Scen ur föreställningen Försoning med två skådespelare

Försoning

På ett äldreboende i Örkelljunga i Skåne uppmärksammade personalen att en del sånger från de boendes barn- och ungdomsår inte enbart triggade ljusa minnen hos de äldre. Svåra saker kom upp och behövde bearbetas. Två aktivitetsombud från boendet och Musik i Syds utvecklare för Musik i vård • omsorg • hälsa sammanstrålade i en utvärdering kring detta för att hitta sätt att behandla dessa minnen genom just det som triggade känslorna – musiken.

Under och efter musikstunder på ett äldreboende lät vi regissör Annika Kofoed samtala med de äldre om minnen kring, och reaktioner på, de sånger som framförts, företrädelsevis från 30-och 40-talen. Många fina historier berättades, men även hur man som barn upplevt andra världskriget. Det kom upp en hel del högst privata saker som behandlade sviken kärlek och splittrade familjer.

Utifrån dessa samtal, tillsammans med kända gamla musikaliska örhängen som i kontexten får en helt ny innebörd, har vår föreställning Försoning vuxit fram. En berättelse om att man är sitt jag genom alla åldrar och att obearbetade sorger växer till stora knutar inom oss om vi inte pratar om dem.

Kontaktpersoner

Ulrika Gudmundsson Schönberger

Projektledare utvecklingscentrum för Musik i vård • omsorg • hälsa

Scen ur föreställningen Försoning med två skådespelare

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.