Trumdans för alla!

Pape Seck och Malick Diebate i Trumdans

SKAPANDE SKOLA, SÄRSKOLA/TRÄNINGSSKOLA ÅK F–9

Trumma och dansa på wolof och svenska – ett program för tränings- och särskola

Dans, trumma, sång, ramsor och klapplek, visst finns det tusen andra sätt att språka på än tal? För Pape Seck och Malick Diebate är det dansen, rytmen, trumman och wolof som gäller. Malick trummar och spelar kora – den afrikanska lutan, Pape dansar och har en trumma under armen. Tama heter den – ”den talande trumman”. Snart utspelas en scen där de båda försöker hitta olika sätt att förstå varandra och vips, det kan vi lova, är barnen med på deras lek. Tillsammans skapar vi en tvåspråkig, interaktiv föreställning, baserad på svenska och senegalesiska barnvisor, framförda på västafrikanska slagverk och kora, om alternativa vägar och möjligheter att mötas, umgås och kommunicera. Pape har dessutom med sig sina små djembetrummor som alla som vill får spela på.

Föreställningen är framtagen i samarbete med Förskoleförvaltningen Malmö stad och projektet Musiken Stärker – om ljud, rörelse och rytm i förskolan.

Finns i appen MusikA!

Filmer som kan användas i förberedande och upplevelseförlängande syfte hittar du under knappen DANSA. Öva gärna på danserna inför föreställningen!

Medverkande

Pape Seck – djembe, tama, dans, sång och konstnärlig ledning

Malick Diebate – kora, doundoun, sång

Hälsning från Pape Seck i Senegal

Lyssna på Malick Diebate på Spotify

Om oss

Pape & Malick

Pape Seck är en Malmöbaserad dansare, musiker och i Trumdans även konstnärlig ledare. Han är uppvuxen i en Guëweul-familj i Dakar, Senegal. Han har spelat och dansat så kallad Sabar i hela sitt liv och tränat och uppträtt professionellt sedan han var 13 år. För honom är Sabarmusik och -dans ett sätt att må bra och vara i nuet. Under 2016 ingick han i vårt utvecklingsprojekt Trumattack! och många, inte minst i södra Sverige, känner honom även som drivande kraft i bandet Begue Afia.

Malick Diebate är griot från Senegal, också han verksam i Malmö. Musiken har gått i arv i hans familj i generationer och musiken han spelar är berättelser hämtade från hans folks, Mandinka, historia. Malick förmedlar vidare deras sånger, men gör också egna kompositioner. Hans huvudinstrument är kora, även kallad västafrikansk harpa med 22 strängar gjord av kalebass, koskinn och afrikansk padoek.

 

FAKTA

ÅLDER: ÅK F–9 och barn med funktionsvariationer

PERIOD: Läsåret 2019/20

SPELTID: 35 min

MAX PUBLIK: 50 x 2

LOKAL: Samlingssal med plats för 50 små djembetrummor

SCENYTA: Fri golvyta, 5 x 3 meter

BYGG-/RIVTID: 30/30 min

PRIS: 10 500 kr för 2 skolkonserter i samma lokal samma dag eller 1 offentlig

PRODUCENT: Alice Samoilova

KONTAKT

Alice Samoilova

För frågor om produktionen:

 Tel: +46 (0)703-31 12 06

PRESSBILDER MED MERA!

SKAPANDE SKOLA

Upplägg

Genom enkla instruktioner, rytmer och gester från musikerna förvandlas elevgruppen och pedagogerna till en livlig trumorkester.

Eget skapande

Alla kan bli delaktiga på något sätt och efter sin förmåga. Det egna skapandet uppmuntras genom att små handbyggda djembetrummor delas ut till publiken som blir en del av föreställningen. Alla ska höras och synas och alla kan vara med.

Syfte

Delaktighet efter förmåga. Att stärka gemenskapen för barngrupper och pedagoger genom musikalisk upplevelse och glädje.

Ämnen som programmet kan kopplas till

  • Musik
  • Idrott
  • Dans