriser d.v.s. 25 % moms tillkommer.

För pressbilder för separata Camerata Nordica-produktioner, kontakta lovisa.feywalltin@musikisyd.se

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.