MusikA 2016

Under 2016 utvecklade vi vår förskoleapp MusikA. Arbetet startade med en enkät och korta intervjuer med pedagoger och barn som redan använder appen. Som mest uppskattat visade sig sång- och yogadelen vara. Och på frågan om vad skulle du vilja ha (mer av) i appen, kan svaren sammanfattas med ”det mesta”.

 

Apputveckling_MusikA     

 

Med utgångspunkt i de synpunkter vi fick in, satte vi oss därefter ner och spånade. MusikA skulle få både nytt innehåll och ny skrud. Slutresultatet visades upp den 9 november i ett Appsläpp på Utvecklingscentrums dag 2016: Utveckling pågår! MUSIK 0–5 år. Här en liten titt in bakom kulisserna på allt vi gjorde.

 

Läs mer Utvecklingscentrums dag här. 

 

Ny skrud i nya knappar

Projektledare för utvecklingen av MusikA, Karin Holmström, visar upp appens nya knappar som genomgående slutar på A, för enhetlighetens och vår maskot Lilla A:s skull. ”Värm upp” blir ”StartA”, ”Slappna av” blir ”LyssnA”, ”Sjung med” blir ”SjungA” och så har vi två helt nya knappar ”SpråkA” och ”SpelA”.

 

Karin_musikA

 

Sången Nallekonsert på svenska och arabiska

Sånger på andra språk var ett önskemål som kom upp. Vi börjar med en på arabiska. Och inte vilken låt som helst. Så här låter det när oudspelaren Ali Sabah tolkar Gullan Bornemarks klassiker Nallekonsert (skriven för Malmö Symfoniorkester) tillsammans med klarinettisten Natalie Eriksson och systrarna Hjördis och Signe Bornemark. Den kommer givetvis också att finnas i appen på svenska.

 

 

 

Och Dan Bornemark som arrangerat låten för klarinett, oud och sång samt hjälpt oss att spela in låten, hälsar:

 

– Att jobba med mamma Gullans fina musik är ett stort nöje för mig. Låten Nallekonsert har en rolig och studsig melodi med finurlig text. Extra kul är det med Alis översättning till arabiska. Det var spännande att blanda klangerna från klarinett, oud, trummor och mina syntar i studion och flickorna hade roligt när de lärde sig att sjunga den arabiska texten. Hoppas alla får lust att sjunga med på båda språken!

 

Mer om Resor över vatten – Nalle på turné här.

 

Trumattack! i appen

Fler språk får vi också in i rytmer under appen Språka – en världskarta som man kan trycka på och där det händer lite olika saker beroende på vilket land eller världsdel man trycker på. I juni spelade vi in Trumattackarna Pape Seck, Saba Zolfaghari och Tomás Jimeno. De talar sitt modersmål och spelar rytmer från de länder de kommer ifrån. 

 

 Mer om Trumattack här.

 

En ny interaktiv del

Och så blir det en del som knyter samman de två betydelserna av ”spela”. Här knyts humlesurrsuppsjungning samman med ett magiskt musikträd att spela på. Känner ni igen produktionen? Kanske kommer den till er i höst eller nästa vår?

 

 

Inspelningen gjordes av och med Anna Forsvall Lundmark och Lars Henrik Andersson i viltone studio i Malmö.

 

Mer om Silverlindens hemlighet här.

 

 

Tillbaka till sidan om MusikA.

Till Utvecklingscentrum.

 

 

MusikA Utveckling 

Apputveckling_MusikA2

 

Bilden visar de kommentarer som kom in gällande våra nuvarande knappar.

(Klicka på bilden så blir den större)

Kommentarer på MusikA

 

 

Svar på frågan "Vad skulle du vilja ha (mer av) i appen?

(Klicka på bilden så blir den större)

 

MusikA_svar 

 

Ta mig till enkäten.

 

Vår apputvecklare, interaktionsdesignern Johan Salo från företaget Do-Fi.

 

Interaktionsdesignern Johan Salo

 

Med ljudinspelning har vi fått hjälp av musikern, kompositören och ljudteknikern Olle Grane.

 

Musikern, kompositören och ljudteknikern Olle Grane

 

Gullan Bornemarks klassiker Nallekonsert har arrangerats för klarinett, oud och sång samt spelats in av Dan Bornemark.

 

Dan Bornemark