Flyttfåglar

Flyttfåglar

Berättelser om migration med Tummel

Migration har alltid varit en del av Sveriges historia. Det blev också påtagligt när bandmedlemmarna i Tummel började fundera över sina respektive bakgrunder och insåg att de tillsammans representerar ett tvärsnitt. Här varvar de sin musik med egna historier som berör judiska immigranter på 1700-talet, svenska utvandrare på 1800­-talet, urbaniseringen under tidigt 1900­-tal, flyktingar från Bosnien på 1990-­talet och kärleksinvandrare på 2000-talet.
 Föreställningen fördjupas med en workshop som med utgångspunkt i elevernas egna berättelser vill bidra till ökad förståelse för människor som flyr till vårt land idag.

 

 

 

Upplägg

Inför besöket skickas en handledningsmaterial med en film (ca 15 min) där eleverna får i uppdrag att fundera över sin egen och sin släkts bakgrund. Känner de till någon som har flyttat långt? I bästa fall har eleverna pratat lite om detta med sina föräldrar och släktingar innan.

 

Tummel kommer! Dagen inleds med en konsert på ca 45 min för alla medverkande klasser i projektet.
Sedan får klasserna gå till sina klassrum och göra workshops på 60 min, ledda av 2 musiker/klass. Här blir det diskussion och reflektion av migrationens roll i elevernas bakgrund. Genom musik, text och samtal mejslas varje elevs egen historia ut och det blir ett tillfälle då deras personliga berättelser speglas i det som sker omkring oss i världen just nu.

 

 

Eget skapande

Berätta och skapa sin egen historia.

 

Målet är att alla elever ska

  • Reflektera och forska i sin egen historia
  • Få ökad förståelse för dagens flyktingsituation

 

Programmet kan med fördel kopplas till

historia, geografi, musik

 

Övrigt

Möjlighet finns att beställa en workshop (extra kostnad tillkommer) där historikern och etnologen Annika Hansson Moberg ger en introduktion till släktforskning och förklarar hur man, via arkivmaterial, kan fördjupa sig i sina egna släkthistorier.

 

Om oss

Musikgruppen Tummel bildades 1997 och har genom åren gjort en rad skolkonserter med den fasta övertygelsen att svängig, levnadsglad, virtuos musik med musiker som bjuder på sig själva går hem i alla åldrar. De har turnerat över hela Sverige och stora delar av Europa. Musiken de spelar har sina rötter i klezmer- och balkanmusiken, men det mesta de spelar skriver de själva.

  

Skapande skola ger eleverna möjlighet till personlig utveckling och inspiration till eget skapande. Professionella musiker och kulturpedagoger kan tillsammans med lärarna planera och utföra projekt som kan bidra till att lyfta den estetiska läroprocessen i skolan. Alla program kan anpassas efter skolans egna önskemål och behov.

SKAPANDE SKOLA

Årskurs 5–9
Konsert och workshop

Kan kopplas till ämnena:

  • Historia
  • Geografi
  • Musik

KONTAKT

Producent: Maria Bojlund
0702-20 58 46 • maria.bojlund@musikisyd.se

FAKTA

Målgrupp: årskurs 5–9
Antal elever: 150/konsert, 25/workshop
Lokal: aula eller liknande för konsert, klassrum för workshp
Speltid: 45 minuter för konsert, 60 minuter för workshop
Bygg/rivtid: 60/45 minuter
Pris: 28 000 kronor exklusive moms, inklusive resa och teknik (187 kronor/barn)

MEDVERKANDE

TUMMEL:
Paulo Olmos, trummor & slagverk
Blagoj Lamnjov, klarinett
Tobias Allvin, gitarr & bozouki
Jonatan Ahlbom, tuba
Pär Moberg, saxofoner

+ Annika Hansson Moberg, historiker & etnolog

PRESSBILD