Trumattack!

Två koncept med fyra olika duos

Trumattack! är en del av ett normkritiskt utvecklingsarbete på UNGA Musik i Syd. Här lägger vi extra krut på att nå musiker och publik som vi som institution inte nått tidigare. Projektet startade i januari 2016 med en audition där musiker från andra länder och med olika musikaliska traditioner uppmuntrades att delta. Ett krav var att aldrig ha ingått i UNGA Musik i Syds utbud tidigare. Att få mer jämställda och representativa musikföreställningar för barn och unga, är en målsättning med Trumattack. Vi vill skapa förebilder som i högre grad liknar dagens Sverige – rikt på såväl mångfald som modiga normbrytare. 

 

De 10 slagverkare som under stenhård konkurrens valdes ut januari 2016 sattes samman i fem olika duos som turnerade runt på sommarfestivaler och gjorde ett stort antal klassrumsbesök 2016–2017. Under 2017–2018 fortsätter projektet med fyra duos, varav en ny konstellation och två helt nya slagverkare, i två olika former: antingen som flera oväntade nedslag i klassrum eller som en stor gemensam rytmexplosion i stor sal.

 

Trumattack finns i vår förskoleapp MusikA!

Läs mer här.

 

 

Oväntade klassrumsbesök med Emil & Saba eller Salwan & Ida

Här är själva överraskningsmomentet viktigt – eleverna ska inte veta om att detta sker. Musikerna går runt mellan de olika klassrummen, gärna ledsagad av en eller två elever alternativt en vuxen kontaktperson.

 

Lektion pågår. Det knackar på dörren. In dundrar två slagverkare med djembe, darbuka, rek, daf eller cajón. Med arabiska, persiska eller västerländska rytmer visar de olika ursprung och stilar. Sedan är det elevernas tur! Tillsammans får vi klassrumet att svänga och skapar en värld där vi alla blir del av samma stora, rytmiska sammanhang.

 

Förslag på hur en dag kan se ut:

Klass 1. 8.40–9.00

Klass 2. 9.10–9.30

Klass 3. 9.40–10.00

Klass 4. 10.20–10.50

Klass 5. 11.00–11.20

 

Välj mellan två duos som gör dundrande nedslag i fem klassrum under en dag:

 

Emil & Saba

Emil Sjunnesson är en 30-årig Malmöbo som spelat trummor och slagverk sen 10 års ålder. Han spelar brasilianskt, kubanskt, orientaliskt och västafrikanskt slagverk i flera olika konstellationer. Senaste året kombinerar han vikariat på grundskolor med frilansmusicerande.

 

Saba Zolfaghari bodde tidigare i Malmö, men pluggar för närvarande juridik i Iran. Fast när Trumattack-turnéer blir av, kommer hon till Sverige för att spela för svenska barn. Hon är riktigt skicklig på det persiska instrumentet daf, vilket hon fastnade och har brunnit för sedan hon var 10 år.

 

Salwan & Ida

Salwan Ibrahim Khodajer kan spela nästan alla arabiska trummor. Till vardags kör han taxi och sitter och trummar på ratten. Han uppträder ofta på fester i olika konstellationer.

 

Ida Bergström Forsberg har en examen från folk- och världsmusiklinjen vid Musikhögskolan i Malmö. Som allkonstnär och improvisatör mixar hon alla möjliga musiktraditioner som arabiskt slagverk, balkanmusik och skandinavisk folkmusik.

 

 

Drum session i stor sal med Omar & Malin eller Fernando & Anna Karin

Beställ en trumattack till en gymnastiksal, samlingslokal, kyrka eller varför inte ett boende för nyanlända? Först visar duon upp sitt lika unika som imponerande rytmregister. Här möts rytmer från olika delar av världen på congas, bongos, timbales, bombo leguero eller darbuka. Sedan blir det deltagarnas tur att spela. Duon har med sig plasthinkar, ägg, tamburiner eller boomwhackers som delas ut till alla. Därtill används sång, bodybeat, handklapp och stamp. Exakt vilka rytminstrument som används anpassas till vardera kontext och varierar från gång till gång, men gemensamt för alla tillfällen är att det inte krävs några förkunskaper, alla kan vara med. Tillsammans skapar vi ett gemensamt sväng med hela världens rytmer. Dialogen mellan musiker och deltagare kan ske på svenska, arabiska eller varför inte danska och spanska? När vi möts och spelar tillsammans spelar ord och språk inte så stor roll – allt sker i musiken.

 

Välj mellan två duos för stor rytmglädje x 2 i stor sal under en dag:

 

Fernando & Anna Karin

Anna-Karin Henrell är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö, men har många musikaliska resor i bagaget till både Kuba och Västafrika. Hon rör sig fritt mellan genrer och kontinenter och behärskar både klassiskt slagverk, som marimba eller timpani och congas, bongos, cajón eller trumset, ja, listan är oändlig. Då hon inte själv är ute och spelar, undervisar hon vid Kulturskolan i Lund.  

 

Fernando Massino är slagverkare, född i Argentina, bosatt i Köpenhamn och utbildad vid folk- och världsmusiklinjen på Musikhögskolan i Malmö. Han är djupt förankrad i den argentinska folkmusiken men bygger också broar, genom att till exempel blanda skandinavisk eller afrikansk musik med sin egen tradition. Hans huvudinstrument är den argentinska bastrumman bombo leguero – ett mjukt, varmt och uttrycksfullt instrument, där man slår på både skinnet och kanten. 

 

Omar & Malin

Omar Mofleh kom till Sverige 2015 och var innan dess en flitigt anlitad slagverkare i Syrien, där han spelade på operahus och teatrar. Där startade han även en orkester och ledde en barnkör. Nu bor han i Åstorp och har startat bandet Zekrayat (minnen på arabiska) och ingår för första gången i UNGA Musik i Syds utbud. Darbuka är hans instrument.

 

Malin Hilding är ursprungligen från Stockholm, men bor numera i Malmö, där hon går Musikhögskolan och studerar slagverk med inriktning på rock. Tidigare har hon varit ute med vår produktion Musikhögskolan flyger och ingår nu för första gången i Trumattack! Malin är inte bara en skicklig rockpercussionist utan spelar även afro-kubanska rytmer och en uppsjö av olika slagverk som congas, bongos, shaker, tamburin, timbales. 

 

 

Foto: Kennet Ruona, Anna Brånhede och Andreas Larsson

SKOLA

Årskurs 2–7

KONTAKT

Anna-Carin
Fogelqvist
0705–92 52 01
anna-carin.fogelqvist@musikisyd.se

FAKTA

Oväntade klassrumsbesök:

Ålder: årskurs 2–6
Period: hösttermin 17, vårtermin 18
Max publik: 30 gånger 5
Lokal: 5 klassrum, behöver inte möbleras om
Speltid: 20 minuter gånger 5
Bygg-/rivtid: ingen
Övrigt: Vi vill gärna att två elever eller någon annan kontaktperson från skolan utses som kan följa musikerna runt.
Pris 6 000 kronor för fem interaktiva klassrumskonserter i samma lokal samma dag
Producent: Anna-Carin Fogelqvist

Drum session i stor sal:

Ålder: årskurs 3–7
Period: hösttermin 17, vårtermin 18
Max publik: 50 gånger 2
Lokal: tom golvyta i gymnastiksal eller annan samlingssal/möteslokal
Speltid: 35 minuter
Bygg-/rivtid: 45/30 minuter
Pris 6 000 kronor för två interaktiva konserter i samma lokal samma dag, eller en offentlig familjeföreställning
Producent: Anna-Carin Fogelqvist

MEDVERKANDE

Oväntade klassrumsbesök:

Salwan Ibrahim Khodajer: arabiska rytmer, darbuka
Ida Bergström Forsberg: svensk, balkansk och arabisk folkmusik, daf och darbuka

Emil Sjunnesson: brasilianskt, kubanskt, orientaliskt och västafrikanskt slagverk, pandeiro och darbuka
Saba Zolfaghari: persiskt slagverk, daf

 

Drum session i stor sal:

Fernando Massino: bombo leguero, argentinskt slagverk, latinamerikansk folkmusik
Anna-Karin Henrell: handtrummor och trumset, västerländsk konstmusik

Omar Mofleh, darbuka, arabiska rytmer
Malin Hilding, kongas, bonfas, timbales, rock