Mats Edén och Tina Quartey

I mer än trettio år har Mats Edén och Tina Quartey samspelat, improviserat, lekt och experimenterat. Ett tätt sväng och en intuitiv uppkoppling på en närmast telepatisk nivå tar dansrytmerna till extatiska höjder.

Mats Edén med rötterna i Värmland är en av våra absolut främsta spelmän, både som solist, i grupp och som kompositör. Mest känd är han kanske från det progressiva folkmusikbandet Groupa men dyker ständigt upp i nya konstellationer. Han är också en hett eftertraktad dansspelman. 2019 fick han Zornmärket i guld för sitt spel på fiol och durspel (litet dragspel).

Tina Quartey är något av en slagverkspionjär inom den svenska folkmusiken och har introducerat instrument som berimbau och shékere i grupper som Filarfolket och Groupa. Med sin fördjupning i slagverkrstraditioner från Brasilien och Kuba har hon sammanflätat rytmiska element från dessa med de svenska dansrytmerna och hittat sitt alldeles egna melodiösa och lyhörda slagverksspel. Tina tog nyligen emot priset som Årets Traditionsbärare på Folk & Världsmusikgalan 2020.

Mats och Tinas platta »Vägen In« från 2004 är en pärla som fortsätter att inspirera unga folkmusiker. Nu är det snart dags för en uppföljare!

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.