Deltagare 5 november

Föredragshållare

Anna-HedarAnna Hedar 

Anna Hedar är jämställdhetskoordinator på Statens musikverk. Hon kommer att berätta om Musikverkets vision om kultur för alla och ett mångfaldigt, jämställt och gränsöverskridande musikliv, samt ge exempel på hur Musikverkets olika verksamheter bidrar till att skapa mer mångfald och jämställdhet i musiklivet.

 

 

Behrang_KianzadBehrang Kianzad 

Behrang Kianzad är styrelsemedlem och talesperson för Musiker Mot Rasism. Han är utbildad jurist och har sedan 2000 arbetat som journalist för svensk och internationell press. Hans bok med temat mångfaldsjournalistik har varit kursbok på många journalistutbildningar. Sedan 2010 driver han ett musik- och managementbolag med några av världens främsta artister inom elektronisk musik.

 

Camilla_LofCamilla Löf 

Camilla Löf är lektor i pedagogik vid Malmö högskola, institutionen barn, lärande och samhälle. Hennes forskning är inriktad på värdegrundsarbete inom pedagogiska verksamheter med särskilt fokus vid vilken syn på barn och unga som genomsyrar arbetet. I sin avhandling ”Med livet på schemat” (2011) undersökte hon ämnet Livskunskap i skolan och fann en rad olika varianter och definitioner. Under seminariet presenterar hon tillsammans med kollegan Ylva Holmström, en förstudie kring normer i UNGA Musik i Syds utbudskatalog.

 

Helena_CollertHelena Collert 

Helena Collert är skådespelare och regissör utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och Operahögskolan i Stockholm. Hon har bl a regisserat La Wally på Södertäljeoperan 2008 och Virka Trummor och Blåsa Basfiol – en musikföreställning om mångfald för barn på Scenkonst Sörmland 2015. Som ansvarig för Ensemble Flatteries samtliga föreställningar och konserter mellan 2000 och 2014 är barockmusiken den musikgenre hon känner bäst. 
 

Helena_SandstromHelena Sandström

Helena Sandström är skådespelare, regissör och dramatiker med en fil.kand. i socialantropologi samt en magister i skådespeleri från Stockholms Dramatiska högskola. Hon har arbetat bl.a. på Riksteatern, Radioteatern och inom fria grupper, ofta med politisk och normkritisk scenkonst. Helena har även varit projektledare på Dansens Hus, producerat ett antal feministiska kulturfestivaler samt varit verksamhetsledare för Stockholm Pride.  
 

Kevin_ShakirKevin Shakir 

Kevin Shakir är skribent och debattör med fokus på frågor om demokrati och mångkultur. Hans fokus ligger för närvarande på hur man inom PR och kommunikation, via sociala medier, kan skapa rum för ökad mångfald och inkludering, och har i detta syfte anlitats av bl a Malmö Live. Hans favoritsyssla utöver att kämpa för rättvisa är att vara sångare i indie-bandet Poplöst baserat i Malmö. 
  

Nadine_Al_khalidiNadin Al khalidi 

Nadin Al khalidi är frontfigur i det kritikerrosade världsmusikbandet Tarabband. Hon spelar även en hel del för barn och turnerar i skolor, bl a med den svensk-arabiska föreställningen Mahraba hej! I fjol tilldelades hon priset som årets traditionsbärare på Folk- och världsmusikgalan.  Hon är född och uppvuxen i Irak, där hon bl a studerade violin på musik- och balettskolan i Bagdad, innan hon som flykting kom till Sverige 2002. 

 

Tomas_Gunnarsson_GenusfotografenTomas Gunnarsson

Tomas Gunnarsson, mer känd som Genusfotografen, bloggar och föreläser om genustänk i bilder och normkritisk bildanalys. Utifrån exempel ur media, reklam och konst berättar han om hur bilder kan cementera snäva könsroller och konservera föråldrade maktstrukturer – eller förändra, spränga gränser och skapa större handlingsutrymme för både kvinnor och män, flickor och pojkar, och de som identifierar sig som varken eller.

 

 
Thomas_OlssonThomas Olsson 

Thomas Olsson är musikvetare verksam vid Lunds universitet där han föreläser i bland annat jazz, rock, filmmusik, musiksociologi och musikproduktion. Sedan 2005 är han bokare för Jazz i Malmö, som 2013 vann IMPRA GULD – ett hederspris som delas ut till en klubb- eller festivalarrangör, person eller annan aktör som under året visat att de vill förändra och aktivt verka för ett jämställt jazzsverige.

 

Ulrika_GunnarssonUlrika Gunnarsson 

Ulrika Gunnarsson började som producent på Musik i Syd 2015 och har tidigare varit jämställdhetskoordinator på Musikverket, arkivarie på Svenskt visarkiv och programledare på Sveriges Radio P2. Hon är även sångerska och sångpedagog med utbildning från Musikhögskolan i Malmö, Høgskulen i Telemark och University of Limerick. Ulrika har bl a spelat med den småländska folkmusikgruppen Sågskära. Idag framträder hon främst med musikern Jonas Åkerlund.  

Ylva_HolmbergYlva Holmberg

Ylva Holmberg arbetar som lektor i pedagogik vid Malmö högskola. Hon undervisar främst blivande förskollärare i musik och ansvarar för en förskollärarutbildning med musikprofil. I sin forskning intresserar hon sig främst för musikdidaktik i förskola.  Under seminariet presenterar hon en förstudie kring normer i UNGA Musik i Syds utbudskatalog, där hon samarbetat med kollegan Camilla Löf.
 

 
Medverkande från Musik i Syd

Ensemble_Mare_BalticumEnsemble Mare Balticum

Ensemble Mare Balticum är Musik i Syds ensemble för tidig musik, och också Nordens enda fast anställda ensemble inom området. Här står de för fanfar och musik i samband med boksläppet av Virtuella rum – för och med barn och unga.

 

 

 

Annika_JohanssonAnnika Johansson

Annika Johansson är verksamhetschef för UNGA Musik i Syd och inleder dagen tillsammans med Musik i Syds VD Martin Martinsson.

 

 

 

 

anna_carin_fogelqvistAnna-Carin Fogelqvist

Anna-Carin Fogelqvist är projektledare för UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum och initiativtagare till dagen. Under eftermiddagen är hon konferencier, då hon bl a presenterar Camilla Jonasson och andra som arbetat med pop-up-boken Virtuella rum – för och med barn och unga. Hon medverkar även som musiker i Ensemble Flatterie med föreställningen Sex, Genus & Barock’n’ Roll.
 

 

 Camilla_JonassonCamilla Jonasson

Camilla Jonasson är samordnare för Skapande skola på Musik i Syd och doktorand på Musikhögskolan i Malmö. Hon drev också, inom ramen för projektet Digitala scener, det digitala utvecklingsarbetet på UNGA Musik i Syd 2013–2015. Om detta och hennes nuvarande forskning pratar hon kort om under seminariets i boksläppet av Virtuella rum – för och med barn och unga.

 

Karin_HolmstromKarin Holmström 

Karin Holmström är producent på UNGA Musik i Syd, där hon främst har hand om musik för de minsta barnen. Hon är även konferencier under seminariets första halva.

 

 

 

 

Marika_YamounMarika Yamoun

Marika Yamoun är skribent på UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum och bl a redaktör för boken Virtuella rum – för och med barn och unga

 

 

 

 

Martin_MartinssonMartin Martinsson

Martin Martinsson är VD på Musik i Syd, inleder dagen tillsammans med verksamhetschef för UNGA Musik i Syd, Annika Johansson, och samtalar med talesman från Region Skåne om regionala strategier i förhållande till mångfalds- och jämställdhetsarbete.

 

  Foto på Musik i Syd:are (utom Martin Martinsson): Johan Sundell

 

 

 

Liveakter

Musiker i Trumattack

Tina_Quartey

Tina Quartey är slagverkspionjär inom svensk folk- och världsmusik, men även i jazzsammanhang. Hon har studerat och inspirerats av traditioner från Kuba och Brasilien och spelar sedan mer än 20 år tillsammans med fiolspelmannen och kompositören Mats Edén, men även folkmusikgruppen Groupa, Ale Möller, Lena Willemark och norsksamiska sångerskan Mari Boine. Bland Tinas aktuella projekt finns den "Stomp"-inspirerade gruppen Trumhinnorna, som under många år spelat för och med tusentals skolbarn och deltog i det uppmärksammade Musik i Syd-projektet Vi slår på trummor inte på varann!.

 

Pape_Seck_Afia

Pape Seck har spelat och dansat professionellt sedan 13 års ålder och turnerar nu runt i Europa och Senegal. Ursprungligen från Senegal, men numera baserad i Malmö, där han nu även leder dans- och musikergruppen Bege Afia. Namnet Afia kommer från den spirituelle ledaren Afia med budskapet om fred, harmoni och glädje som också är det som Pape vill sprida med sin musik. 

 

Milad_Atout

Milad Atout är spindeln i nätet för många invandrade musiker och är just nu igång med att samla ett musikernätverk som kan kompa kända arabiska musiker som bjuds in att spela i Malmö. Själv har han, i ett flertal band, spelat trummor i drygt 15 år, mestadels i Jordanien.

 

Ensemble Flatterie

Ensemble_Flatterie2 

Ensemble Flatterie består av Mette af Klint, sopran; Anna-Carin Fogelqvist, blockflöjt; Hans Lundquist, renässansluta och Pelle Halvarsson, elcello. Högstadieshowen Sex, genus & barock'n'roll hade premiär på Musikaliska hösten 2014 och utformades genom ett normkritiskt utvecklingsarbete, där regissören Helena Collert och musikerna samarbetade med hbtq-kunniga Helena Sandström, Fanny Ambjörnsson och Anna-Maria Sörberg.  

 

Tarabband

Tarabband

Tarabband är ett kritikerrosat och bejublat liveband från Malmö som består av etablerade musiker från Sveriges folk- och världsmusikscen. Bandet släppte sitt debutalbum Ya Sidi år 2013 och leds av den karismatiska Nadin Al khalidi. Sångerna hämtas både från traditionell arabisk musik som bandets egna unika kompositioner. Här blandas sufisk med pop och folkmusik så att tarab uppstår. Tarab är det arabiska begreppet för det band av extas som kan uppkomma mellan musiker och publik. 

 

Medlemmar: Nadin Al khalidi, Romain Coutama, Filip Runesson, Gabriel Hermansson - och varierande slagverkare, som: Valter Kinbom, Fredrik Gille, Ferhat Deniz Fors, Amar Chauoi.