Camerata Nordica

Camerata Nordica är Kalmar läns professionella kammarorkester. Den håller internationell toppkvalitet och räknas som en av Europas främsta inom sin genre, vilket gång efter annan bevisats, bland annat genom sin blomstrande konsertverksamhet med utsålda konserter i Sverige och utomlands och hyllade skivutgivningar.

Utan dirigent får ensemblen en energi och ett samspel som tillsammans med en genomtänkt och kreativ programläggning blir en del av orkesterns speciella identitet. Orkestern består av ett 20-tal musiker, både fast anställda musiker och internationella frilansare som väljs från världens olika kammarmusikensembler och orkestrar eller vinnare av internationella tävlingar. För att få variation och dynamik i produktionerna väljs olika ledare till konserterna. Program bestäms sedan i samråd med ledaren som många gånger också är solist.

Orkestern har förutom turnéer i Sverige, gjort många utlandsturnéer. Länder som besökts är bland andra Argentina, Brasilien, USA, Kanada, Estland, Italien, England och Wales. En viktig händelse i orkesterns historia var debuten på BBC Proms i London, världens största festival för klassisk musik.

I Kalmar län har orkestern en stark relation med sin publik och vill hjälpa till att stärka länets omfattande musikliv. Ensemblen har en prioriterad uppgift i att spela för och med unga från länet bl. a. i Klassisk melodifestival och Länsstråkorkestern för ungdomar.

 

”Nordic Suites”
Ledare och solist Colin Scobie, violin Manuel Vioque-Judde, viola
7-10 september 2020
Pris 18.000 kr exkl. moms

Inför säsongspremiären och den efterföljande konsertturnén i Europa har Camerata Nordica valt att fokusera på violan. Violan är central i den välkända sviten för violin och viola av Atterberg samt i ett hyllningsstycke till Rameau komponerad för viola och stråkorkester av Dobrinka Tabakova. Som en perfekt avslutning av premiärprogrammet framförs Griegs kända Holbergsvit. Solister under denna konsertserie är den skotske violinisten Colin Scobie, förstaviolinist i Maxwellkvartetten, samt franske violasolisten Manuel Vioque-Judde. Båda spelar regelbundet i orkestern och är därför ett naturligt val som solister.

Familjeopera lilla Trollflöjten
23–27 oktober 2020
Pris 18.000 kr exkl. moms

Under hösten 2019 producerade Camerata Nordica sin första familjeopera ”lilla Figaro” som inspirerats av ”Figaros bröllop”. Föreställningarna har uppskattats och det känns naturligt att göra detta till en tradition runt höstlovet. Säsongen 2020–2021 erbjuder Camerata Nordica ytterligare ett omarbetat stycke av Mozart som familjekonsert, nämligen ”lilla Trollflöjten”. Ett trevligt sätt att upptäcka eller återupptäcka operans värld tillsammans med hela familjen.

Cameratans kammarensemble spelar sextett Vol.2
Musiker ur Camerata Nordica
6–10 november 2020
Pris 10.000 kr exkl. moms

Medlemmarna i Camerata Nordicas sextett kommer regelbundet till Kalmar län för att medverka i orkesterns produktioner. Efter 2019 års framgångar med Brahms första sextett och “Souvenir de Florence” av Tjajkovskij fortsätter gruppen att utvidga repertoaren med den mognare andra sextetten av Brahms samt den vackra sextetten av Dvorak som är starkt inspirerad av slavisk folkmusik.

Melodie Zhao möter Camerata Nordica
Solist Melodie Zhao, piano
16-19 januari 2021
Pris: 18.000 kr exkl.moms

Den unga schweizisk-kinesiska pianisten Melodie Zhao är en regelbunden gäst hos Camerata Nordica och hennes framträdanden blir alltid en succé. Inför säsongen 2020-2021 har Melodie valt ett sällan spelat stycke av Franz Liszt för piano och stråkorkester, liksom den berömda dubbelkonserten av Sjostakovitj för piano, trumpet och stråkar. Orkestern kommer också att fortsätta att utvidga sin repertoar med kvartetter arrangerade för orkester såsom Dvořáks välkända amerikanska kvartett.

Giovanni Guzzo & Camerata Nordica
Ledare och solist Giovanni Guzzo, violin
10–15 februari 2021
Pris 18.000 kr exkl. moms

Giovanni Guzzo, född i Venezuela, har etablerat sig som en av de mest mångsidiga och karismatiska musikerna i sin generation. Han spelar regelbundet på några av världens mest prestigefyllda scener och festivaler, som Wigmore Hall, Lincoln Center i New York, BBC Proms i London, Salzburg och Verbier festivalerna; tillsammans med några av dagens ledande dirigenter som Sir Simon Rattle. Sedan 2016 är Giovanni en av Camerata Nordicas återkommande ledare, hans val av repertoar och hans utstrålning på scenen är alltid mycket uppskattad av publik och musiker.

”A taste of Italy”
Ledare och solist Sylvia Huang, violin
Théotime Voisin, kontrabas
26–30 mars 2021
Pris 18.000 kr exkl. moms

Théotime och Sylvia är två unga musiker från symfoniorkestern vid Concertgebouw i Amsterdam. Båda är mästare på sina instrument och flerfaldiga prisvinnare. Det spännande programmet ger oss möjlighet att presentera kontrabasen som soloinstrument i Bottesinis “Gran Duo” på ett sätt som publiken förmodligen aldrig tidigare upplevt. Många kompositörer har sitt ursprung i Italien. Det är därför naturligt att inkludera verk av Paganini och Puccini tillsammans med “Souvenir de Florence” av Tjajkovskij, här i ett arrangemang för stråkorkester.

Cameratans kammarensemble spelar violakvintetter
Musiker ur Camerata Nordica
15–19 april 2021
Pris 10.000 kr exkl. moms

Flera kompositörer har gjort försök att skriva musik för stråkkvintett med två viola. I repertoaren, som sällan framförs, finns verk av Beethoven, Dvořák, Brahms, Mozart, Bruckner m. fl. I detta program har vi valt några av genrens mästerverk tillsammans med de välkända violakvintetterna av Mozart och Brahms. Orkestern uppmärksammar också kompositören Dobrinka Tabakova och hennes violakvintett “Organum Light”, skriven 2014, en övernaturligt vacker meditation över en medeltida sång.

PRODUKTIONSBLAD
Ladda ner utskriftsvänlig PDF

PRESSBILDER
> Ladda ner pressbild för tryck (jpg)
(© Jonas Lindström Studio)
> Ladda ner pressbild för webb (jpg)
(© Jonas Lindström Studio)

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.