La Strada – Musik Av Nino Rota

Nino Rota är djupt förknippad med filmmusik och inte minst som Federico Fellinis parhäst och musikalisk musa. Rotas musik är en genre i sin egen rätt. Man skulle kunna benämna den melankolisk cirkusjazz med fria utflykter i tid och rum. Genom allt, som en röd tråd, löper den italienska operans och folkmusikens stora kärlek till melodi.

Rota och Fellini kompletterade varandra väl i skildringen av det tragikomiska i människans existens. Vackert, groteskt, lekfullt och melankoliskt på en och samma gång.
La Strada är ett band som leds av gitarristen och kompositören Peter Nylander. Fem musiker med olika bakgrunder och röster möts här för att med omsorg och lekfullhet förvalta en del av filmhistoriens mest älskade verk. Cellon, dragspelet och gitarren väver sig igenom essenserna av Rotas orkestermusik uppbackade av en jazzig
rytmsektion. Tillsammans fångar La Strada alla hörn av Nino Rotas gränslösa palett.

Lisa Långbacka, accordeon, ypperlig som improvisatör och instrumentalist men allt starkare som kompositör i lika äventyrliga som framgångsrika sammanhang. Förankrad i folkmusiktradition men inspirerad av bland annat tango, jazz, irländskt och körmusik. Kompositioner för Nobelprisbanketten och Musica Vitae och norska Trondheimsolisterna.

La Strada är en del av Bionalen i Kristianstad.

Föreställningen kommer att äga rum i Malmö på Palladium 8 oktober kl 19.00

La Strada:
Peter Nylander – gitarr
Svante Henryson – cello
Lisa Långbacka – dragspel
Ingrid Schyborger – kontrabas
Peter Danemo – trummor & slagverk

Foto: Pål Svenre

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.