UNGA I HÖST

Vad gör UNGA i höst? Mycket! Här kommer långt ifrån allt, men ett axplock och en överblick av vad vi står bakom och är inblandade i från augusti till december 2017.

Beställa?

Under fliken Beställa i vår UNGA-meny hittar du numera vår webbkatalog. Den kommer vi att utveckla vidare nästa år och testar då även att helt slopa vår tryckta utbudskatalog. Vi får se hur det går! Observera att såväl platser som datum för våra nästkommande utbudsdagar skiljer sig något från tidigare år:

  • 24 januari: utbudsdag skola och Skapande skola, Palladium Malmö
  • 7 mars: utbudsdag förskola och yngre barn, Palladium Malmö

Ta gärna en titt på vårt aktuella utbud och varför inte göra dina jul- eller vårbeställningar redan nu?

Specialerbjudande: Musikhögskolan flyger

Vår äldsta produktion har funnits sedan 80-talet. Varje år får blivande musiklärare sätta ihop sina egna föreställningar under handledning för att därefter åka ut och möta elever som publik. Produktionen görs i samarbete med Musikhögskolan i Malmö och är mycket uppskattad av såväl studenter som publik.

Beställ två konserter samma dag för endast 2 000 kronor. OBS! Endast vecka 43 (24–26 oktober). Först till kvarn och snabba ryck gäller. Senast 30 september behöver vi dina datum för att hinna pussla ihop alla turnéer. Mejla Anna Karlsson så tar hon emot din beställning.

Sista chansen i sista minuten

Vissa av våra produktioner går fortfarande att beställa, även nu i sista minuten inför hösten. Använd vårt beställningsformulär eller kontakta Anna Karlsson direkt.

Jul

 

Dags att beställa julkonsert! Tre julkonserter med stor variation erbjuder vi i år. Den mer traditionella I väntan på jul med Ensemble Mare Balticum (EMB) som spelar tidig musik eller den i hög grad interaktiva Julkalas med världens sväng där musikerna reser med barnen ut i världen och hem igen. En helt ny produktion är Den förunderliga natten med unga barockmusiker och sångare från Ensemble SYD som har premiär på Palladium Malmö lördagen den 2 december och även går att beställa som skolföreställning.

För den förunderliga natten som skolkonsert: ring Annika Johansson 0708-205883 och diskutera upplägg och pris.

Familj

Det stora konsertkalaset med kammarorkestern Musica Vitae är i år en operafest med gaytenoren Rickard Söderberg som nyligen fick utmärkelsen ”Årets glädjespridare” av Malmö stad.

För första gången kommer konsertkalaset att kunna upplevas på tre olika platser i Skåne och Kronoberg: den 30 september på Kulturkvarteret Kristianstad, den 1 oktober på Växjö Konserthus och den 7 oktober (för första gången) på Palladium Malmö. Där blir det även fyra exklusiva operafester för Malmös alla förskoleklasser.

Årets stora julsatsning från vår sida är en berättelse om julens mirakel musiksatt med stycken ur Händels ”Messias” – ett av våra mest spelade verk från barockens 1700-tal. Här möts professionella unga barockmusiker i Bastard Barock och Sydsveriges enda professionella vokalensemble Ensemble SYD under ledning av Daniel Hansson och med manus av Åsa Mählhammar. Den 2 december är det premiär på Palladium Malmö.Kom tidigt! Julpyssel och fika med glögg och pepparkakor i foajén från kl 13. Föreställning är för barn från fem år. 

Utvecklingscentrum

Integration är Utvecklingscentrums fokusområde i år och kommer att vara höstens stora tema. Vad kan vi som musikinstitution göra och hur kan vi använda musik som verktyg? Det är vad vi jobbat med särskilt under året och vad Utvecklingscentrums dag den 16 november: Musik för integration – erfarenhetsutbyten & inspiration handlar om. Även Livsviktigt – vår och Riksteater Skånes fortbildningsdag för förskolan i Hässleholm –  har integration som tema. Året avslutar vi med en stor julfest på Kulturkvarteret Kristianstad. Här kan man spela med trumattackarna Malin & Omar, uppleva en julföreställning som reser ut i världen och se El Sistema Kristianstads elever stå på scen i Stora salen tillsammans med ett gäng unga musiker och världsmusikbandet Tummel.

Två dagar om integration

Kom på våra två integrationsdagar och ta del av kunskap och erfarenheter kring olika insatser inom musik- och kulturlivet i Sverige. I augusti öppnar vi anmälan för Musik för integration och i september anmälan till Livsviktigt.

Och ett julkalas

I december avslutar vi vårt projekt Bro bro breja samtidigt som El Sistema Kristianstad firar sitt första år. Därmed vill vi också passa på att lyfta alla spelande barn och unga musikutövare. Det gör vi genom att bjuda in till ett julkalas där unga och etablerade musiker står på scen och spelar tillsammans. Ambitionen är att fylla hela Kulturkvarteret Kristianstad med fika, folkmusik, toner och rytmer hämtade från världen över.

Spela för UNGA

Natalie Eriksson och Ali Sabah i föreställningen Resor över vatten

Som ett led i vårt integrationsarbete testar vi nytt och hänvisar alla frilansmusiker till en intresseanmälan via ett webbformulär i stället för till våra olika producenters respektive mejlboxar. Syftet är att få ett mer tillgängligt och öppet tillvägagångssätt. Vi ser också till att möta upp och informera frilansmusiker som är intresserade av att spela för barn och unga om vad som gäller. Den 17 augusti bjuder vi in till infoträff på Inter Arts Center i Malmö. Därefter kommer vår producent Petter Wickman svara i telefon fyra måndagar fram till dess vi stänger vårt formulär den 15 september.

Delaktighet PRIO 0–18

Sedan 2016 är vi tillsammans med Riksteatern Skåne delaktiga i projektet Kulturcrew som efter en modell hämtad från Danmark syftar till att göra elever mer delaktiga och involverade i kulturupplevelser och Skapande skola. I våras startade vi upp vårt eget projekt Musikrådet med elever från årskurs 2–7 på Sorgenfriskolan i Malmö. Syftet här är att göra fler unga mer delaktiga i våra processer. Den 6–8 september åker 4 Kulturcrew- och Musikrådet-elever på den stora barnkulturkonferensen PRIO 0–18.

Fredrik Ullén i Forskare berättar

I höstens Forskare berättar presenterar vi stolt en av Sveriges mest framstående hjärnforskare och konsertpianister: Fredrik Ullén. Då blir det både föreläsning och konsert. Hur hanterar vår hjärna musik och vad är det egentligen som händer när vi upplever kreativitet och flow? Upplev en konsert och föreläsning med Fredrik Ullén – en av Sveriges mest framstående hjärnforskare och konsertpianister.

Unga musiker

Kan mer samordnade, kommunicerade och därmed tillgängligare aktiviteter för unga musikutövare erbjuda ett integrationsspår? Vi tror det. Under 2017 ser vi därför till att successivt samla allt som vi antingen står bakom eller på något sätt är inblandade i på en lättöverskådlig sida. Åldern är 13–25 år och den geografiska begränsningen vårt verksamhetsområde: Skåne och Kronoberg, Sidan är under uppbyggnad och fylls successivt på med träffar, aktiviteter, kontaktpersoner och annan relevant information om till exempel Imagine, Songlines och UNGA Folk.

Musik Direkt blir Imagine

Namnbytet har varit på gång ett tag, men nästa år sker det alltså. Musiktävlingarnas grand old man – Musik Direkt – blir Imagine. Här erbjuds unga musiker inom alla genrer möjlighet att stå på scen och uppträda inför publik. Dessutom får de en rad kunskaps- och nätverksrelaterade aktiviteter på vägen.

Songlines – för unga på flykt

I somras meddelade Polarprisvinnaren Sting att han bestämt sig för att skänka 1 miljon till Arvsfondsprojektet Songlines – ett landsomfattande musikutbildnings- och  integrationsprojekt för unga på flykt. Detta projekt ansluter vi oss till under 2018.

UNGA Folk

Under året samlar och följer vi på lite närmre håll även personer som brinner för folkmusik, barn och unga och undersöker om vi från regionalt håll, genom mer samordning, samverkan och kommunikation, kan stärka och utveckla fältet.

 

MUSIKA

Ladda ner vår förskole-app MusikA - ett verktyg för dig som mer aktivt vill jobba med musik, rörelse och rytmik i förskolan.

Kompatibel med Android-plattor och telefoner, iPad, iPhone och iPod touch, version iOS 8.0 eller senare.

 

FÖLJ OSS

På Facebook och Instagram berättar vi om allt vi gör.

SE OSS

Klipp från utbudsdagar, konserter, seminarier, utvecklingsprojekt och mycket annat.

LYSSNA

Hör världens mest avslappnande låt! Sök Solisten! - Klassisk musik till 2000-talets barn eller Hur länge ska hon vara död? som vi också varit med och tagit fram.

Mejla oss på lilla_a@musika.se 
HÖR AV DIG

Vi kan bara bli bättre om vi får veta vad du och dina barn tycker och tänker om det vi gör.