Utveckling pågår! MUSIK 0–5 år

Om musik i förskolan och ännu yngre barn med temat små barns delaktighet

 

Tack alla som kom till Kulturkvarteret Kristianstad på Utvecklingscentrums STORA dag om små barn och musik den 9 november 2016. Ni var överraskande många och det gladde oss verkligen! Vårt arbete med att utveckla nya förskoleproduktioner och sprida musik för de allra minsta fortsätter.

 

Bläddra i dagens program:

 

Dagen kopplades det här året till Livsviktig – vår årliga regionala inspirations- och fortbildningsdag för förskolan på Hässleholm Kulturhus. Läs mer om Livsviktigt här.

 

Dagen beskriven i bild och text

Foto: Lovisa Fey Text: Marika Yamoun

Dagen inleddes med Förskolepersonalkören som funnits sedan 2011 och där körledaren Katarina Nilsson Bremer några gånger per termin lär ut nya sånger och rörelselekar till förskolepersonal för vidareförmedling till barnen. Läs mer om  Förskolepersonalkören här.
Tomás och Andrea i Trumattack-duo 4
Dagen till ära ackompanjerades kören av Utvecklingscentrums senaste projekt Trumattack! – här Andrea Ek Frisk och Tomás Jimeno som tillsammans bildar Trumattack-duo 4.  Även rytmikpedagogen Ulrika Lorentzi var med och gjorde rörelser med barnen. Mer om Trumattack! kan du läsa här.
Dagens andra liveakt och den första inne i Lilla salen var Rep & Randigt med Åsa & Petter, en föreställning som tagits fram inom vårt samarbete med Musikhögskolan i Malmö – kursen Musik i framtidens förskola. Läs mer om kursen här. Mer om Åsa & Petter här.
Därefter fortsatte programmet med hav- och flyktingtema i nya produktionen Resor över vatten – MSO-nalle på turné som Utvecklingscentrum tagit fram i samarbete med Malmö SymfoniOrkester, Malmö Live konserthus. Läs mer om Resor över vatten  här.
Första föreläsaren var Kristine Hultberg Ingridz med föredraget ”Vem eller vilka kan barnen bli?” Kristine var en av de drivande i projektet QUEER KIDS där drygt 200 barn och elever fick reflektera över begrepp som (o)rättvisa, (o)jämställdehet och queer. Bland annat nämndes den här filmen:

 

Kristine stannade kvar under det gruppsamtal och publiksamtal som följde kring genus och olika normer i förskolan. Därefter fick vi en delrapport och lite mer inblick i den pågående studie av UNGA Musik i Syds verksamhet som forskarna Camilla Löf och Ylva Holmberg, från Malmö Högskola, arbetar med under 2016–2017. Läs mer om vår följeforskning här.

Seminariedeltagare provar förskoleappen MusikA 

Under lunchen och i andra pauser kunde deltagarna testa vår app för förskolan MusikA, som under 2016 fått ny form och nytt innehåll och som vi ”Släppte i ny skrud” under dagen.  Än så länge fungerar den endast på Ipads och laddas hem gratis via Apple store. Här kan du läsa mer om MusikA.
Först ut efter lunch var Åsa Håkansson och Roberto Amerise som uppträdde med bebis- och förälderföreställningen Världens vaggvisor – en produktion för de allra yngsta, med andra ord. Läs mer om utvecklingsprojektet Världens vaggvisor här.

Ulrika Lorentzi presenterar filmen Mitt i musiken med Musica Vitae

Filmvisning blev det också. Här presenterar artisten och rytmikpedagogen Ulrika Lorentzi ett samarbete med stråkorkestern Musica Vitae som ska resultera i en helt ny förskoleproduktion med klassisk musik. Läs mer om arbetet med Mitt i musiken här.
Simon Lussi är en av de frilansmusiker som UNGA Musik i Syd anlitat flitigt. I sitt föredrag ”Mer än bara en sångstund” sjöng och spelade han gitarr och berättade om hur hans barnmusikkarriär började som vikarie på en förskola i Malmö.
Konferencier för hela dagen var vår projektledare för Utvecklingscentrum Anna-Carin Fogelqvist. Här presenterar hon Dan Bornemark som berättade, spelade piano och sjöng i föredraget ”Barnmusik idag: Musik, bilder som låter!”

Därefter var det dags för dagens stora favorit, Dan Bornemarks mamma, Gullan Bornemark.
På en minut förvandlades vi alla i publiken till den här 88-åriga damens barnkör kring låtar som de flesta mindes.
 
Karin Holmström presenterar appen MusikA i ny skrud
Och vintern gjorde sig den här dagen påmind med snö, vilket medförde att vi fick köra appsläppet före Lars H Gustafsson som satt försenad på ett plan. Här Anna-Carin Fogelqvist och vår före detta UNGA-producent Karin Holmström, som fick presentera utvecklingsarbetet med appen.
Och till sist var Lars H Gustafsson på plats ändå och höll sitt föredrag om barns rätt att tala, om sitt arbete med barnkonventionen, sina reflektioner och analys kring tre parallella förhållningssätt till barn som nu mynnat ut i ett fjärde förhållningssätt som Lars presenterar i sin bok Relationsrevolutionen. Föreläsningen ingick i vår Forskare berättar-serie som du kan läsa mer om här.

Press & TV-inslag

 TV-inslag från SVT här

Skånska Dagbladet ställde fyra frågor om dagen.

Och Radio P4 Kristianstad var på plats för att intervjua Gullan Bornemark.

Vem deltog?

Läs mer om de som stod på scen den 9 november här.

andrea_ek_friskgullan_bornemark_litendan_bornemark_litenkatarina_nilsson_bremerali_sabahkristin_hultberg_©lisawikstrand141simon_lussi_litennatalie_erikssonroberto_amerise_litenasa_hakansson_litentomas_jimenoasa_mogensenlarshgustafsson_liten""Camilla_Lofjohan_saloUlrika_Emanuelsonpetter_wickmanYlva_HolmbergKarin_Holmstrom