Musica Vitae

Musica Vitae är orkestern som tar livets musik till den enskilde lyssnaren. Med stringent elegans hanterar stråkmusikerna konstmusikens alla världar. Här ryms barock och romantik likväl som modernism och samtida musik från olika genrer. Att lyssna till Musica Vitae är intimt och nära, storslaget och färgsprakande dramatiskt. Från hösten 2020 blir världsviolinisten Benjamin Schmid ny konstnärlig ledare och med honom i spetsen kommer ensemblen presentera både traditionella och okonventionella musikaliska kombinationer och knyta nya kontakter med ledande solister, dirigenter och tonsättare, världen över.

Musica Vitae framträder på små och stora scener i Sverige och utomlands. 2018 turnerade orkestern till både Schweiz och Japan och 2020 spelar man på festivalen Alba Nova i Belgien. Orkesterns mångsidiga repertoar syns, hörs och recenseras regelbundet i både digital och tryckt media.

 

3–6 september 2020 • Händelser vid Ecksträsk
Vokalharmonin (12 sångare)
Blåsmusiker och slagverkare
Fredrik Malmberg, dirigent
Pris: 20.000 exkl. moms

Örjan Fahlströms nyskrivna stycke Händelser vid Ecksträsk bygger på Sara Lidmans genombrottsroman ”Tjärdalen”. Med tydlig inspiration från jazzens tonspråk presenteras här en fascinerande föreställning där Musica Vitae musicerar tillsammans med några av Nordens främsta jazzmusiker.

19–20 september 2020 • Torleif Thedéen spelar ryskt
Torleif Thedéen, cello och musikalisk ledning
Pris: 19.000 exkl. moms

En av Sveriges största stjärnor på den internationella musikscenen återvänder till Musica Vitae för att spela musik av Tjajkovskij och Sjostakovitj. Dessutom leder han orkestern i musik av Béla Bartók. Med sig har Thedéen Mstislav Rostropovitjs berömda Guadagnini-cello från 1783 som han numera disponerar.

22–25 oktober 2020 • Benjamin Schmid spelar Beethoven
Benjamin Schmid, violin och konstnärlig ledning
Christian Lettner, trummor
Pris: 19.000 exkl. moms

Världsviolinisten Benjamin Schmid, som här gör sin första konsert som konstnärlig ledare för Musica Vitae, firar att det är 250 år sedan Beethoven föddes med att spela dennes två romanser för violin och orkester. Dessutom visar Benjamin sin musikaliska bredd genom att också spela Sabina Hanks jazzinspirerade violinkonsert. Utöver detta leder han också orkestern i Mozarts Eine kleine Nachtmusik.

13–15 november 2020 • Sinfonia
Malin Broman, violin och musikalisk ledning
Daniel Eklund, viola
Pris: 18.000 exkl. moms

En av Sveriges främsta tonsättare, Daniel Börtz, har skrivit en Sinfonia för stråkorkester som på denna konsert uruppförs av Malin Broman och Musica Vitae. Dessutom bjuder vi på Mozarts Sinfonia Concertante där orkesterns egen stämledare, Daniel Eklund, är solist tillsammans med Malin Broman.

13–16 december 2020 • Musik i juletid
Karolina Bengtsson, sopran
Pris: 15.000 exkl. moms

Det unga stjärnskottet Karolina Bengtsson, som gjorde succé med Musica Vitae 2018, gästar orkestern för en stämningsfull konsert i juletid. Våra mest älskade julsånger blandas med mer okända pärlor.

16–20 januari 2021 • Rokoko
Daniel Tengberg, cello
Pris: 16.000 exkl. moms

I denna konsert bjuder vi på Rokoko från tre århundraden. Tjajkovskijs Rokokovariationer samsas med Stravinskijss Pulcinella, som bygger på Pergolesis musik. Solist är Musica Vitaes egen solocellist Daniel Tengberg. Dessutom spelar orkestern ”äkta” rokoko-musik signerad Anders Wesström och det blir också ett uruppförande av Andrea Tarrodi.

6–7 februari 2021 • De stora mästerverken
Benjamin Schmid, violin och konstnärlig ledning
Christian Ihle Hadland, piano
Pris: 20.000 exkl. moms

Musica Vitae tillsammans med vår konstnärliga ledare Benjamin Schmid och den norske stjärnpianisten Christian Ihle Hadland presenterar här ett program med tre riktiga portalverk inom den klassiska musiken. En pianokonsert av W.A. Mozart, Elgars Serenad och Tjajkovskijs Souvenir från Florens. Dessutom blir det musik av Amanda Maier Röntgen.

17–18 februari 2021 • 200 år av klarinett
Emil Jonason, klarinett
Pris: 18.000 exkl. moms

Här bjuder vi på två ytterligheter av den moderna klarinettens liv, från instrumentets födelse i form av Mozarts älskade klarinettkonsert och dess levnadsbana fram till Emmy Lindströms verk, komponerad 226 år senare. Lindströms klarinettkonsert, ”At the hills of Hampstead Heath”, uruppfördes av Emil Jonason 2016 och hyllades av både kritiker och publik.

11–15 mars 2021 • Med rötter i folkmusiken
Anna Petrini, blockflöjt
Johan Bridger, slagverk
Pris: 18.000 exkl. moms

Tillsammans med två av Sveriges främsta musiker spelar vi verk som alla har folkliga rötter. Sibelius Rakastava-svit samsas med Janáčeks Idyll för stråkorkester. Dessutom blir det Sverigepremiär för den finska tonsättaren Lotta Wennäkoskis verk Zeng, som inspirerats av ungersk folkmusik.

25–28 mars 2021 • Music Please
Malin Broman, violin och musikalisk ledning
Ruby Hughes, sopran
Pris: 21.000 exkl. moms

Brittisk och amerikansk musik blir det i denna konsert där Malin Broman återvänder till Musica Vitae tillsammans med sopranen Ruby Hughes. Vaughan-Williams underbart vackra Lark Ascending, sånger av Frank Bridge och musik av Ruth Crawford står på programmet. Dessutom bjuder vi på ett uruppförande av brittiskan Helen Grime, en av världens mest efterfrågade tonsättare idag.

17–18 april 2021 • Kända och okända verk av mästare
Benjamin Schmid, violin och konstnärlig ledning
Ariane Haering, piano
Pris: 20.000 exkl. moms

Tillsammans med Benjamin Schmid fortsätter vi att framföra den klassiska musikens mest älskade stycken, denna gång Tjajkovskijs Serenad för stråkar. Vid sidan av detta spelas musik av ytterligare två mästare, Mendelssohn och Mozart, men i deras fall är det lite mer okända verk; Mendelssohns dubbelkonsert och Mozarts ofullbordade konsert för violin och piano.

28 april–9 maj 2021 • Sofia Karlsson och Musica Vitae
Sofia Karlsson, sång och gitarr
Pris: 20.000 exkl. moms

Missa inte detta unika tillfälle då vi tillsammans med en av våra mest folkkära artister, den flerfaldigt grammisbelönade Sofia Karlsson, bjuder på några av hennes mest älskade vistolkningar och sånger.

PRODUKTIONSBLAD
Ladda ner utskriftsvänlig PDF

PRESSBILDER
> Ladda ner pressbild för tryck (jpg)
> Ladda ner pressbild för webb (jpg)

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.