Break the silence

Break the silence

Break the Silence är ett tvärsektoriellt pilotprojekt i samverkan med Betaniastiftelsen, om musiken som helande kraft i ungas existentiella hälsa. Utgångspunkten är en konsert med gospelkören One Nation under ledning av Jonas Engström tillsammans med nyskrivna låtar på temat mod, tröst och egenvärde av och med artisten Lollo Fält. Författaren och komikern Jonas Helgesson medverkar med korta och tänkvärda betraktelser mellan musikinslagen och i föreställningen möter vi även psykoterapeuten Maria Sundblom Lindberg.

Ett första projekt genomfördes i en skola inom vårt verksamhetsområde under Skåneveckan för psykisk hälsa, den 4-10 oktober 2021. Skolan hade förberetts inför konserten genom besök i klasserna av några av musikerna, då korta fraser ur sångtexterna samt enkla rörelser övades in. Konserten blev en stor upplevelse med aktiv delaktighet från eleverna, men genererade också starka reaktioner när musiken trängde igenom murar. Planering och uppföljning ägde rum i nära samarbete med skolan och involverade professionell kompetens från psykiatri, psykoterapi och själavård. I mars 2022 genomfördes en uppföljande föreställning publikt i Blå hallen, Höganäs på beställning av Höganäs kommun.

Projektet utvärderas löpande och i nuläget pågår ett utvecklingsarbete som även inkluderar pedagogiskt material som stöd för både unga deltagare som pedagoger för att möta såväl projektets efterfrågan som behov.

Kontaktpersoner

Ulrika Gudmundsson Schönberger

Projektledare utvecklingscentrum för Musik i vård • omsorg • hälsa

En teaser från konserten hösten 2021:

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.