Musik i barnens värld

Workshoppa Skapande skola & förskola eller skräddarsy eget

Fördjupa dig i musik och lärande för en dag tillsammans med professionella musiker. Få ny input med konkreta exempel om Kulturrådets statsbidrag. UNGA Musik i Syd bjuder in till en heldag kring temat musik som Skapande förskola och skola.

Ombytta roller

Dagen är främst tänkt för vuxna, men en referensgrupp med KulturCrew- och Musikrådselever kommer att finnas på plats för att diskutera tankar och idéer med. Här kastar vi om våra roller – vuxna får leka, barn får utvärdera och tänka. Vill du själv ta med dig elever? De är välkomna och går gratis. Mejla marika.yamoun@musikisyd.se för separat anmälan.

Onsdag 23 januari

Kulturkvarteret Kristianstad

För vem?

  • Geografiskt Skåne & Kronoberg
  • Lärare och pedagoger inom förskola och skola
  • Kultursamordnare/-ombud/-utvecklare
  • Rektorer och andra beslutsfattare inom kultur, barn och unga

Musik i barnens värld är en heldag kring temat musik och Skapande skola/förskola. Dagen arrangeras av UNGA Musik i Syd. Pris: 300 kr/deltagare. I biljetten ingår: frukost och lunch, frukt och annat smått och gott.

Sista anmälningsdag var 16 januari. Glömt att anmäla dig? Mejla Marika så ordnar vi det.

PROGRAM

09.30–10.00 Kulturkvarterets foajé Incheckning – ostfralla, kaffe & te, juice till medverkande elever, serveras i Kulturkvarterets Café & Bistro.

10.00–10.15 Stora salen Välkomna till Kulturkvarteret Kristianstad!

Kort om dagen och presentationer med elever från Musikrådet på Fröknegårdskolan i Kristianstad och KulturCrew på Tångvallaskolan i Falsterbo och Herretorpsskolan i Vellinge.

Medverkande: Zaid Kazem, Emil Lindén, Siri Lundqvist, Melvin Wittman, Sigge Söderberg, Linnea Bramevik, Annika Johansson och Alice Samoilova

FÖRMIDDAGSPASSET:

På din namnlapp har du fått en färg som meddelar vilken av dagens fem grupper du tillhör. Våra gruppvärdar ser till att du kommer till rätt sal och workshop. 

  • GRÖN – gruppvärdar: Sigge Söderberg & Petter Wickman 
  • BLÅ – gruppvärdar: Siri Lundqvist & Björn Kleinhenz
  • RÖD – gruppvärdar: Emil Lindén & Maria Bojlund
  • ORANGE – gruppvärdar: Melvin Wittman & Annika Johansson
  • GUL – gruppvärdar: Linnea Bramevik & Gustaf Säfström

10.20–10.40 Workshop-pass 1

10.45–11.05 Workshop-pass 2

11.10–11.30 Workshop-pass 3

ÅTERSAMLING I STORA SALEN:

11.35–11.50 Information från UNGA Musik i Syd: aktuella musikprogram för Skapande skola & förskola, webbkatalog och kommande utbudsdagar

11.50–12.00 Hur upplevde vi förmiddagens workshoppar? Musikrådet berättar.

LUNCH:

12.00–13.00 Vegetarisk lunchbuffé i Kulturkvarterets Café & Bistro

På menyn: Purjolök- och potatissoppa, bakade rotfrukter med skogschampinjoner, foccaciapizza med tomat, ost och ruccola, vinbladsdolmar, kikärtsbollar, råkostsallad med morot/vitkål + syra och grönt, örtig bönsås, cheddarost, hummus & bröd – kaffe, te & minibrownie

SAMLING I STORA SALEN:

13.00–13.20 Hälsning från Kulturrådet & Skapande förskola – hur gör man?

Samtal under ledning av UNGAs verksamhetschef Annika Johansson & UNGA-producent Alice Samoilova tillsammans med Carina Svensson, Samordnare Kultur i förskolan i Bromölla kommun.

EFTERMIDDAGSPASSET:

13.25–13.45 Workshop pass 4

13.50–14.10 Workshop pass 5

ÅTERSAMLING I STORA SALEN

14.20–14.30 Möt Lilla Musikrådet från Önnestad

14.30–14.45 Spela (för)skola spela med Anders Larsson & Lilla Musikrådet

14.45–15.00 Avrundning och tack för idag!

KulturCrew & Musikrådet deltar

Arrangörer & rådgivare

Dagen är tänkt främst för vuxna men barn deltar i dagen både som unga arrangörer och rådgivare. Träffa representanter från Musikrådet och KulturCrew på plats.

Yiddish Revolution Skapande skola, åk 6–9 + gymnasiet

Stora salen

Med: Louisa Lyne & Yiddishe kapelye

Foto: Nadja Hallström

Under 20 intensiva minuter står du på barrikaden mitt under den brinnande jiddischrevolutionen. Upplev vad det är vi kämpar för, och förstå varför det är så viktigt. Genom sång, dans och språkets magi djupdyker vi in i jiddischkulturens värld, allt till tonerna från kontrabas, cello, fiol, gitarr och piano. Mentshlekhkayt, mut, tsukunft! Medmänsklighet, mod, framtid! Välkomna.

Medverkande: 

Louisa Lyne (sång), Irina Binder (violin), Pernille Rømer (kontrabas), Johan Therorin (cello), Edin Bahtijaragic (accordion), Robin Lyne (piano/ gitarr)

Glada Hund Skapande förskola & skola, 3 år–åk 2

Lilla salen

Med: Glada Hund Trio

Foto: Ulrika Lahti

Följ med in i Glada Hunds sagomagi. Temat är utanförskap och hur vi som medmänniskor kan överbrygga det. Workshoppen utgår från sagan  ”Janni hittar hem” – en sedelärande historia om en hund som letar ett nytt hem. Deltagarna dras in i handlingen genom att själva få sjunga och göra rörelser. Redskapen är medryckande låttexter, härliga bilder, musik, rytmik och fantasi.

Medverkande:

Ida Gustafsson (sång, gitarr), Emma Swensson (oboe), Anne Marte Eggen (bas)

 

Spela (för)skola spela Skapande förskola & skola, 3 år–gymnasiet

Ateljén

Med: Anders Larsson

Foto: Erik Ask-Upmark

Låt förskolan eller klassen bli ett band och lira alla tillsammans med en riktigt skicklig, erfaren och i stunden-möta-barnen-spelman, som tar med sig instrument som alla kan spela, stora som små. Konceptet kan tänjas och anpassas från det riktigt lilla till det gigantiska, men utgår från tre solo-träffar och en avslutning med proffsiga musikergäster. Här får barnen bilda ett riktigt band och uppleva hur det är att spela på konsert. Publik kan de andra barnen på förskolan/skolan vara, om inte fullt påslag med föräldrar och syskon!

Medverkande:

Anders Larsson (sång, gitarr, ukulele, djembetrumma, hummel)

Trumattack! Anna-Karin & Fernando Skapande skola & förskola

Bibliotekets hörsal

Med: Trumattack!

Foto: Andreas Larsson

Hör två exceptionella slagverkare mötas i olika språk och rytmer och bli sen trumslagare du med. Murarhinkar och trumstockar delas ut till alla. Därtill används sång, bodybeat, handklapp och stamp. Konceptet Trumattack! består av en pool med fyra olika tvåspråkiga duos. Det togs fram av UNGA Musik i Syd Utvecklingscentrum och har blivit en succé i södra Sverige.

Medverkande:

Fernando Massino (bombo leguero, argentinskt slagverk, latinamerikansk folkmusik), Anna-Karin Henrell (handtrummor, trumset)

När man vill skräddarsy eget utifrån en idé eller ett tema

UNGA:s runda bord

Med: Maria Larsson

UNGA Musik i Syd presenterar ett stort urval färdiga program, men skräddarsyr också projekt i samarbete med dig som är i ansökningstagen. Det kan till exempel vara en idé om ett tema som utvecklas till ett musikprojekt, en föreställning som utökas med workshops eller ett lyckat musikprojekt som omvandlas till ett dansprojekt. Genom vårt stora kontaktnät av musiker kan vi skräddarsy Skapande skola och förskola där konkreta eller abstrakta idéer utvecklas till verkliga projekt i ett nära samarbete med oss. Möt vår UNGA-producent och skräddarexpert Maria Larsson som berättar mer om hur det går till och är öppen för dina perspektiv och infallsvinklar.

Carina Svensson

Exempel: Skapande förskola i Bromölla kommun

Förskollärare & Samordnare Kultur i förskolan

”Jag är sång- och musikintresserad och använder det på olika sätt i verksamheten.”

Carina arbetar som förskollärare på Humlelyckans förskola i Näsum och är därtill Samordnare för Kultur i förskolan i Bromölla kommun. Här arbetar man tematiskt tillsammans med femåringarna ute på förskolorna om något inhämtas från det professionella kulturlivet. Inom temat får barnen uppleva språket genom till exempel rytmik, sång och sagor på olika sätt. Detta för att skapa en helare och mer integrerad kulturupplevelse.

”Vi vill inte att barnen bara ska se en föreställning och sen släppa vad de upplevt.”

Det övergripande temat för 2018 var Kulturen genom våra sinnen. Under våren fick barnen ta del av workshopen och föreställningen ”Mitt i Musiken”, där rytmikpedagogen Ulrika Lorentzi med rörelser och färgkoder vägleder barnen genom stråkorkestern Musica Vitae. Under hösten blev det ett besök på Wanås Skulpturpark, där barnen fick upptäcka konstverken i parken genom att känna, se och lyssna på dem.