Medverkande 16 november

Dagens liveakter:

Sousou & Maher
The Baghdad Sessions
Trumattack! Foto: Kennet Ruona
Foto: Lisa Thanner

Ron Davis Alvarez kom som tioåring i kontakt med El Sistema-verksamheten i sitt hemland Venezuela. Nu arbetar han som musiker, dirigent och konstnärlig ledare för El Sistema Sverige och leder integrationsprojektet El Sistema Sweden Dream Orchestra i Göteborg med unga flyktingar från länder som Syrien, Afghanistan, Albanien, Somalia och Eritrea. De senaste tre åren har han ansvarat för delar av sommarlägret Side by Side, dirigerat orkestrar i över 17 länder med barn av olika kulturer och ursprung. Nyligen nominerades han till världens främsta pedagogiska pris – The Global Teacher Price 2017.

Ninni Carr har sedan barnsben varit aktiv inom folkmusik och är ett troget inslag i Skånska spelmansstämmor och allspel. På Spelmansgården i Simontorp hyser hon tre afghanska ensamkommande pojkar och kombinerar folkmusik- och dansverksamhet med ridskola. Utöver sånglekstraditionsbärare och riksspelman är Ninni utbildad rytmik-/suzukipedagog och musikterapeut. I sin undervisning som metodiklärare i folkmusik på Musikhögskolan i Malmö får hon ofta jobba med musik och integration. I 30 år har hon arbetat med ”Skånska Spektakel”/”Spektakel” – idag ett Skapande skola-projekt som med åren inkluderat och engagerat totalt 45 000 barn och unga.

""
Foto: David Möller

Sousou och Maher Cissoko har rötter både i Sverige och Senegal och ser sig själva som Jalis, även kallat Griot vilka ursprungligen är det västafrikanska mandinkafolkets musikaliska historieberättare. Sousou och Maher är två artister som bjuder på sig själva med stor värme och närvaro. Sousou är en av världens få kvinnliga koraspelare. Hon har rötterna i Skåne men lever nu halvårsvis i Senegal tillsammans med Maher Cissoko, som föddes in i en berömd korafamilj.

Ylva Holmberg arbetar som lektor i pedagogik vid Malmö högskola. Hon undervisar främst blivande förskollärare i musik och ansvarar för en förskollärarutbildning med musikprofil. I sin forskning intresserar hon sig främst för musikdidaktik i förskola.  För två år sedan började hon, tillsammans med sin forskarkollega Camilla Löf, följa UNGA Musik i Syd och Utvecklingscentrums verksamhet utifrån ett normkritiskt perspektiv. Under dagen presenterar de utvalda delar ur deras rapport.

 

Foto: Khaleel Kassab

Loloat Hassan är kulturproducent för Södra Community Teater och projektledare/producent för Malmöungdomars kortfilmsfestival (MUKFF). Som arabisk-, svensk- och engelsktalande, baserad i Malmö, jobbar hon både internationellt och nationellt. I somras var hon producent för This Side Story – ett musikteaterprojektet som 20 ungdomar var med och skapade under 20 dagar. Hon har också varit inblandad i två poetiska föreställningar, baserade på Tomas Tranströmers och Adnan Alsayeghs poesi, bjudit in internationella gäster från Mellanöstern, Europa och USA till poesifestival och som skådespelerska medverkat i Wallanderfilmen Täckmanteln.

Foto: Kennet Ruona

Åsa Håkansson är frilansande musiker och spelar för och med publik i alla åldrar, inom såväl öppna förskolor som demensvård. Hon är också tillsammans med Allan Skrobe projektledare och musikerambassadör i UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrums integrationsprojekt Bro bro breja. Som sådan jobbar hon med musikaktiviteter för nyanlända framför allt i Hässleholms kommun under hösten 2017. Åsa sjunger och spelar fiol med flera instrument och är uppvuxen i Småland. 

Mohammad Jawshani kom till Sverige som ensam flykting från Afghanistan för cirka fem år sedan. Nu bor han i Uddevallas, jobbar med nyanlända ungdomar på ett HVB-hem, är språklärare och därtill en av projektledarna i Arvsfondsprojektet Songlines – för unga på flykt. Hör honom i en kort radiointervju i P4 Väst här.

 

Ulf Jederlund är musikterapeut, legitimerad psykoterapeut, handledare och lärarutbildare. Han är författare till boken Musik och språk, ett vidgat perspektiv på barns språkutveckling och lärande (Liber 2011). Ulf undervisar, forskar och arbetar med skolutvecklingsfrågor kring inkludering vid Specialpedagogiska institutionen, Su. Han frilansar även med handlednings- och utvecklingsuppdrag.

Josefin Jonsson och Anna-Lena Norlin är låg- och mellanstadielärare på Kubikskolan i Helsingborg. Skolan har årskurserna F–9 och 450 elever, varav en stor andel med ursprung i andra länder. Under dagen står de på scen tillsammans med Ninni Carr och berättar om vad som hände på skolan när de fick besök av ett skånskt Spektakel.

Foto: Sascha Kajic

Nabil Kassis är en internationellt känd musiker och instrumentbyggare från Aleppo. I Syrien hade han, tills kriget tvingade honom på flykt, en verkstad där han tillverkade och sålde instrument till hela världen. Quanoun heter instrumentet han spelar och bygger – ett arabiskt stränginstrument med 78 strängar. Numera bor Nabil i Eslöv i Skåne och är inblandad i flera musikprojekt, däribland Mazguf Ensemble och musikerkollektivet The Baghdad Sessions i Malmö, Kristinakören i Stockholm och Ensemble Naam i Göteborg. Han har även en trio med sin bror pianisten Naim Kassis och kontrabasisten Emma Lundbeck.

Camilla Löf är lektor i pedagogik vid Malmö högskola. Hennes forskning är inriktad på värdegrundsarbete inom pedagogiska verksamheter. I sin avhandling ”Med livet på schemat” (2011) undersökte hon ämnet Livskunskap i skolan. För två år sedan började hon, tillsammans med sin forskarkollega Ylva Holmberg, följa UNGA Musik i Syd och Utvecklingscentrums verksamhet utifrån ett normkritiskt perspektiv. Under dagen presenterar de utvalda delar ur deras rapport. 

Foto: Robert Eldrim

Navid Modiri är kreatör, artist, föreläsare och samtalsaktivist född i Iran, uppvuxen i Göteborg och numera bosatt i Malmö. Han har stått på scen sedan han var 16, varit programledare i P3 och SVT samt gjort hundratals framträdande både som föreläsare och med sitt band Navid Modiri & Gudarna. Just nu är han aktuell med boken Hej Syster där han med utgångspunkt i sitt eget liv berättar om Sverige idag – om integration, flykt och utanförskap – men också om språkets makt att sammanföra människor. Navid själv arbetar mycket, inte minst inom företagssektorn, med samtalet som verktyg och hur vi kan bli bättre på att prata med och lyssna på varandra.

Foto: Tariq Habach

Omar Mofleh är utbildad slagverkare född och uppväxt i Damaskus. Omar började spela redan som femåring och från 15 till 21 års ålder gick han i skola hos sin far som är darbukalärare. Hemma levde han ett intensivt musikerliv, spelade i olika konstellationer och på platser som Al Hamra Teater och Operahuset i Damaskus. Detta tills kriget tvingade honom på flykt och han via Medelhavet kom till Sverige hösten 2015. Numera är han bosatt i Åstorp, Skåne. Utöver att vara en flitigt anlitad fest- och bröllopsmusiker, ingår han sedan våren 2017 i UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum projekt Trumattack! och är en återkommande gäst i The Baghdad Sessions. 

Fredrik Ohlin (längst till vänster) är utvecklare vid Kommunala Musikskolan i Kristianstad. Tillsammans med lärarteamet på Centralskolan i Kristianstad: Per Nord (rytmik och slagverk), Göran Olsson (trumpet) och Åsa Klinthage Andersson (trombon) berättar han mer om den El Sistema-verksamhet som man under året startat upp på Näsby skola och Centralskolan. 

Foto: Kennet Ruona

Tina Quartey är en av våra svenska slagverkspionjärer inom folk- och världsmusik och har ingått i en rad olika konstellationer, såsom i Filarfolket, Groupa, Ale Möller och Lena Willemarks projekt Nordan, i duo med Mats Edén och i olika jazzsammanhang. De instrument hon spelat mest är framför allt den brasilianska musikbågen berimbau, congas, kalebassinstrumentet shekeré och afrokubanska batátrummor. Hon är en trogen medlem i The Baghdad Sessions och sedan 2016 konstnärlig ledare för UNGA Musik i Syds utvecklingsprojekt Trumattack.

Julia Sandwall är projektledare för Songlines – ett nationellt treårigt projekt med stöd från Allmänna Arvsfonden ”som vill ge unga människor som flytt möjligheter att hitta in i svenska musik- och kulturverksamheter.” I grunden är hon violinist och arbetade i många år som rytmik- och musiklärare på alla nivåer från spädbarn (rytmik) till kulturskola (violin). På senare år har hon i hemstaden Jönköping, i både ideella och institutionella sammanhang, jobbat eklektiskt inom området musik/kultur och integration, bland annat med olika arbetsmarknadsprojekt för Region Jönköpings län och Facebook-gruppen ”Integrera Mera”.

Malin Skinnar är scenberättaren, konstnären och folklivsskildraren som lämnade bofasthet och fasta scener för Världens Minsta Kulturhus  – en etta på fyra hjul för sånger och samtal. Där skapar hon berättelser för social media och youtube samt utforskar världen långt bort hemmavid. Bland annat har hon ritat vaggvisor från hela världen med vokalkvartetten Tetra. Boken kom ut i november 2016.

Foto: Kennet Ruona

Allan Skrobe är tillsammans med Åsa Håkansson musikerambassadör i UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrums integrationsprojekt Bro bro breja och även en del av trion Mazguf Ensemble och musikerkollektivet The Baghdad Sessions. Under dagen ser ni honom i båda sammanhangen. Allan är en musikaliskt allsidig musiker, producent och pedagog som rör sig från det mesta mellan pop, rock till folk och världsmusik, även internationellt och inte minst inom det världsomspännande folkmusiklägret och nätverket Ethno.

Eva Sæther är professor i musikpedagogik vid Musikhögskolan i Malmö med ansvar för forskarutbildningen. Som forskare följer hon sedan några år tillbaka El Sistema i Malmö och intresserar sig för interkulturella perspektiv på musikaliskt lärande, socialt inkluderande pedagogik, kreativitet och sociala medier. Hon är även aktiv i International Society for Music Education (ISME) och Cultural Diversity in Music Education (CDIME). 

Foto: Kennet Ruona

Trumattack är en del av ett pågående normkritiskt utvecklingsarbete på UNGA Musik i Syd. Här testar vi nya vägar och rutiner, så att vi lättare kan hitta och inkludera dem som sitter på stor musikalisk förmåga, och andra för vår unga publik viktiga egenskaper, men kanske saknar vårt språk, våra nätverk och kontakter. Under dagen finns följande Trumattack-musiker och -slagverkare på plats: Tina Quartey (konstnärlig ledare): Fernando Massino, Emil Sjunesson, Anna-Karin Henrell, Malin Hilding, Andrea Ek Frisk, Saba Zolfaghari, Omar Mofleh och Salwan Ibrahim Khodajer

 

MUSIKA

Ladda ner vår förskole-app MusikA - ett verktyg för dig som mer aktivt vill jobba med musik, rörelse och rytmik i förskolan.

Kompatibel med Android-plattor och telefoner, iPad, iPhone och iPod touch, version iOS 8.0 eller senare.

 

FÖLJ OSS

På Facebook och Instagram berättar vi om allt vi gör.

SE OSS

Klipp från utbudsdagar, konserter, seminarier, utvecklingsprojekt och mycket annat.

LYSSNA

Hör världens mest avslappnande låt! Sök Solisten! - Klassisk musik till 2000-talets barn eller Hur länge ska hon vara död? som vi också varit med och tagit fram.

Mejla oss på lilla_a@musika.se 
HÖR AV DIG

Vi kan bara bli bättre om vi får veta vad du och dina barn tycker och tänker om det vi gör.