Trumattack!

Trumattack startade som ett normkritiskt utvecklingsprojekt av UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum 2016 och går numera att beställa som Skapande skola i Skåne och Kronoberg. Här testade vi nya vägar för att lättare kunna hitta och inkludera dem som sitter på stor musikalisk förmåga, och andra för vår unga publik viktiga egenskaper, men kanske saknar vårt språk, våra nätverk och kontakter. 

Beställ Trumattack

Från 2018 går Trumattack att beställa som Skapande skola och från 2019 även som Skapande förskola. Välj mellan olika tvåspråkiga duos och rytmer från världens olika hörn.

Trumattack 2016: Anna-Karin Henrell, Yoyannys Montero,Salwan Ibrahim Khodajer, Emil Sjunnesson, Fernando Massino, Tomas Jimeno och Ida Bergström Forsberg under kristallkronan på Palladium, foto: Anna Brånhede

2018: Hannah & Bakary

Stark efterfrågan på afrikanskt-svenskt ledde i maj 2018 till en ny duo: Bakary Mbengue (Senegal och Hanna Ringdahl (Sverige). När de träffades på Palladium Malmö för ett första rep och fotografering hade de båda med sin bebisar.

Hanna Ringdahl och Bakary Mbengue, foto: Anna-Carin Fogelqvist

2017: Omar & Malin

I februari 2017 möttes våra nya trumattackare Omar  Mofleh och Malin Hilding för första gången i Malmö. Omar mötte vi upp vid Triangeln i Malmö, denna dag, dit han kom från Åstorp med sin mer svenskspråkige musikervän Ali Hussein. Därefter blev det ett möte av med projektledaren Anna-Carin Fogelqvist och konstnärlige ledaren Tina Quarty och en fotosession för vår utbudskatalog i fotograf Andreas Larssons studio. För ett år sedan fiskades Omar upp ur Medelhavet, nu bor han i Sverige. I Syrien var han en flitigt anlitad och känd slagverkare. 

Konstnärlig ledare

Tina Quartey

Tel: 0709-935070

Fördjupning: Trumattack

Ta del av dokumentationen av utvecklingsarbetet via ett temabrev och Annika Janssons filmer på vår digitala kanal Musik i Syd CHANNEL.

Trumattack! – Ett utvecklingsprojekt

Varje år står UNGA Musik i Syd bakom ca 2 000 konserter för barn och unga. Vi vet att vi därmed inte bara presenterar skickliga musiker, utan också skapar förebilder. Vi vill att vårt utbud ska representera alla barn i Sverige, bekräfta och validera mångfald. Som relativt homogen arbets- och urvalsgrupp har vi dock våra brister. I Trumattack! testar vi nya vägar och rutiner, så att vi lättare kan hitta och inkludera dem som sitter på stor musikalisk förmåga, och andra för vår unga publik viktiga egenskaper, men kanske saknar vårt språk, våra nätverk och kontakter.

Trumattack-kriterier:
  • Du är skicklig på ett eller flera slagverksinstrument.
  • Du vill möta barn och unga som publik.
  • Du ska inte ha ingått i Musik i Syds utbud tidigare.
  • Du måste bo i Skåne/Köpenhamn och Kronoberg.

Att kunna svenska är inget krav.

Du behöver inte heller ha någon musikutbildning i bagaget.

 

Vem står bakom Trumattack?

Anna-Carin Fogelqvist, projektledare UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum, känd för sitt tidigare projekt ”Vi slår på trummor inte på varann!” som gjorde succé på Segevångsskolan i Malmö 2013.

Tina Quartey, mentor och konstnärlig ledare, slagverkspionjär inom folk- och världsmusik, har studerat och inspirerats av traditioner från Kuba och Brasilien och varit med i en rad projekt, bland annat i det Stomp-inspirerade bandet Trumhinnorna som ingick i Vi slår på trummor inte på varann!.