Musica Vitae 21/22

Musica Vitae är orkestern som tar livets musik till den enskilde lyssnaren. Med stringent elegans hanterar de 15 stråkarna konstmusikens alla världar. Här ryms barock och romantik likväl som modernism och samtida musik från olika genrer. Att lyssna till Musica Vitae är intimt och nära, storslaget och färgsprakande dramatiskt. Med konstnärlige ledaren Benjamin Schmid i spetsen presenterar ensemblen okonventionella musikaliska kombinationer och knyter ständigt nya kontakter med ledande solister, musiker och tonsättare, världen över.

Musica Vitae framträder på små och stora scener i Sverige och utomlands. 2018 turnerade orkestern till både Schweiz och Japan och orkesterns mångsidiga repertoar syns, hörs och recenseras regelbundet i både digital och tryckt media. Missa inte chansen att gästas av Sveriges mest spännande kammarorkester!

Foto: © Alexander Mahmoud

 

9+11 september 2021
Österrike : Tyskland

Benjamin Schmid, violin och konstnärlig ledning
Christian Lettner, trummor
Pris: 20.000 kr exkl. moms

Österrike och Tyskland har varit drivande i den klassiska musikens utveckling sedan 1600-talet och i denna konsert bjuder vi på både äldre och ny musik från dessa länder. Franz Schuberts Rondo och Max Bruchs konsert inleder konserten som sedan avslutas med nutida, jazzinspirerad musik av Friedrich Gulda och ett uruppförande av Florian Willeitner.

Violinisten Benjamin Schmid är från och med oktober 2020 ny konstnärlig ledare för Musica Vitae. Benjamin Schmid anses vara en av vår tids mest mångsidiga violinister.

24–25 oktober 2021
Solistprisvinnare Laura Michelin
Laura Michelin, flöjt
nn, harpa
Pris: 16.000 kr exkl. moms

Med motiveringen ”makalös kombination av briljant teknik, stor utstrålning och smittande spelglädje” vann Laura Michelin Solistpriset 2020. I denna konsert får ni höra henne tillsammans med Musica Vitaes stråkar och på programmet står bland annat Gunnar de Frumeries Pastoral svit.

6–8 november 2021
Fyra sista sånger
Amelia Jakobsson, sopran
Johan Ullén, piano
nn, Horn
Pris: 18.000 kr exkl. moms

Vier letzte Lieder, de sista sångerna Richard Strauss komponerade, framförs här i ett nytt arrangemang för sopran, stråkar, horn och piano. Dessa gripande och oändligt vackra sånger samsas med musik av bland annat Alma Mahler och konserten blir en stämningsfull stund i Allhelgonatid.

20–21 november 2021
Flamencons magi
Benjamin Schmid, violin och
konstnärlig ledning
Fuensanta la Moneta, flamencodans
Augustin Diassera, slagverk
Pris: 21.000 kr exkl. moms

Tillsammans med en av världens främsta flamencodansare, spanska Fuensanta la Moneta, bjuder vi på en helt unik konsert där musik av Domenico Scarlatti blandas med dans och slagverk, allt under ledning av Benjamin Schmid.

Observera att denna konsert kräver en scenyta på minst 8*8 meter.

12–13 december 2021
Musik i juletid
Hannes Öberg, baryton
Pris: 15.000 kr exkl. moms

Hannes Öberg är en av Sveriges mest lovande unga sångare och han är redan flitigt engagerad i Tyskland och på de svenska operahusen. Här bjuder vi på en stämningsfull konsert i juletid där våra mest älskade julsånger blandas med mer okända pärlor.

17–18 januari 2022
Byn
Vokalharmonin (12 sångare)
Blåsmusiker och slagverkare
Fredrik Malmberg, dirigent
Pris: 20.000 kr exkl. moms

Örjan Fahlströms nyskrivna stycke Byn bygger på Sara Lidmans genombrottsroman Tjärdalen. Med tydlig inspiration från jazzens tonspråk presenteras här ett fascinerande uruppförande där Musica Vitae musicerar tillsammans med några av nordens främsta jazzmusiker.

10+13 februari 2022
Violinissimo
Benjamin Schmid, violin och konstnärlig ledning
Linus Roth, violin
Dorota Siuda, violin
Pris: 20.000 kr exkl. moms

Violiner gånger tre! Här presenterar Musica Vitae Johann Sebastian Bachs sällan spelade konsert för tre violiner med Benjamin Schmid, Linus Roth och orkesterns egen konsertmästare Dorota Siuda som solister. Tyske Linus Roth är också solist i Mieczyslaw Weinbergs allt mer uppskattade violinkonsert och dessutom spelar orkestern Weinbergs kammarsymfoni och Dmitrij Sjostakovitjs Preludium och Scherzo.

5–6 mars 2022
Från barock till nutid
Robin Michael, cello och musikalisk ledning
Pris 17.000 kr exkl. moms

Robin Michael framträder regelbundet med några av världens främsta orkestrar och han är särskilt intresserad av tidig och nutida musik. I denna konsert leder han orkestern i barockmusik av bl.a. Matthew Locke och Jean-Philippe Rameau och vi får också höra nutida musik av Pierre Boulez. Dessutom är Robin Michael solist i Joe Cutlers cellokonsert, komponerad 2005.

19–20 mars 2022
Torleif Thedéen spelar ryskt

Torleif Thedéen, cello och musikalisk ledning
Pris: 19.000 kr exkl. moms

En av Sveriges största stjärnor på den internationella musikscenen återvänder till Musica Vitae för att spela musik av Pjotr Tjajkovskij och Dmitrij Sjostakovitj. Dessutom leder han orkestern i musik av Béla Bartók. Med sig har Thedéen Mstislav Rostropovitjs berömda Guadagnini-cello från 1783 som han numera disponerar.

7 + 9–10 april 2022
Benjamin Schmid spelar Paganini
Benjamin Schmid, violin och konstnärlig ledning
Pris: 20.000 kr exkl. moms

Vår konstnärlige ledare Benjamin Schmid tar sig här an en av de mest virtuosa violinkonserter som finns, Niccolò Paganinis Konsert nr 2 och han leder också orkestern i Antoni Dvořáks älskade Serenad och Wolfgang Amadeus Mozarts Divertimento i F-dur. Dessutom bjuder vi på musik av Joseph Lanner, tonsättaren som skapade Wienervalsen.

PRODUKTIONSBLAD
Ladda ner utskriftsvänlig PDF

PRESSBILDER
För pressbilder kontakta Lovisa Fey Walltin, kommunikatör

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.